Forrólevegős sütő: olaj nélkül finomat!

Ma már szinte minden az egészséges életmódról szól. Nincs ez másképp a konyhában sem. De vajon erre megoldás lehet egy forrólevegős sütő? Ha emellett döntesz, mit érdemes figyelembe venned a választás során?

Mi az a forrólevegős sütő?

A forrólevegős sütő, angolból átvett néven air fryer egy kis konvekció sütő. Tulajdonképpen ételek sütését olaj nélkül, forró levegő segítségével végezhetjük el segítségével. Konvekciós sütő azt jelenti, hogy a forró levegő egyenletesen kering a sütőtérben, csökkentve a meleg és a hűvös részek közötti hőmérséklet különbséget, így a benne elhelyezett étel még egyenletesebben sül.

A forrólevegős sütők általában kivehető főzőkosárral, tálcával, vagy fémhálós polcokkal rendelkeznek. Ezekre a részekre helyezik az ételt, így a forró levegő keringése még egyenletesebb sütést tesz lehetővé.

Ez annyiban különbözik a hagyományos sütéstől, hogy ebben az esetben egy gyors légbefúvó technikát alkalmaznak, hogy a fűtőelem körül előállított hőt minél gyorsabban át tudja adni a sütőrekeszben levő élelmiszernek. Ez pedig a sütési folyamatot jelentősen felgyorsítja.

Ez a fajta sütési mód ropogós külső részt hoz létre, mégis az elkészítési módja miatt minimális zsiradékot igényel. Ugyanis néhány étel tetejére szükséges egy fél vagy esetleg egy evőkanálnyi olajat tenni. Van, aki olivaolaj spray-t használ hozzá.

Rengeteg fajta ételt készíthetünk el a segítségével. Ilyen például a sült krumpli, különböző húsok, zöldségek, de akár még sütemény vagy chips elkészítésére is lehetőséged van.

Miért egészségesebb?

Általában elmondhatjuk, hogy egészségesebb alternatívát jelent, mint az olajban való sütés, ennek ellenére az ételek íze és állaga hasonló egy olajsütőben sült ételre: kívül ropogós, belül lédús. Azonban még ennek a módszernek is akadhatnak kockázatai.

Előnyei:

Nézzük meg először az előnyöket:

  • Alacsonyabb zsírtartalmú ételek: a kevesebb olajhasználat miatt ezek az ételek lényegesen alacsonyabb zsírtartalmúak, ez által pedig jóval kevesebb lesz a kalóriatartalma is a forrólevegős sütő segítségével készített ételeknek.
  • Alacsonyabb akrilamid szint: a forrólevegős sütő használata akár 90%-kal is csökkentheti az akrilamid nevű vegyület mennyiségét a zsíros sütéshez képest. Ez egy olyan ártalmas anyag, ami a keményítőtartalmú élelmiszerek, például burgonya 120 oC feletti hőmérsékleten történő sütésekor képződik.
  • Biztonságosabbak: nincs egy fedetlen edényben forró olaj, ami kifröccsenhet, de akár meg is gyulladhat. Ennek ellenére a forrólevegős sütőknél is be kell tartani a biztonsági előírásokat.
  • Több tápanyag és vitamin megőrzésére van lehetőség ezzel a főzési technikával.

Hátrányai:

Bár nagyon sok előnye van, akad azért hátrány is. Ez pedig a tapadásmentes bélésben rejlik. Ezeknek az anyagoknak nagy előnye, hogy jóval könnyebben tisztíthatóak ezek a felületek. Ilyen lehet például a teflon, vagy a BPA. Ezekkel is leginkább akkor van probléma, ha megsérülnek, mivel ilyenkor magas hőmérsékleten mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Milyen típusai vannak?

Kosaras forrólevegős sütő

Általában ezek a fajták uralják a piacot, a legtöbb ezekből a készülékekből kerül a háztartásokba.

Ezeknél a modelleknél az ételt egy fém kosárba kell helyeznünk, ami egy fogantyúval rendelkezik, mely segítségével fiókként kihúzható a készülékből a kosár és a tartórésze. Ezen megoldás miatt, sütés közben ki is húzhatod a kosarat (egyes készülékek használati utasítása elő is írja az egyenletes sütés érdekében), hogy kicsit összerázd, vagy elkeverhesd a benne elhelyezett ételt.

