Robot porszívó: hasznos lehet otthonra?

Manapság nagy népszerűségnek örved a robot porszívó. Ez a legújabb fajta porszívó típus a kereskedelemben. De miről is van szó pontosan? Mit tudnak ezek a kis gépek?

Mi is az a robot porszívó?

A robot porszívó küllemre úgy néz ki, mint egy gigászi gombelem, ami kerekeken gurul. Sokféle színben pompázhatnak ezek a készülékek, leggyakrabban fekete, szürke és a képeken látható arany színben.

A készülékek általában motoros kefékkel és vákuum motorral van felszerelve a por és törmelék összegyűjtésére.

A robot porszívókat otthoni használatra tervezték, néhány modell azonban alkalmas irodákban, szállodákban, kórházakban való munkavégzésre is.

Ezeknek a berendezéseknek az a lényege, hogy közvetlen emberi beavatkozás nélkül is végig tudja takarítani a lakást egy meghatározott sík területen (emeletre még nem mennek fel). Így nekünk – embereknek – ez semmilyen munkába nem kerül azt leszámítva, hogy a gépet be tudjuk állítani, hogy merre haladjon és hol takarítson ki.

Kivétel nélkül akkumulátorral működnek, igazából a vezetékes verziónak itt már nem is lenne értelme.

Súly nem igazán számít, mert legtöbb esetben nem szükséges emelnünk. Persze kivétel itt is akadhat, ha a gép valahol nem tud továbbmenni, vagy időközben lemerült az akkumulátora. Ilyenkor kénytelenek vagyunk beavatkozni.

Mennyi programozási lehetősége van a robot porszívónak?

Az ár leginkább a programozási mód és a hatékonyság (no meg persze márkanév) alapján kerül megállapításra. Részletes programokról a gyakorlati cikkben olvashatsz bővebben, amit itt találsz.

Az olcsóbb gépekre jellemző, hogy nem térképezik fel a szobát, hanem ha valamilyen akadályba ütköznek, akkor elfordulnak. Így előfordulhat az is, hogy több órás takarítás után is akadnak olyan részek, ahol a kis gép még egyáltalán nem járt.

A drágább készülékeket 7 napos és 24 órás programozási lehetőséggel látták el, valamint feltérképezik a takarítási területet és megszervezik ennek a leggyorsabb és leghatékonyabb tisztítási útvonalát. Így semmilyen elérhető terület nem marad ki a takarítás alól.

Lehetőség van a hangalapú utasítások adására is (Amazon és Google csatlakozás).

Állatszőr eltávolító funkcióval is rendelkezhetnek. A gyártó a leírásban ezt külön ki is emeli. Néhány gép észreveszi, amikor a padló olyan része, amely korábban nem volt hozzáférhető, elérhetővé válik. Például amikor egy kutya felébred a szundításból.

Az olcsóbb gépeket USB-n keresztül lehet tölteni, a drágábbaknak van külön dokkolójuk. Utóbbi esetben néhány gép képes a dokkolóba üríteni a porral telt tartályt.

Milyen plusz funkciókkal rendelkezhet a robot porszívó?

Rengeteg plusz funkcióval rendelkezhetnek ezek a kis eszközök. Minél több plusz funkciót szeretnénk bele, annál drágább készülékekkel találkozunk. Nézzük meg ezeket a funkciókat:

  • A jobb gépek érzékelik, ha van mélyebb rész, például lefelé menő lépcső és nem esnek le rajta.
  • Vannak olyan robot porszívók, amikhez kapunk távirányítót, vagy mobilapplikációt is. Ez esetben mi magunk dönthetjük el, hogy merre menjen a készülék.
  • Be lehet állítani virtuális falakat, ami azt jelenti, hogy meghatározott helyekre nem mehet a berendezés.
  • Ha szőnyegen is szeretnénk használni, akkor célszerű olyan típust választani, ami fel is tud menni a szőnyegre, küszöbre. Itt a gyártó általában megadja a szőnyeg illetve küszöb magasságát amivel a készüléke még elbír.
  • A drágább robotok már fel is tudnak mosni.

Amennyiben a választásnál ez utóbbi szempontok fontosak, akkor célszerű ezeket a funkciókat külön megkeresni a leírásban.

Általános üzemidő 60-120 perc, míg a teljes feltöltés 3-6 órát vesz igénybe. Akkumulátor mérete átlagosan 1200-3200 mAh között van.

A robot porszívó egyes tulajdonságai (tájékoztatás):

  • Porgyűjtő tartály kapacitása: 0,05-0,5 l-es érték között van
  • Súly: 0,5-5 kg között változik
  • Teljesítmény: 7-1200 W körüli
  • Zaj: 50-65 dB között van átlagban
  • Ár skála: 6.000-500.000 Ft között, de határ a csillagos ég.

Kinek ajánlom?

Olyan háztartásba javasolhatóak, ahol napi szintű takarításra lenne szükség, de idő hiányában ez nem valósítható meg. Különösen jó dolog, hogy amíg a munkahelyünkön tengődünk, addig a porszívó önállóan a lakásunk tisztaságát biztosítja.

Gyerek és állatok mellé is kifejezetten jó lehet. Vannak olyan típusok, amik kiemelten állatszőr feltakarítására is kiválóan alkalmasak (leírásban célszerű keresni). Ha nem szeretnél vagy nincs energiád a lakás állandó takarítására, de mégis szükség lenne rá, akkor megfelelő választás lehet.

Összegezve

Összefoglalva arra alkalmas, hogy fenntartson egy bizonyos fokú rendet a lakásban, de a hétvégi nagyobb takarítást nem fogja helyettesíteni (bútorok alatt, nehezebben hozzáférhető helyeken nem tud mozogni), viszont hétköznapokban rengeteg segítséget tud nyújtani.

Forrás: Angol nyelvű Wikipédia

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb