Vasalóba víz: mit lehet használni?

Mindig is nagy vitákat váltott ki, hogy vasalóba milyen vizet lehet használni. Most egy kicsit utánanéztem ennek a kérdésnek, hogy mire jutottam azt a cikkben olvashatod. Vasalóba víz: mi mehet bele?

Figyelem! A cikk elolvasása nem mentesít a használati utasítás tanulmányozása alól!

A cikket két részre szeretném szedni, az első részben a vízről olvashatsz, hogy mit lehet ezekbe az eszközökbe használni, a második rész már a vízkőtelenítésről fog szólni, mivel ez is szorosan a vizes témához kapcsolódik.

1. Milyen vizet használhatsz?

Általában mindegyik használati utasítás tartalmazza, hogy az adott készülékbe milyen vizet használhatunk. De a legtöbb mindig ugyanazt írja le. Nézzünk mi is az:

Gőzölős vasalók esetén

Manapság már a legolcsóbb vasalóba is megtalálható a vízkőtelenítő rendszer. Ennek ellenére érdemes egy kicsit részletesebben is megvizsgálnunk, hogy mégis milyen víz alkalmas a vasalóba való használatra.

Általánosan elmondható, hogy a legtöbb vasaló kifejezetten csapvízzel való használatra lett tervezve. Vannak viszont olyan eszközök, ahol a gyártó túl kemény víz estén desztillált vízzel való használatot javasolja, vagy tisztán, vagy 50%-os keverési arányban a csapvízzel.

Mit jelent a túl kemény víz? Erre általában nem írnak magyarázatot, csupán egy márkánál találtam erre való számadatot. Itt leírják, hogy 17° dH-s (német vízkeménységi fokozat) csapvízzel való feltöltésre tervezték a vasalót. Az ennél keményebb vizet a gyártó ajánlása szerint célszerű összekeverni 50%-os arányban desztillált vízzel, ahogy az előzőekben erről már olvashattál is.

A tengerparti régiók egyes részeiben magas lehet a csapvíz sótartalma. Ebben az esetben a gyártó ásványtalanított víz használatát javasolja. Mivel Magyarországon nem létezik tengerparti település, így ez az információ akkor lehet érdekes, ha nyaralásunk során magunkkal visszük vasalónkat.

Külön ki szokták emelni, hogy milyen vízzel semmiképpen sem használhatóak a vasalók. Tehát soha ne használj a készülékhez esővizet, vagy adalékanyagokat tartalmazó vizet! Utóbbi esetre példa a különböző háztartási eszközökből (légkondi, szárítógép, hűtőszekrény, akkumulátorok) származó víz, keményítőt, sókat, ecetet, vízkőmentesítő szert, vagy illatanyagokat tartalmazó folyadékok.

Külön ki szokták emelni, hogy milyen vízzel semmiképpen sem használhatóak a vasalók. Tehát soha ne használj a készülékhez esővizet, vagy adalékanyagokat tartalmazó vizet! Utóbbi esetre példa a különböző háztartási eszközökből (légkondi, szárítógép, hűtőszekrény, akkumulátorok) származó víz, keményítőt, sókat, ecetet, vízkőmentesítő szert, vagy illatanyagokat tartalmazó folyadékok.

Abban az esetben, ha nem figyelünk arra, hogy milyen vízzel töltjük fel vasalónkat könnyen előfordulhat, hogy készülékünk a lerakódások miatt barna foltot hagyhat a ruhán, esetleg a berendezés idő előtti tönkremenetelét, vagy nem megfelelő működését is okozhatja. Szinte mindenhol a garancia elvesztését okozza az, ha nem megfelelően vagy nincs elvégezve a szerkezet tisztítása, vagy nem megfelelő vízzel volt használva.

Ha kíváncsi vagy további információkra a gőzölős vasalókról, akkor itt és itt olvashatsz még róluk.

Gőzállomások esetén

A gőzállomásokról is döntően ugyanaz írható le, amit a gőzölős vasalóknál már olvashattál is.

