Ablaktisztító robot: ha lemaradsz kimaradsz?

Manapság már nagyon sok feladatot átvettek tőlünk a robotok, gépek. Ez nemcsak az iparban és a gyártási folyamatok során van így, hanem már otthonainkban is, a tisztítási, takarítási feladatoknál. Most egy újabb ilyen eszközzel találkozhatsz: ez pedig az ablakmosó (vagy ablaktisztító) robot.

Mi az az ablaktisztító robot?

Az ablaktisztító robotok kicsi, automata gépek, melyek vízpermet és mikroszálas törlőkendő segítségével tisztítják az ablakot, vagy más üvegfelületet. Kétfajta takarítási mód létezik az egyik „N” a másik pedig „Z” alakzatban.

Kétféle kinézetű eszköz létezik a boltokban. Az első úgy néz ki, hogy van egy hosszúkás, lekerekített test és az alján két nagyobb korong alakú ablakpucoló rész. Ez a gép úgy dolgozik, hogy az egyik korongjával rátapad az üvegre, addig a másik koronggal elvégzi a pucolást. Ha pedig már letakarította az elérhető felületeket, akkor a második koronggal tapad, az elsőt pedig tovább mozgatja egy újabb felületre, és ott is letisztítja az üveget, majd az egész művelet elölről kezdődik. Ennek szemléltetéséhez álljon itt egy videó:

A másik típus pedig egy szögletes alakú gép, amelynek az alján levő széleihez lehet mikroszálas kendőt rögzíteni, középen van a tapadós része, valamint két vezető görgő, amik segítségével változtatja a helyzetét a készülék. Ehhez itt látható egy videó:

Hogyan működik?

Elsőre elég futurisztikusnak tűnhet, hogy egy eszközt felteszünk az ablaküvegre és az nem esik le, hanem elkezd ablakot pucolni. A ablakmosó robotok vákuumos vagy mágneses csatakozással rögzíthetőek az üveghez.

Első esetben a robot rendelkezik egy vákuummotorral, amely erős szívóerőt generál, hogy a készülék az üveghez tapadva maradjon. Az esetek többségében ilyen típussal találkozhatunk.

Második esetben két mágnes segítségével marad az eszköz az üvegen. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyik a munkafelületen, tehát a gépben van elhelyezve, a másik pedig az üveg túloldalán. Ez nem minden esetben kényelmes, ugyanis az üveg másik oldalára is szükség van a mágnes miatt, így például tükrök takarítására már nem alkalmas ez a fajta eszköz.

Mik az előnyei és a hátrányai?

Mint minden eszköznek az ablaktisztító robotnak is vannak előnyei és hátrányai. Nézzük meg mik is ezek.

Hátrányok

Ha külső részen szeretnéd használni, akkor nem mindegy, hogy milyen időjárási viszonyok vannak odakint. Nyilván esőben, hóesésben senki nem mos ablakot, mivel a koszos víz azonnal tönkreteszi a munkánkat, valamint ez az ablakmosó robot elektronikájának sem biztos, hogy jót tenne. Az eszköznek viszont az sem megfelelő, ha túl meleg vagy túl hideg van, üzemi hőmérséklete: 0 – 40 oC között van. A legtöbb ilyen robotot nem célszerű szélben sem üzemeltetni!

Ha túl vékony az üvegfelület, akkor sem jó ötlet az ablaktisztító robot használata, mivel a vékony üvegfal nem bírja el a robot súlyát, így ezért az üveg elpattanhat. Általában a határ a 4 – 5 mm vastagságú üveg, ennél vékonyabbra nem szabad tenni. Bár néhány drágább eszköznél kiemelik, hogy bármilyen vastagságú üveghez megfelelő. Ha ez fontos szempont, akkor mindenképpen keresd meg a leírásban is.

Minden elektromos gépnek, így az ablakmosó robotnak is zajjal jár a működése. Érdemes a választás során ezt is figyelembe venni.

A készülékek többségénél még az üvegfelület dőlésszöge is számít. Leírásban szintén ki szokták emelni a gyártók, hogy a berendezés alkalmas-e a 30o-nál nagyobb dőlésű üvegfelületek tisztítására. Ez a funkció például a tetőablakok tisztításánál jöhet jól.

A robotok egy részénél a gyártó megadja, hogy mekkora a minimális egybefüggő üvegfelület, amin lehet használni. Ez az 50*50 cm-től egészen 100*100 cm-ig lehet, sőt egyes esetekben még a maximum felület is meg van határozva, ez 4*4 m volt, amit olvastam.

Előnyök

Ideális választás lehet abban az esetben, ha sok és nagy felületű ablaküvegekkel rendelkezünk. Szinte kizárólag ebben az esetben éri meg az ablaktisztító robot megvásárlása, mivel kézi áthelyezés nélkül is el tudja végezni a munkát.

Abban az esetben is segítségünkre lehet, ha több magas, vagy nehezen elérhető felülettel rendelkezünk. Ilyenkor a kis gép ezeket minden nehézség nélkül le tudja pucolni. Ilyen lehet egy magasabb helyen levő külső panorámaablak is.

