Amit a gőzállomásos vasaló választása

A gőzállomásos vasaló már rengeteg plusz funkcióval rendelkezik a hagyományos változathoz képest. Ha nehezebb, hosszabb munkára kényszerülünk, akkor mindenképpen ilyen eszköz beszerzésén gondolkozzunk.

Mi az a gőzállomásos vasaló?

A vasalóközpont (vagy a gőzölős vasaló állomás, gőzállomásos vasaló) egy vasalóból és egy külön gőzfejlesztő tartályból álló eszköz. Külön tartály birtokában a vasaló egység több gőzt képes előállítani, mint a hagyományos készülék, így a gőzölés hatékonyabb.

Az ilyen berendezések felmelegedése hosszabb ideig tart, mint a hagyományos vasalóké, és általában többe kerülnek.

Mi az előnye és mi a hátránya?

Előny

Ezek a berendezések rendelkeznek a vasalók körében a legtöbb extra funkcióval.

Gőzállomásoknak nagy előnye, hogy sok vizet lehet beletölteni, nagyobb a tartály, így kevesebb újratöltést igényel, ami a vasalási időt meghosszabbítja. Viszont a nagyobb mennyiségű víz felmelegítése hosszabb időt is vesz igénybe.

Ennek ellenére nem kell minden alkalommal egy nehéz géppel dolgozni, mert maga a víztartály külön található.

Hátrány

Ebben a formában nehezebb tárolni és az ember nehezebben veszi rá magát a vasalásra, mert macerásabb összerakni, ha dolgozni akar vele. Magyarul a tartályos résznek külön hely kell, közel a vasalóhoz, ami nem feltétlenül biztosít akkora mozgásszabadságot, mint amekkorára szükség lenne egy nagyobb ruhanemű (például lepedő) vasalása esetén.

A kereskedelemben is kevesebb a választék ebből a készülékből, mint a hagyományos vasalókból.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

A gőzállomások is tudják az általános vasalók funkcióit, de ezen felül van még néhány extra tulajdonságuk, amiről ez a cikk szól. Az általános funkciókat egy másik cikkben írtam le.

A gőzállomásokban, a víztartályával egybeépített vízforraló állítja elő a gőzt, nem pedig a vasaló talpa, mint a hagyományos társainál.

Létezik belőlük vezeték nélküli verzió is, ami előny lehet, mert nem kell a zsinórral vacakolni, viszont meghatározott időnként vissza kell tennünk a készüléket az állványra, ahhoz, hogy a kellő hőmérsékletet fenn tudjuk tartani. Ezek csak kis terheléseknél hasznosak, mivel a vezeték nélküli vasaló nem bírja túl sokáig tartani a hőt.

Drágább típusú gőzállomásoknál lehet találkozni olyannal is, hogy a vasaló mozgásából számítja ki a szükséges gőz mennyiségét. Ezzel segít nekünk, hogy mindig az optimális gőzmennyiséggel tudjunk dolgozni, anélkül, hogy külön gomb megnyomására lenne szükség.

Itt már az olcsóbb gépeknél is találkozhatunk 3 év gyártói garanciával.

Néhány adat erről az eszközről (tájékoztatás):

  • Gőznyomás: 40-100 g/perc
  • gőznyomás: 4-8 bar
  • Gőzállomás, víztartály kapacitás: 1,3-2,5 l
  • Ár skála: 20.000-170.000 Ft
  • Teljesítmény: 1000-3100 W

Összegezve

Szemmel láthatóan itt már jóval több adat van megadva, mint a hagyományos vasalók esetében, valamint az értékek is nagyobbak helyenként. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a gépeknek jelentősen több a tudása, viszont nem minden esetben lehet szükségünk erre.

Lényeges lehet a tárolási szempont is, mert felesleges megvenned, ha nem használod ki ezeket a plusz funkciókat, valamint a tárolására sincs megfelelő kapacitásod.

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez