Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget jelent a főzés során, hogy megéri beáldozni rá a konyhapult egy jókora darabját?

Mi az a rizsfőző gép?

Rizsfőző gép egy olyan elektromos konyhai készülék, amelyet rizs főzésére terveztek. A rizs elkészítése, ugyanis elég kényes feladat. Ha nem jó a főzési technikánk, akkor könnyen kemény maradhat a rizs. Ha pedig nem jó a vízmennyiség, akkor a serpenyő aljára tapadhat. De előfordulhat olyan is, hogy szimplán csak szétfő. A rizsfőző elkerüli ezeket a hátrányokat, azáltal, hogy folyamatosan szabályozza a hőmérsékletet és a főzési időt. Ugyan nem csökkenti a rizs főzési idejét, de a szakács feladatát jelentősen megkönnyíti.

Miből áll?

A rizsfőzők zárt szerkezetűek, ez azt jelenti, hogy egy külső edényrészből áll, amit le lehet fedni. A lényeg azonban a belső főzőedény, melyhez tartozik egy elektromos fűtőelem és egy termosztát is. A termosztát méri a hőmérsékletet és szabályozza a hőt. A belső főzőedényt általában könnyű kivenni, így tisztítása sem okoz gondot. Érdemes azonban arra figyelni, hogy ez az alkatrész mosogatógépben mosható-e.

Hogyan működik?

A tálat megfelelő mennyiségű vízzel és rizzsel megtöltjük, amit a készülék bekapcsolása után azonnal elkezd felmelegíteni forráspontra. Amikor a víz teljesen felszívódik, akkor a hőmérséklet még feljebb emelkedhet, ez pedig kioldja a termosztátot. Ilyenkor némelyik gép melegentartó üzemmódba kapcsol (ezekben a készülékekben két termosztát található), az egyszerűbb modellek pedig kikapcsolnak.

Mit főzhetsz vele?

Elsősorban rizs főzésére lettek kifejlesztve. Bár több fajta rizs van, amiknek más-más a főzési metódusa. Például a barna rizsnek általában hosszabb főzési időre van szüksége, mint a fehér rizsnek. A drágább készülékekbe már nem gond zabkása, zöldségek, vagy sütemények elkészítése sem. Néhány berendezéssel akár joghurtot is el tudsz készíteni. Ez utóbbiakat már nem biztos, hogy rizsfőző néven fogod találni, hanem multifunkciós főzőedényként.

Néhány készülék használati utasításában találhatsz plusz tippeket is a főzéshez. Nézzünk meg néhány példát:

  • Ha egy csepp olívaolajat adunk a rizshez, a rizs jobb ízt és aromát kap. De akár más fűszereket is adhatunk hozzá: ánizs, szegfűszeg vagy sáfrány.
  • Főzés előtt a rizst érdemes leöblíteni, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez csökkenti a barnulást és a rizs letapadását a tartály aljára. Ugyanakkor az egyes tápanyagok összetevőinek elvesztését is okozhatja.
  • Több víz hozzáadásával bolyhosabb rizs lesz az eredmény, míg kevesebb vízzel keményebb rizsünk lesz.

Miért érdemes venni?

A rizsfőző egyik nagy előnye, hogy jól főz rizst, ráadásul mindig fenn tudja tartani ugyanazt a minőséget. Pontosan meg van határozva, hogy mennyi a rizs és a folyadék aránya. Egyes készülékekhez jár mérőpohár és mérőkanál is. Ezeknek a segítségével pontosan ki tudod mérni, hogy mennyi rizsre és mennyi vízre van szükséged. Ráadásul a folyamatra nem nekünk kell odafigyelni, hanem automatikusan a gép végzi. Így tudunk másra is koncentrálni, mégis meglesz a jó minőségű rizsünk. A melegen tartás funkció is jó szolgálatot tehet. Akár a család, akár a vendégek később ülnek asztalhoz, akkor is meleg rizzsel kedveskedhetsz nekik.