Néhány készülék gyártója a leírásban engedélyezi a gőzállomásokba vízlágyító használatát, de csak olyanokat, amik nem tartalmaznak különféle vegyi anyagokat, például sókat, mert az nem csak a ruhán hagyhat foltot, de a gőzállomást is károsíthatja. Ennek a lehetőségnek mindenképpen nézzünk utána a használati utasításban!

Ha ilyen vízlágyító vásárlásán gondolkodunk, akkor nézzük meg a termék leírásánál, hogy a gyártó engedélyezi-e azt, hogy gőzállomásokba feltöltve is lehessen használni.

Ha szeretnél még többet is olvasni a gőzállomásokról, akkor itt megteheted.

Függőleges kézi gőzvasalók esetén

Általában ezeket az eszközöket is használhatjuk csapvízzel, kivéve, ha a használati utasításunk mást nem mond. Túl kemény víz esetén javasolt a desztillált víz használata.

Néhány esetben viszont kifejezetten ajánlott a desztillált víz használata, mivel ezeknek az eszközöknek a belső vízjáratuk eltömődéséhez vezethet a túl sok vízkő.

Kíváncsi vagy még arra, hogy mit tudnak a függőleges kézi gőzvasalók? Itt még megnézheted.

2. Hogyan vízkő mentesítheted?

A vasalóba víz témájához még hozzátartozik a vízkőtelenítés. Itt ugyancsak felfedezhetünk egy hasonló metódust, mint az előző részben. Lássuk mi is lenne az:

Gőzölős vasalót

Általában a vasalók külön öntisztító funkcióval (self-clean) rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy egy gombnyomás segítségével tudjuk a berendezésünket tisztítani. Ahol ilyen funkciót találsz, ott a használati utasítás részletesen is leírja hogyan kell ezt csinálni. Ez a különböző típusú és márkájú készülékeknél más és más lehet.

Néhány esetben a gyártó leírja, hogy kéthetente egyszer érdemes egy ilyen tisztítást elvégezni a készülékünkön.

Gőzállomást

Itt a használati utasítások döntően azt írják, hogy tilos ecetet és vízkőmentesítő szereket beleönteni ezekbe az eszközökbe, mivel ezek kárt tehetnek a készülékekben. Valamint az is fontos, hogy a vízkőmentesítés előtt várjuk meg, amíg kihűl a gőzállomás, hogy a forró talp ne okozzon sérülést.

Egyes gépek külön vízkőgyűjtő tartállyal vannak felszerelve, mely automatikusan összegyűjti a bent keletkezett vízkövet. Amikor szükség van rá, például eltelt egy bizonyos idő, vagy a rendszer érzékeli, hogy betelt a tartály, akkor egy visszajelző fénnyel, néhány esetben hanggal is, a tudtunkra adja, hogy szükséges elvégezni az eszköz vízkőtelenítését a használati utasításban leírtak alapján.

Más esetekben viszont öntisztító funkcióval rendelkeznek ugyanúgy, mint a gőzölős vasaló társaik, de erről az előző részben részletesen is írtam.

Függőleges kézi gőzvasalót

Ezeknek a készülékeknek a többsége levehető víztartállyal rendelkezik. Így a tartály vízkőtelenítése viszonylag egyszerű. De ha megnézzük a használati utasítást, akkor egy eddig nem tapasztalt résszel találkozunk, mégpedig azzal, hogy a vízkőtelenítést kizárólag ecettel végezzük. Az előző berendezéseknél ez kifejezetten tilos volt, itt viszont néhány gyártó kifejezetten ezt ajánlja.

Ezt a fajta tisztítást a gyártó leírása alapján érdemes havonta egyszer elvégezni, hogy megfelelően működjön a kis eszközünk, valamint a ruháinkon se maradjon folt.

Összegezve

Amikor kitaláltam, hogy vasalóba víz témában fogok írni egy cikket nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszúra sikerül. Egy rövid bejegyzésnek készült, talán néhány sorosnak. Ennek ellenére egy igen érdekes témát elemezhettünk ki, amiről így már elmondhatjuk, hogy tudunk is valamit.