Fontos adatok

Nézzünk meg néhány adatok az ablakmosó robotokkal kapcsolatban:

 • Ár: 50.000 – 300.000 Ft
 • Teljesítmény: 800 W
 • Szívó teljesítmény: 70 – 90 W
 • Akkumulátor üzemidő: 15 – 20 perc
 • Zajszint: 64 – 75 dB
 • Súly: 0,5 – 2 kg

Ha ilyen eszköz mellett döntesz, akkor érdemes megnézni, a szívás típusát, ugyanis létezik száraz és nedves is. Előbbi ugyan alkalmas az üvegfelületek tisztítása mellett a fal takarítására is, de mosást nem fog végezni, csak porszívózik.

Mivel még új eszközökről van szó, így a legtöbb berendezés még vezeték segítségével kap áramellátást. Ugyanakkor néhány kis gép rendelkezik egy belső, kisebb kapacitású akkumulátorral (15 – 20 perces üzemidő) arra az esetre, ha áramszünet lenne. Ilyenkor ugyanis a vákuumos vagy mágneses tapadása megszűnne az eszköznek, és leesne az ablakról. Az olcsóbb készülékek ilyennel nem rendelkeznek, hanem egy biztonsági kötelet kell rögzítenünk valamilyen beltéri szerelvényhez. Bár a használati utasítás nem ad pontos meghatározást, hogy ez mi lehet, érdemes olyan dologhoz kötni, ami azért elbírja minimum a robot súlyának (max. 2 kg) többszörösét is.

Minden eszköz desztillált vizet ír elő a működtetéséhez, valamint csak speciális, esetleg saját márkás tisztítószer használatát kötik ki a felhasználói útmutatókban. Így mindenképpen érdemes ezzel számolni a vásárlás során.

Speciális tulajdonságok

Ma már szinte minden eszköznél elvárás, hogy okostelefonnal is vezérelhető legyen az ablaktisztító robot, így az egyes robotoknál ez sem maradt ki a pluszfunkciók sorából.

A drágább modellek már képesek arra, hogy feltérképezzék az üvegfelületek széleit és automatikusan kiszámítsák a takarítás útvonalát, akár a robotporszívók. Általában mind keretes, mind pedig keret nélküli ablak esetében megállják a helyüket.

Az ablakmosó robot függőleges felületen végzi a munkát, így kiemelten fontos, hogy tisztítás közben a készülék ne essen le. Ehhez többféle leesésgátló funkcióval is rendelkeznek. A drágább eszközökben beépített akkumulátor van, mely abban nyújt segítséget, hogy ha áramszünet lenne, akkor a gép tapadását meg tudja tartani. Ezenkívül még akár olcsó, akár drága eszközről van szó, mindegyik rendelkezik egy biztonsági kötéllel.

Vásárlói vélemények

Mint szinte minden termékkel kapcsolatban itt is olvashatunk sok pozitív és sok negatív véleményt is. A látszólag több negatívum ellenére a pozitív vélemények voltak túlsúlyban. Mivel Magyarországon még nem elterjedt a használata, így külföldi vélemények olvasására hagyatkoztam.

Pozitív

 • Nem nehezek a készülékek.
 • Sokak szerint kiválóan tisztítja az üvegfelületeket.
 • Könnyen kezelhető.
 • Magasabb emeleteken levő lakás külső ablakainak a tisztításánál nagy segítség.

Negatív

 • Sokszor hagy csíkokat a takarítás során.
 • Kültéri ablakra nehéz szerelni, mert a robotot fogni kell és közben nyomni a gombot, hogy meg legyen a megfelelő tapadás, ez pedig egy magasabb ablaknál nehezebb lehet.
 • Hangos.
 • Valamelyiknek nincs folyadéktartálya, így kézzel kell a tisztítószeres vizet felvinni az ablakra.
 • Sokáig tart az ablaktisztítás.
 • Akadályokon nem megy át.
 • Biztonsági kötél másik végének a rögzítése is problémás lehet.

Kinek éri meg?

Egy átlagos háztartásba nem feltétlenül éri meg beszerezni. Ugyanis, ha nincs sok üvegfelületed, vagy éppen ami van az nagyon tagolt, akkor nem lesz kevesebb feladatod az ablakpucolással, mintha te magad csinálnád meg. Ugyanis az ablaktisztító robotot nem elég beüzemelni és rátenni az ablakra, hanem ha egy felülettel végzett, akkor át is kell helyezni. Ha pedig ezt túl sokszor kell csinálni, akkor már le is pucolhatjuk mi magunk is az ablakot.

Igazán akkor éri meg, ha nagyobb vagy magasabb üvegfelülettel rendelkezel, ráadásul olyan helyen is takarítani kell, amit létrával vagy nem, vagy pedig nehezen érsz el, akkor meglehetősen jó szolgálatot tehet egy ilyen kis eszköz.

Forrás: