Kezdőlap » Háztartási nagy gépek » Páraelszívó választás: hogyan ne fogj mellé!
Egy kép a páraelszívóról.

Páraelszívó választás: hogyan ne fogj mellé!

Mint ma már szinte mindenhol hatalmas kínálattal találkozhatunk, ahogy a páraelszívó esetében is. A mi feladatunk eldönteni, hogy melyik eszköz fogja nálunk a legjobb szolgálatot tenni. De mik a páraelszívó választás fontos szempontjai?

Mi a legfontosabb?

Legelőször azt kell eldöntenünk, hogy milyen típust szeretnénk a konyhánkba és ezzel együtt azt is, hogy melyik típusra van lehetőségünk. Két fajta közül választhatunk: a recirkulációs és a kivezetéses verzió között. Hogy mi a különbség egy másik cikk tartalmazza, röviden annyi, hogy az első (recirkulációs) konyhánk levegőjét keringeti, míg a második (kivezetéses) ki van vezetve a szabadba.

Itt célszerű a kivezetéses verziót választanunk a nagyobb hatékonyság érdekében. Amennyiben nem főzünk napi gyakorisággal, csak néha van szükségünk az eszközre, vagy esetleg a konyhánk elhelyezkedése miatt nincs lehetőségünk kivezetni a csövet, úgy a recirkulációs berendezés is jó szolgálatot tehet.

Mit nézzünk még meg?

Másodlagos szempont a kapacitás kiválasztása. Ezt az értéket a légáramlás alapján szokták legtöbbször meghatározni. Az értéket m3/h-ban (köbméter/óra) adja meg a gyártó. Ez azt jelenti, hogy egy óra alatt mennyi m3 levegőt tud a rendszer kezelni.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni ezt az értéket a konyhánk alapterületét (szélesség szorozva a hosszúsággal) kell még a magasságával is megszoroznunk. Tehát ha van egy 3*4 méteres konyhánk, akkor annak az alapterülete lesz 12 m2. Ha ennek a belmagassága (egész számok miatt például) 3 méter, akkor már 36 m3 lesz a térfogatunk (persze a bútorok csökkentik a térfogatot, de ezt most kihagyom a számolásból).

Ez azt jelenti, hogy ennyi levegőt kell a páraelszívónknak kezelnie. Sok helyen olvasni, hogy ezt a számot kell megszoroznunk 6-tal, 10-zel vagy 12-vel. Ami emögött van az az, hogy a példában szereplő 36 m3-nyi teljes levegőnket egy ugyanilyen, azaz 36m3/h-ával működő szerkezet 1 óra alatt “szellőzteti ki”.

Egy kép a páraelszívóról.

Tehát 1 óra alatt tud a levegőnk teljesen kicserélődni. Ha ezt az értéket megszorozzuk 6-tal, akkor úgy már 10 perc is “elég lehet” konyhánk maximális “kiszellőztetéséhez” berendezésünk segítségével.

Egy kép a sziget típusú páraelszívóról.

Célszerű ez alapján számolnunk, de angol nyelvű irodalomban találkoztam olyan információval is, hogy ez az érték csak egy része a hatékonyság mérésének.

A nagyobb légáramlás ugyan gyorsabb szellőzést biztosít konyhánknak, de ez nem garantálja a hatékony füst kiszűrést. Így előfordulhat az is, hogy fele akkora légáramlás esetén jobb a hatékonysága készülékünknek, amennyiben jobb minőségű szűrőket tartalmaz.

Ez elsősorban a recirkulációs típusnál lesz lényeges. De mégis milyen adatokat láthatsz a boltokban forgalmazott termékeknél?

Milyen adatokkal találkozhatunk?

