Szeletelőgép: megéri otthonra is?

A szeletelőgép nem minden háztartás szerves része, azonban ma már egyre többen használják. De mi ez és mit érdemes tudni róla mielőtt beszereznél egyet otthonra?

Mi az a szeletelőgép?

A szeletelőgép (angolul meat slicer, slicing machine, deli slicer vagy csak slicer) egy olyan elektromos kis eszköz, mely képes húsok, kolbászok, sajtok, kenyerek és zöldségek pontos, gyors és egyenletes szeletelésére.

A szeletelőgépek egy nagy, állítható irányú pengével vannak felszerelve a szeleteléshez, és egy csúsztatható tálca segítségével mozgathatjuk a rajta elhelyezett élelmiszert, hogy a szeletek vágását elvégezhessük.

Néhány évtizede még a hentesboltokban, illetve a csemegeüzletekben voltak kizárólag használva, ma azonban már otthoni eszközként is megvásárolhatóak. Mi most itt ezekkel a háztartásban használatos modellekkel fogunk megismerkedni.

Milyen fajtái vannak?

Kétfajta szeletelőgéppel találkozunk, ha az otthoni használatra szánt eszközöket vizsgáljuk. Az egyik a függőleges szeletelőgépek, amikor a penge merőleges a szeletelő aljára, és a konyhapultra. Ennél a fajtánál az élelmiszert a gép kezelőjének kell kézzel a pengéhez nyomnia. Egyes típusoknál a másik kezével kell a frissen vágott szeleteket felfogni. Ezeknek a modelleknek az előnye, hogy kicsi méretűek és precíz, homogén szeletelést tesznek lehetővé. Hátrányuk, hogy nagyon oda kell figyelni a használatuk során, mivel nagyobb a sérülés veszélye is.

Másik fajta a gravitációs szeletelőgépek. Ezeknél a penge, a tálca és a hátlap 45 fokos szögben kifelé van döntve a konyhapulthoz képest. Így a szeletelni kívánt élelmiszer a penge felé tolódik és a szeletek maguktól esnek az alájuk helyezett edénybe. Előnye ennek a modellnek, hogy könnyebben használhatóak, éppen ezért kevés erőfeszítést igényelnek a kezelőtől. Nem elhanyagolható, hogy használatuk biztonságosabb, mert közvetlenül az edénybe tudod szeletelni a felvágottakat. Hátránya ennek a fajtának, hogy több helyet foglalnak, mint a függőleges szeletelők.

Kereskedelmi gépeknél megkülönböztetnek kézi, vagy automata szeletelőgépet. Az otthoni használatra szánt eszközök között csupán kézi eszközt találhatsz.

Hogyan használjuk?

A hússzeletelő használata nem nehéz, azonban a veszélyei miatt fontos, hogy pontosan betartsuk a használati utasításban leírtakat. Nézzünk meg egy példát a gép használatára:

  1. Az élelmiszer behelyezése a szeletelőbe: ellenőrizd, hogy biztonságosan rögzítve van és a művelet ideje alatt nem csúszik el.
  2. Szeletvastagság beállítása: használati utasítás szerint kell beállítani, a gomb megnyomásával vagy eltekerésével a penge elmozdul. Ha nem tudod mekkora vastagságú szeleteket szeretnél vágni, akkor érdemes egy-két próbát tenni, mielőtt az egész adag élelmiszert leszeletelnéd.
  3. Szeletelőgép bekapcsolása: ez a legveszélyesebb rész, mire ide érsz, már minden részletnek be kell, hogy legyen állítva.
  4. Óvatos és egyenletes mozdulatokkal előre csúsztatva a tálcát a szelet levágásra kerül.
  5. Ha készen vagy a kívánt szeletmennyiség elkészítésével, akkor kapcsold ki a gépet és a konnektorból is húzd ki a dugót. Érdemes ilyenkor a szeletvastagság gombot is a 0 értékre állítani, hogy megakadályozzuk a véletlen vágásokat míg az élelmiszert eltávolítjuk a tálcáról.
  6. Ha naponta használod, akkor minden nap le kell tisztítani és fertőtleníteni kell a szeletelőt. Ha nem használod túl gyakran, akkor minden szeletelési művelet után érdemes elvégezni a tisztítást, hogy ne maradjon a pengén és a tálcán élelmiszer részecske, amely hozzájárulna a baktériumok elszaporodásához.

Időnként, ha már nehézkessé válik a szeletek vágása, lassan szeletel vagy nem tisztán, egyenletesen vágja az élelmiszert a kis eszköz érdemes a pengét élezni.

Lássuk egy videó segítségével, hogyan is lehet a gépet megfelelően és biztonságosan használni:

Mit szeletelhetsz vele és mit nem?

Mielőtt kiválasztanád a megfelelő szeletelőgépet érdemes végiggondolnod a táplálkozási szokásaidat, ezzel együtt pedig azt, hogy milyen fajta élelmiszerek szeleteléséhez, mekkora mennyiséghez és milyen vastagságú szeletek elkészítéséhez fogod használni a kis gépet.

A gyártó minden esetben feltünteti a termékleírásban és a használati utasításban, hogy milyen élelmiszerek szeletelésére tudod használni az eszközt. A legolcsóbb modellek ugyanis csupán felvágott szeletelésére alkalmasak. Kicsit drágább készülékeknél már lehetőséged van sajtok vagy kenyér szeletelésére. A még profibb árkategóriában már akár zöldségek vagy gyümölcsök szeletelésére is van lehetőséged.

Minden esetben tilos azonban fagyasztott hús szeletelésére használni. Ugyanis a húsban levő jégkristályok idővel károsíthatják a pengét. De ugyanezen oknál fogva nem szabad a csontos húst sem felvágni. Fontos szabály, hogy a húsnak olyan méretűnek kell lennie, mely kényelmesen elfér a tálcán, amire fel kell helyezni a szeleteléshez. Ha túl nagy, akkor kisebb darabokra kell vágnunk.

Az élelmiszer-biztonság érdekében soha ne szeletelj nyers hús után főtt húst. Ugyanis a nyers húsból származó baktériumok könnyen átkerülhetnek a főtt hús felületére, és ez által ételmérgezést is okozhatnak.

hirdetés

Milyen tulajdonságai vannak?

A megfelelő szeletelőgép vásárlásához nem árt, ha néhány adattal tisztában vagyunk:

  • Ár skála: 10.000 – 900.000 Ft
  • Teljesítmény: 100 – 310 W
  • Sebesség fokozatok: 1 – 3
  • Zajszint: 69 – 82 dB
  • Penge átmérő: 17 – 30 cm
  • Szeletelési vastagság: 0 – 20 mm
  • Kábel hossza: 1 – 1,2 m

A legtöbb háztartási használatra tervezett szeletelőgép teljesítménye 100 és 200 W között van, nagyon ritkán lehet látni 300 W körüli értékeket. A drágább szegmensben viszont már előfordulnak. Általában az erős, és gyakoribb használatnak kitett szeletelőgépek gyorsabbak és hatékonyabbak.

Penge átmérőnél is általános a 17 – 19 cm-es méret, néha azonban előfordul egy-két modell 30 cm – es átmérővel. Érdemes olyat választani, ami megfelel a szeletelhető élelmiszer maximális keresztmetszetének, illetve annak a résznek, amely közvetlenül szeletelésre kerül (vágási magasság).

Forgási sebesség befolyásolja a vágás tisztaságát. Minél nagyobb a sebesség, annál tisztább és egyenletesebb lesz a szelet. Bár a boltokban kapható eszközök szinte mindegyike csupán egy sebességfokozattal kapható, nagyon ritkán látni ennél magasabb értéket. Általában csupán egy fokozatot használunk, ami egy nagyobb sebesség, így otthoni használatnál ez is bőven elegendő.

Szeletvastagság beállítási lehetőséggel már a legolcsóbb szerkezetek is rendelkeznek. Ennek segítségével különböző vastagságú szelet vágására van lehetőségünk.

Általában elmondható, hogy a nagyobb és nehezebb gépek stabilabbak, ezért biztonságos a használatuk. Súlyuk rendkívül eltérő ezeknek a gépeknek. Az olcsóbb kategóriás készülékek között csupán 2 – 5 kg-os készülékeket találhatsz, a drágábbaknál már nem ritka a 20 kg fölötti érték. Azonban mindegyik készülék rendelkezik csúszásmentes rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet lábait, valamilyen gumiborítással látták el, hogy munka közben ne csússzon ki a gép a kezed alól.

A szeletelőgép egy elég veszélyes eszköz a konyhában, könnyen okozhat vágási sérüléseket, így már szinte mindegyik modell (még a legolcsóbbak is) fel vannak szerelve biztonsági rendszerrel. Ez általában egy plusz beépített kapcsoló, ami elég távol van a pengétől és a működtetéséhez lenyomva kell tartani.

Használati utasításban leírt javaslatok, tények:

Sok helyen írják, hogy a sajtok szeletelése előtt javasolt benedvesíteni a szeletelőkorongot. Így kevésbé valószínű, hogy letapad, és könnyebb vele szeletelni.

Néhány élelmiszer szeletelése során előfordulhat az is, hogy a műanyagból készült felületeknél szín-elváltozást okozhat. De ettől még a szeletelőgép rendesen fog működni, ez nem befolyásolja.