Létezik digitális és mechanikus beállítási lehetőségekkel. A drágább készülékek általában digitálisak, ebben az esetben az adott élelmiszernek megfelelően előre beállított sütési értékekkel rendelkezik, míg a mechanikus társánál mi magunk állítjuk be a sütéshez szükséges időt és hőmérsékletet.

Tálcás forrólevegős sütők

Ezek a modellek leginkább egy mini sütőre emlékeztetnek. Itt lapos, kis peremű edényben sül meg az étel. Néhány modell csupán egy állvánnyal rendelkezik, de a drágább kategóriában már akár több tálcát is tehetsz egymás alá, vagy akár függőlegesen is elválaszthatod a két sütőteret. Sőt létezik egybeépített aszaló és grill funkció is.

Hasonlóan a kosaras modellekhez ezek a készülékek is digitális vagy mechanikus vezérléssel rendelkeznek. Ugyanakkor a legtöbb kosaras forrólevegős sütővel szemben, ezek a kis eszközök már átlátszó üvegajtót tartalmaznak, így látható az étel a sütés során. Általában nagyobb mennyiségű élelmiszer sütését teszik lehetővé, mint kosaras társaik.

Általában egy ajtóval rendelkezik, amit felülről lefelé lehet kinyitni, de létezik két ajtós változat, amikor középen vannak a fogantyúk, és szekrényajtó módjára tudod nyitni.

Milyen tulajdonságai vannak?

A választás során ezekkel a tulajdonságokkal, jellemzőkkel találkozhatsz. Bár az idő és a technológiai fejlődés során ezek az adatok változhatnak:

  • Ár skála: 15.000 – 200.000 Ft
  • Teljesítmény: 1.300 – 2.470 W
  • Kapacitás kosaras modellek: 3,2 – 9,5 l
  • Kapacitás tálcás modellek: 11 – 32 l
  • Hőmérséklet beállítása: min. 40 – 160 oC, max 200 – 240 oC

Az olcsóbb modellek kezelőpanelje elég egyszerű, csupán két tekerőgombot tartalmaz. Ahogy haladunk a drágább készülékek felé, úgy lesz egyre több funkció, ehhez pedig már nemcsak egyszerű gombok, de akár még érintőpanel is jár. Ez utóbbiaknál már külön az élelmiszer jellege alapján lehet a sütést beállítani, ami azt jelenti, hogy gépünk előre be van programozva, hogy mekkora hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütnie a húst, csirkecombot, krumplit, vagy akár zöldséget.

A két fajta forrólevegős sütő eltérő kapacitással is rendelkezik. A népszerű, kosaras modellek jóval kevesebb étel sütésére alkalmasak, mint a tálcás társaik. Viszont a nagyobb kapacitás nagyobb mérettel is társul, így érdemes erre odafigyelni a vásárlás során is.

Már a legolcsóbb kategóriás modellek is rendelkeznek állítható hőmérséklettel, de az időzítő kapcsoló már szinte minden forrólevegős sütőnél alapfelszereltségnek számít. Ezt az esetek többségében 30 percesre lehet állítani.

Speciális tulajdonságok

Van néhány tulajdonság, amivel nem rendelkezik minden forrólevegős sütő, de egyes funkciók igencsak a segítségünkre lehetnek:

  • Dupla rekeszes kialakítás: ez lehetővé teszi, hogy két külön helyen egyszerre süthessünk. Ezek általában független vezérléssel rendelkeznek. Ezek a legtöbb esetben egymás melletti elrendezések, ritkán előfordul egy más alatti is. Ahol egymás mellett van a két rekesz, ott néhány modellnél lehetőség van ezt a két rekeszt egybenyitni, hogy egy nagyobb darab húst is egyben meg lehessen sütni.
  • Mobilapplikáción keresztül letölthető receptek, és wifi-n keresztül történő vezérlés.
  • Átlátszó a sütőrekesz egyik oldala, ilyenkor láthatód, hogy mikor lesz kész az étel, nem kell folyamatosan nyitogatni.
  • Melegen tartás: ha már elkészült az étel, de csak később ülnénk asztalhoz, akkor ez egy jó lehetőség arra, hogy fél óra alatt ne hűljön el teljesen az étel, és esetleg újra kellene melegíteni. Tapasztalataim szerint, újramelegítve már nem az a finom, ropogós állagú étel lesz, mint frissen sütve.
  • Grill és szárító funkció: általában a tálcás modelleknél elérhetőek ezek a módok, és kiegészítők.
  • Sültkrumpli sütéséhez létezik egy hálós henger (körülbelül úgy néz ki, mint egy elnyújtott mosógépdob), amely segítéségével a készülék képes sütés közben is forgatni. Ezzel kiválóan és egyenletesen át lehet sütni a krumplit, akár olaj nélkül is.

Fenntarthatóság

A forrólevegős sütők általában kisebb méretűek, mint a normál sütők, ez által gyorsabban fel is melegszenek, mivel a fűtőelem közvetlenül az étel fölött, vagy mellett helyezkedik el. Általában ezeket a készülékeket már nem szükséges előmelegíteni sem.

Ezen tényezők miatt a főzési idő gyorsabb, a normál sütőhöz képest, ami kevesebb energiafelhasználást tesz lehetővé. Ez ugyanakkor nagyban függ a sütni kívánt élelmiszer mennyiségétől. Ha ugyanis több adag sütésére van szükség, ami már nem fér egyszerre a kis forrólevegős készülékbe, akkor már jobb választás lehet az egyszerű sütő.

Mit vegyél figyelembe a vásárlás során?

Kialakítás

Mivel ez a készülék már elég nagy, így nemcsak helyet kell szorítanunk neki a konyhapulton, de tárolnunk is kell valahol. Általában 40 – 47 cm magassággal, 26 – 39 cm szélességgel és 27 – 38 cm mélységgel rendelkeznek a kosaras modellek. Viszont, ha tálcásban gondolkodunk, akkor ennél nagyobb helyre lesz szükségünk, mivel 31 – 42 cm-es magassággal, 39 – 45 cm-es szélességgel és 36 – 37 cm-es mélységgel rendelkeznek.

Kapacitás

Elég nagy eltérés tud lenni két forrólevegős sütő között. Elsősorban arra érdemes figyelni, hogy egy, vagy kétrekeszes modellt választanál. Ha ez megvan, akkor jöhet a kapacitás kérdése. Itt ökölszabályként elmondható, hogy az 5 literes vagy annál nagyobb sütő már nagynak számít, ez alatt pedig kis méretű, így ez 1 – 2 főnek lesz elegendő.

Még nagyobb kapacitással rendelkeznek a tálcás változatok. Itt már általában 10 liter felettiek, ami már bőven a nagycsaládosok kedvence lehet.

Kezelhetőség

Néha nagy előny tud lenni az egyszerű kezelhetőség. Az olcsóbb gépeken csupán két tekerőgombot láthatsz, valamint egy bekapcsológombot. Ennél a modellnél elég, ha a bekapcsolás után beállítod a kívánt hőmérsékletet és időt, majd indulhat is a művelet. Ebben az esetben a gyártó a használati utasításban megadja, hogy milyen étel mekkora hőmérsékletet és mennyi sütési időt igényel.

Plusz funkciók

A drágább modelleknél ezek már automatikusak, és előre beállítottak. A kérdés csupán az, hogy mennyire egyszerű ezeket a gépeket kezelni, milyen gyorsan tudod beállítani, vagy egyszerűen csak megtalálni a megfelelő piktogramot az indításhoz.

Ebben a pontban nagyon javasolt az olyan készülék vásárlása, ahol a sütőtér eleje egy átlátszó üveglappal van borítva. Ilyenkor nyitogatás (és ez által hőveszteség) nélkül tudod ellenőrizni, hogy mikor sül meg az étel.

Zaj

Nem igazán találni erre vonatkozó információt, bár nem a leghangosabb készülékek közé tartozik. Azért ha van, vagy meg tudod nézni ezt az adatot, akkor érdemes az alacsonyabb számot választani.

Akik már megvették…

Már az egész olcsó kategóriás készüléket is sokan nagy megelégedéssel használják. Ennek ellenére vannak néhányan akik panaszkodnak, hogy nem lehet benne sült krumplit megfelelően készíteni, illetve az anyagok gyenge minősége okozhat még problémát.

Szeretik ezeknél a gépeknél az egyszerű használatot és a könnyű tisztíthatóságot. Talán az egyik leglényegesebb, de az is pozitív elbírálásban részesül, hogy finom ételek készíthetőek el segítségével.

Negatívumként említik egyes készülékeknél, hogy nagyon felforrósodik használat közben, így nem igazán lehet hozzáérni a tekerőgombokhoz.

Összegezve

Egy kiváló kis konyhai segítőt ismerhettünk meg a forrólevegős sütő által. Ha kis mennyiségű ételt, gyorsan szeretnél elkészíteni, akkor nincs is jobb választás, mint egy ilyen eszköz.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × kettő =