Ebben a részben a kereskedelemben kapható eszközöknek tulajdonságait foglalom össze. Tájékoztató jelleggel összegyűjtöttem egy-két fontos adatot a vásárláshoz:

 • Megvilágítás típusa: halogén, LED
 • Izzók száma: 1 – 4 darab
 • Szűrők száma: 1 – 3 darab
 • Maximális légáramlás: 158 – 840 m3/h
 • Beépítés típusa: standard, beépíthető
 • Kialakítás: hagyományos, teleszkópos, sziget, dekoratív
 • Zajszint: 54 – 73 dB
 • Fokozat: 3 – 5 (de a drágább gépek esetén van plusz intenzív fokozat is)
 • Motorok száma: 1
 • Szellőztetés: kivezetés, recirkulációs

Kicsit pontosabban:

Világításuk: ma már általános, hogy a lámpát külön is lehet üzemeltetni, ha a készülék egyébként nincs bekapcsolva. Olcsóbb gépek halogén lámpával üzemelnek, a drágábbakat már LED fényforrással szerelik fel. Utóbbinál találkozhatunk még állítható színhőmérséklettel (2700 és 5000 K között), de némelyiknek szabályozható a fényerőssége is.

Kialakításokról egy kicsit részletesebben is szeretnék írni. Ezek a következők lehetnek:

 • A hagyományos verzió, ami a főzőfelületünk fölé van felszerelve, egy egyszerű eszköz.
 • Teleszkóposnál mindig valamilyen része kihúzható.
 • Sziget kialakítás, azt jelenti, hogy egy teljesen különálló és körüljárható konyhapulton elhelyezett főzőfelületünk van, ami fölé szeretnénk páraelszívót tenni. Tehát minden oldalának egységes kinézetűnek kell lennie.
 • Drágább készülékeket már nem a főzőfelületünk fölé helyezhetjük, hanem mögé a pultba is beleépíthetjük. Ez azt jelenti, hogy ha nincs használatban, akkor beépítve a pultban található, ha viszont bekapcsoljuk, akkor kiemelkedik onnan és végzi a dolgát. Ez a dekoratív kialakítás.
 • Van olyan kialakítás is, hogy csak egy megdöntött lap az egész (döntött elhelyezés), ez is dekoratív kialakítással van a legtöbb esetben hirdetve.

Mindenképpen vegyük figyelembe a páraelszívó magasságát, és a felszerelni kívánt helyet. Ezeket előzetesen mérjük ki, nehogy utólag érjen olyan meglepetés, hogy mindig beverjük a fejünket a készülékbe.

Milyen speciális jellemzőkkel találkozhatunk?

Ebben a részben szeretném kicsit részletezni a páraelszívó választás esetén szükséges extra tulajdonságokat. Nézzünk meg ezek közül néhányat:

 • Itt is találhatunk mechanikus, elektronikus és érintőképernyős vezérlést, de létezik vezeték nélküli kivitel is, ami azt jelenti, hogy kapcsolódik a wi-fihez és azon keresztül saját telefonunkról egy app segítségével lehet vezérelni. Hangvezérlés is működik egyes típusoknál.
 • Drágább gépeket a főzőlaphoz lehet “igazítani“. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő főzőlapot választunk, akkor a főzőlap bekapcsolásával automatikusan bekapcsol a páraelszívónk is.
 • Be lehet állítani, hogy a főzőlap leállítása után még automatikusan működjön 10-20 percig a helyiség maximális páramentesítéséhez. Drágább készülékek már rendelkeznek légminőség érzékelővel is, így maguk szabályozhatják a működésüket.
 • A fémszűrők általában alumíniumból készültek, és mosogatógépben moshatóak. Sőt van olyan funkció is, hogy a zsírszűrő és a fémszűrő telítettségét is képes jelezni a berendezés.

Összegezve

A cikkben megtalálhatjuk azokat a fontos szempontokat, melyeket érdemes megfontolnunk ilyen eszközök választásánál. Ne csak a légáramlás kapacitását vegyük figyelembe, hanem a benne található szűrőket is, valamint azt is, hogy nekünk pontosan milyen plusz funkció szükséges, illetve hol lesz elhelyezve leendő készülékünk.

Forrás: https://www.consumerreports.org/cro/range-hoods/buying-guide/index.htm