Sok típussal van lehetőséged egész más ételek elkészítésére is. Például tészta, hús vagy pedig zabkása. Ez a konyhai eszköz így sok munkát kivon a mindennapokból.

Általában ezeknek már könnyű a tisztítása, így ez nem okozhat problémát. Az edény belseje tapadásmentes bevonattal rendelkezik. A mosogatógépben való tisztításról mindenképpen tájékozódj a használati utasítás alapján.

Egy angol nyelvű blog szerint sokkal energiatakarékosabb egy rizsfőzőben elkészíteni rizst, mint a tűzhelyen, vagy főzőlapon a fazékban megfőzni.

Általános információk

  • Ár skála: 10.000 – 250.000 Ft
  • Teljesítmény: 300 – 1150 W
  • Űrtartalom: 0,54 – 3 l

Biztonsági előírások

Sajnos ez az a rész, amit mindenki szívesen átlapoz, ám mégis fontos, hogy megelőzzük a baleseteket vagy a gép működésének meghibásodását. Mindenképp olvasd el a sajátodnál is ezeket. De most nézzük meg a fontos biztonsági előírásokat:

  • Nyilván minden elektromos, árammal működő készüléknél oda kell figyelni, hogy a csatlakozóján, vagy a gépen ne legyen sérülés, vízhez sem érhet. Ha bármilyen alkatrésze is sérül a berendezésnek, akkor tilos használni.
  • Gyerekek ezt a készüléket sem használhatják, mivel könnyen sérülés lehet a vége.
  • Meg persze rizsfőzésre (ha mást is főzhetsz vele, akkor arra is) lehet használni, másra nem.
  • Mivel a készülék főz, így forró maga a gép és felette a gőz is. Erre oda kell figyelni, ha felemeljük a fedelet, de még a berendezés elhelyezésénél is figyelemmel kell lenni erre. A rizsfőző körül (felül és körülötte) elegendő szabad helyet kell hagyni a levegő áramlásához, így a készülék hűléséhez.

Mit gondolnak, akik már megvették?

Nagyon sokan szeretik az egyszerű használata, illetve a könnyű tisztítása miatt. De sokan azért is veszik, hogy időtakarékos legyen. Amíg a gép főzi a rizst, addig lehessen haladni az ebéd többi részével is, például a hús sütésével.

Amit nem szoktak szeretni, az az anyagok minősége. Túl sok műanyag, vagy szilikon alkatrészt tartalmaz. Ezeket az első használat előtt alaposan le kell tisztítani, egyébként volt akinél előfordult, hogy műanyag ízű lett a rizs.

Néhány esetben a tervezése a rizsfőzőknek nem praktikus, mivel az edénynek nincs fogantyúja, vagy a fő kapcsoló hátul helyezkedik el. Egy olcsó eszköz vásárlásával ez a lehetőség sajnos megvan.

Ritkábban előfordul, hogy a hivatalos receptet módosították, hogy kellemesebb ízélményt kapjanak eredményül. Ez kitapasztalást igényel, a recepteken ízlésünknek megfelelően mindig lehet módosítani. De olvastam olyan véleményt is, ahol az egyes típusoknál arra panaszkodtak, hogy ki tud futni a víz. Ennek megoldásaként csak félig teszi rá a fedőt, ami viszont nem feltétlen felel meg a biztonsági előírásoknak.

Érdemes a kicsit drágább modellek között nézelődni, mivel ott már jobb értékelésekkel találkozol.

Kinek éri meg?

Általában annak éri meg, aki sokat főz, illetve a rizs (vagy amit a főzőben el lehet készíteni) gyakori a család ebédlőasztalán. Nyilván ha valaki egyedül van, akkor nem biztos, hogy megéri.

Érdemes mérlegelni a használat gyakoriságát is. De egy nagyobb családban, ahol mindig mindenkinek akad sietős dolga ott is jó szolgálatot tehet.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: