fagylaltkészítő gép

Fagylaltkészítő gép: megéri a kánikulában?

Itt a nyár, ha pedig nyár van, a kánikulában kifejezetten jól esik egy kis fagyi. Az otthoni fagyinál pedig nincs is jobb! Ha van egy jó recepted, néhány műanyagpoharad hurkapálcával, akkor kiváló fagyit tudsz készíteni egy jól működő fagyasztó segítségével bármikor! Ám de most lássuk azokat a gépeket, melyeknek célja maga a fagylalt elkészítése. De milyen egy fagylaltkészítő gép?

Mi az a fagylaltkészítőgép?

A fagylaltkészítő gép, olyan eszköz, amellyel bizonyos mennyiségű fagylaltot lehet készíteni. A boltban, vagy a fagyizóban kapható fagyik esetében is hasonló az elkészítési metódus, viszont a mennyiség jóval nagyobb, mint az otthon is használható gépek esetében. Mi itt most az utóbbiakkal fogunk foglalkozni.

A fagylaltkészítő gépek úgy működnek, hogy az elkészített recept szerinti elegyet bele kell tenni a gépbe, amit a berendezés kevergetés közben lefagyaszt. Keverésre nemcsak azért van szükség, hogy a massza elemei keveredjenek, illetve levegőzzenek, hanem azért is, hogy a képződő jégkristályok kicsik maradjanak. Így a legtöbb fagylalt a gépből kivéve azonnal fogyasztásra kész.

Milyen típusai vannak?

Három fő típusa van a fagylaltkészítő gépeknek, ezek pedig:

Kősó és jéggel működő gépek

Ezek a legrégebben használt gépek közé tartoznak. A fagylaltkészítő gép jéggel és sóval töltött külső kádat használ a hűtéshez. Külön, egy belső tartályban található a fagylaltkeverék, a keverőlapátokkal. Itt ugyanis a külső széle az elegynek hamarabb megfagy, az egységes állag kialakulásához ugyanis szükség van a folyamatos keverésre. De létezik olyan változat is, aminek a működéséhez nem szükséges áram, így a keveréshez kézi erőre van szükség.

Fagyasztótálas gépek

Ez egy több rétegből álló tálat tartalmaz, aminek a rétegei között egy speciális folyadék található, amely segít a fagylalt hozzávalóinak a megfelelő hőmérsékletet elérni. Használat előtt általában szükséges előkészíteni a gépet, méghozzá úgy, hogy legalább 24 órára a fagyasztóba kell tenni, hogy eléggé le tudjanak hűlni az összetevők. A keverést már egy elektromos szerkezet teszi lehetővé. Ennél a fajta gépnél szükség van előretervezésre, vagy egy helyre a fagyasztóban a tálnak, hogy ha kell, akkor azonnal lehessen vele fagylaltot készíteni.

Kompresszoros gépek

Ezek már drágább készülékek, viszont könnyebben és gyorsabban tudunk vele fagylaltot készíteni, mint az előző kettővel. Ebben az esetben nem kell várnod, ha többféle fagyit szeretnél készíteni, akkor egymás után sorban lehet elkészíteni ezeket az édességeket. Ugyanis a kompresszorok azonnal fagypont alá csökkentik az összetevők hőmérsékletét, így nincs szükség pluszban is előkészíteni a gépet a használathoz.

Hogyan működik?

Fagyasztótálas gépeknél a tálat a gépből ki kell szedni és 24 órára (ritkán, de kevesebb is elég lehet) be kell tenni a fagyasztóba. A fagyi készítés előtt a kész keveréket is be kell tenni a hűtőszekrénybe 4 órára. Ha mindezzel megvagyunk utána elég gyorsan kell dolgoznod ahhoz, hogy a tároló és a fagylaltmassza ne melegedjen fel. Az előkészített masszát a már összeszerelt és bekapcsolt gépbe kell beletenni, különben a massza odafagyhat a tartály belső falához. Ugyanez történhet, ha keverés közben kikapcsolod a gépet, vagy éppen áramszünet van.

A drágább kompresszoros gépeknél elég csak a recept szerint elkészíteni a fagylaltmasszát, majd hűtés után bele is lehet tenni a berendezés keverőtáljába. Ezután már csak be kell állítani, hogy kevertetni szeretnénk vagy közben le is fagyasztani.

Hogy ne csak elképzelni kelljen a működést, itt egy videó arról, hogyan is kell használni a fagylaltkészítő gépet:

https://www.youtube.com/watch?v=vEUioN2x-nI

Milyen adatokkal találkozol?

  • Ár skála: 9.500 – 190.000 Ft
  • Fagylalt mennyiség: 0,3 – 2 l
  • Teljesítmény: 7 – 230 W
  • Készítési idő: 15 – 40 perc
  • Előmelegítési idő: 1 – 60 perc
  • Készülék súlya: 0,7 – 14,5 kg

Érdemes arra odafigyelned, hogy a fagyasztótálas gépek kisebbek és könnyebbek, mivel nem tartalmaznak olyan alkatrészeket, ami az elegy lefagyasztásához szükséges. Ezzel szemben az előkészítési idő sokkal hosszabb lesz. A kompresszoros gépek a hűtéshez szükséges alkatrészek miatt jóval nagyobbak és nehezebbek is az előzőeknél, viszont jóval gyorsabban tudsz velük fagyit készíteni, mivel minimális az előkészítési idő.

Mire figyelj vásárlásnál?

Ha egy ilyen gép vásárlásán gondolkozol, akkor ugyanúgy, mint a teafőző esetében, végig kell gondolnod, hogy milyen gyakran fogod használni, és mekkora mennyiségre lesz szükséged.

Néhány alapreceptet tartalmaz a használati utasítás is, viszont az interneten is sok finom és egészséges receptekkel találkozhatsz.

Ha a recept tartalmaz tojást is, amit nem főzöl meg, akkor fokozottan figyelj a szalmonella veszélyre! Ezt ne csak a fagylaltkészítés során tartsd szem előtt, hanem a berendezés tisztításánál is!

Kicsi: ez 1 liternél kevesebb mennyiség, így jó választás, ha nincs helyed tárolni és egyszerre csak egy-két adag fagylaltra van szükséged. Közepes: ez 1-2 liternyi fagyi készítésére alkalmas gépek, már egy kisebb családnak elegendőek lehetnek. Nagy: 2-4 liternyi kapacitással, már egy nagyobb családot, vendégséget is könnyen ki lehet szolgálni. Viszont vedd figyelembe az elkészítés idejét is, mivel minél nagyobb mennyiséggel dolgozol, annál tovább tarthat a fagyi elkészítése.

Összegezve

Hogy megéri-e egy ilyen gép beszerzése otthonra, azt Neked kell eldöntened. Nyilván, ha valakinek ételérzékenysége, cukorbetegsége van, vagy vegetáriánus, akkor sokat nyom a latba, hogy tudod mi van az alapanyagok között. Illetve könnyen módosíthatod is a receptet, kellően saját ízlésvilágra szabva a végeredményt.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

5 × négy =