Milyen speciális funkciói vannak?

Bár ezeknek az eszközöknek nem igazán van speciális funkciója. Ami viszont plusz lehet az a cserélhető penge. Ugyanis a sima élű penge jól használható felvágottakhoz, míg egy fogazott penge a kenyér felszeletelésénél nyújt kiváló segítséget. Tapadásmentes penge, pedig a sajtok vágásánál lesz fontos tényező.

Hogyan válassz?

Ha szeretnél egy szeletelőgépet otthonra is, akkor nem árt néhány dolgot figyelembe venned a választás során, hogy ne később érjen meglepetés:

Elhelyezés

Mielőtt vásárolnánk egy eszközt az első fontos kérdést, hogy szükségünk van-e rá. Ha erre igen a válasz, akkor már csak helyet kell találnunk a működéshez és a tároláshoz. A szeletelőgépek hiába kis konyhai gépekhez tartoznak, azonban a tárolásuk igenis nagy helyet foglalhat el. A berendezések hossza 33 – 63,5 cm, magassága: 10,2 – 48 cm, mélysége: 19,5 – 47 cm körül van.

Felhasználóbarát

Két fajtával ismerkedhettünk meg: a függőleges és a gravitációs szeletelőgéppel. Mindkét eszköznek mások az előnyei és hátrányai. Érdemes abból a fajta modellből választani, aminek a használata számodra kényelmesebb.

Karbantartás

Minden berendezésnek, amit használunk szüksége van időnként karbantartásra és tisztításra. Ez egyes eszközöknél bonyolultabb lehet, mint a másik típusnál. Érdemes olyan szeletelőgépet választani, melynek a tisztítását a gyártó valamilyen módon megkönnyítette számunkra. Így nemcsak egyszerűbben is elvégezhető ez a munka, de még gyorsabban is végzünk vele.

Teljesítmény

150 W körüli vagy annál nagyobb értékkel rendelkező gépek már jó szolgálatot tesznek otthoni felhasználásnál, ha azonban gyakrabban használod, vagy nagyobb igénybevételnek teszed ki, akkor érdemes ennél nagyobb teljesítménnyel számolni.

Szelet vastagság, penge átmérő

Minél nagyobb értéket látsz a szeletvastagságnál, annál többféle szelet vágására lesz lehetőséged. Így elsősorban a 0 – 17 mm-es vagy annál nagyobb beállítási lehetőséggel bíró gépeket érdemes választani. Pengeátmérőnél pedig a választott élelmiszer típusnak megfelelő átmérővel rendelkező géppel csinálhatsz jó vásárt.

Ár

Ez szinte mindegyik kisgép esetén alap, hogy az olcsó gépek egy részét műanyagból készítik. Ebben az esetben ezek a műanyag alkatrészek nagyobb erőhatásnak vannak kitéve, így ha nem megfelelő az anyag, akkor könnyen törhet. Éppen ezért érdemes lehet egy fém vázas készüléket venni, a kicsit drágább árkategóriából.

Zaj

Bár egy átlagos háztartásban nem jellemző, hogy órákig üzemel egy ilyen készülék, azért érdemes figyelni ezt az értéket is. Ugyanis bármilyen rövid ideig is tartson a művelet, mégis közvetlenül mellette állunk a munka során, egy hangosabb gép, pedig 5 perc után is rendkívül zavaró tud lenni.

Akik már megvették…

Sokan szeretik ezeknek a szeletelőknek a könnyen tisztíthatóságát. A gravitációs készüléket néhány esetben jobban előnyösebbnek írják le, mivel a levágott élelmiszer nem ragad bele, hanem leesik hátul.

69 dB zajszintű készülékre már érkezik panasz a hangossága miatt, más márkánál a 82 dB sem okoz gondot. Ahogy a 100 W teljesítményű szeletelőgépeket is néha már gyengének titulálják.

Egyes olcsó, műanyag házú gépet elég gyenge minőségnek tartanak. Ráadásul előfordul, hogy egy zajos gép gyenge teljesítménnyel párosul. Néhányan negatívumként említik, hogy a gép hátsó részén nincs semmilyen tálca és a szeletek a gépre esnek. De van aki életlennek titulálják a késeket, ráadásul hiba az is, ha a tárgy asztal vezetése nem elég stabil, így pedig nem vág egyforma szeleteket, ráadásul balesetveszélyes is.

Összegezve

Egy nagyon érdekes kis eszközt ismerhettünk meg. Ha ezeket a szempontokat csak végiggondolod a választás során, már annyira nem nyúlhatsz mellé. Ha kíváncsi vagy még további konyhai kisgépekre, akkor ide kattintva tudod megnézni.

hirdetés

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =