Legjobb porszívó: hogyan találd meg?

Sok cikk született az egyes porszívófajtákról és ezek összefoglalásáról. Erről bővebben itt olvashatsz. Valamint volt egy bejegyzés néhány jó porszívó vásárlási tippel kapcsolatban. Most valami mást nézünk meg, mégpedig azt, hogy melyik a legjobb porszívó otthonra?

Figyelem! Ez egy kicsit részletesebb és hosszabb cikk lesz, mint az eddigiek, de sok érdekességet találhatsz benne, ha elolvasod. Lesznek benne konkrét adatok is, ezek csak tájékoztató jelleggel kerültek bele, eltérések előfordulhatnak!

Ha csak röviden van időd a témával foglalkozni, akkor itt van néhány gyors tanács: porszívó választás 5 tippje.

Hogyan fogj hozzá?

Rengeteg féle, fajta és típusú porszívót gyártanak ma már. Ráadásul egy idő után ezeket a kis eszközöket kivezetik a boltokból, nincs újabb gyártás. Így átadják helyüket az újabb generációs készülékeknek.

Ráadásul hiába mesél valaki egy nagyon jó vételről és egy jó minőségű termékről, lehet, hogy mire nekünk szükségünk lenne egy porszívóra, ezt a terméket már sehol nem fogjuk tudni beszerezni.

Esetleg olyan is előfordulhat, hogy más berendezésre van egy jó vásárlási lehetőségünk, vagy azért mert kuponnal rendelkezünk, vagy mert megláttuk egy elektronikai outletben a legjobb készüléket, amibe azonnal beleszerettünk.

Ebből a tengernyi választékból rendkívül nehéz megtalálni számunkra a legjobbat. De mit is érdemes nézni? Most a cikkben végigvesszük azokat a szempontokat, melyek segítségével kiderítheted, hogy melyik a legjobb porszívó?

1. Hol van szükséged a segítségre?

Legelőször mindenképpen írd össze, hogy mik a lakás tulajdonságai, és azok a helyek ahol a porszívót használni szeretnéd. Ehhez segítségül néhány kérdés:

 • Mekkora a ház vagy a lakás?
 • Vannak-e állatok bent?
 • Milyen padlótípusok vannak? Kemény burkolat, szőnyeg, esetleg mind a kettő?
 • Hol szeretnéd még használni? Autótisztításra, bútorokra, esetenként függönyre?
 • Esetleg van még más speciális funkció vagy feladat, amit ezzel az eszközzel szeretnél elvégezni?

Ezekre a kérdésekre érdemes megkeresned a választ, így már viszonylag könnyen el tudsz indulni és fogod tudni, hogy mire is van szükséged.

2. Melyik a legjobb porszívó típus?

Ma már nagyon sokfajta porszívó típussal találkozhatsz a boltokban. Sok verzió létezik, mindegyiknek van előnye és hátránya is. A lényeg, hogy találd meg a neked leginkább megfelelő készüléket, amivel könnyen és gyorsan a lehető legnagyobb hatékonysággal tudod elvégezni a takarítást.

Tekintsük most át a porszívó fajtákat, nézzük meg milyen tulajdonságokkal rendelkeznek ezek az eszközök és miben tudnak a segítségünkre lenni. Erről egy részletesebb cikk is szól, amit itt elolvashatsz.

Hagyományos porszívó

Az első, amit megnézünk azok a hagyományos porszívók. Ezek a legelterjedtebbek a hazai háztartásokban a hatékonyságuk és a sokoldalúságuk miatt.

Viszont a tárolásuk már jelentős helyet igényel, ez által előszedni se a legkönnyebb ezeket a készülékeket. Ennek ellenére rugalmas munkavégzésre alkalmas, a súlyuk se igazán számít, mivel kereken gurulnak, valamint ezek a berendezések rengeteg tartozékkal rendelkeznek.

Rúdporszívó

A második a rúdporszívó, de itt sokféle más elnevezéssel is találkozhatsz, mint például: függőleges vagy álló porszívó. Ez egy könnyen tárolható eszköz, ez által könnyű az előszedése is, így a lakás kitakarításánál erre nem vesztünk el plusz időt.

Sajnos a tárolókapacitása már kisebb, és mivel a takarítás során az egész gépet tartani kell, így a súlyára sem árt odafigyelni. Kevés tartozék jár hozzá, mivel leginkább a nagy felületek takarítására tervezték. Nagyobb, vastagabb szőnyegek esetén nem feltétlenül a legjobb választás.

Száraz-nedves porszívó

A harmadik a száraz-nedves porszívó. Ez egy kifejezetten nagy eszköz, nagy tárolási igénnyel és még nehezebb előszedési lehetőséggel. Ennek ellenére viszont a legnagyobb tárolókapacitással és a legerősebb motorokkal, valamint a legnagyobb teljesítménnyel is ez a berendezés rendelkezik.

Súlya a takarítás során nem lényeges, akkor kell rá nagyobb gondot fordítanod, ha például két szintet is takarítanál vele, mivel a lépcsőn való hurcolása nehézségekbe ütközhet.

Kézi porszívó

A negyedik a kézi porszívó. Ez az eszköz ugyan nem a lakás egészének a kitakarítására van tervezve, hanem arra, hogy ha valami szétszóródik, annak az összeszedésére, vagy esetleg speciálisabb feladatokra van szükség.

Ilyen speciális feladat lehet az autó kitakarítása, vagy ha rendelkezünk valamilyen más extra járművel (például kisebb hajó), akkor arra is megfelelő lehet.

Robotporszívó

Érdemes még a robotporszívóval is foglalkozni, bár ez az eszköz nem igényel közvetlen emberi beavatkozást. Jó szolgálatot tehet az otthoni takarításban, mivel segítségével több időt tölthetünk más fontosabb dolgok elvégzésével.

Rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkeznek, tőlünk függetlenül is meg tudják csinálni a munka nagy részét (persze beállítás így is szükséges hozzá, vagy segítség, ha elakadna).

Helyre szüksége van a dokkolónak, így a tárolása lehet bonyolultabb, de kisebb tárolókapacitással is rendelkezik. Viszont rengeteg tartozék kapható hozzá, még felmosásra is alkalmas lehet.

Központi porszívó

Említésként írok még pár szót a központi porszívóról. Ez leginkább az új építésű házakban éri meg a legjobban, ahol van lehetőségünk egy ilyen berendezés kialakítására. Létezik sok előnye, de sajnos vannak hátrányai is.

Ezek alapján már legalább a típusokat tudjuk, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, de még mindig nem elég a választáshoz. Haladjunk tehát tovább.

3. Porzsákos vagy porzsák nélküli készüléket válassz?

A legjobb porszívó kiválasztása során megvizsgáljuk, hogy a porzsákos vagy a tartályos gépek a jobbak. Ebben a témában egy nagyszerű cikk született, amit itt el tudsz olvasni. Itt most a lényegre szorítkozunk, ebben a részben.

Porzsákos

Kezdjük a porzsákos berendezésekkel, ezekből jóval kevesebbel találkozhatsz a piacon. Kétféle porzsáktípussal találkozhatsz ebben a kategóriában.

Az egyik a papír porzsák, ez az, amit cserélned kell, ha betelik, nem érdemes és nem is lehet kitakarítani, vagy kiönteni belőle a port. A másik típus pedig a textil porzsák, ezek a fajták viszont már moshatóak és ez által újra fel is használhatod őket.

Míg a papír porzsák talán a leghigiénikusabb, mivel az egyszer már összeszedett porral és kosszal jobb esetben már nem találkozol, csak egyszerűen az egész tasakot a kukába kell dobnod.

A textil porzsákos változatoknál a mosás már elég munkaigényes, itt külön időt kell szánni arra is, hogy a zsákot belülről is kitakarítsuk, ami nem biztos, hogy a legegyszerűbb és leggusztusosabb feladat lesz.

A porzsákos variációk közös jellemzője, hogy ezeket a zsákokat egy idő után cserélni kell, amit bele kell számítanunk a porszívó fenntartási költségei közé. Az ilyen gépeknek a legnagyobb előnye, hogy olcsóbbak a tartályosoknál, és jobb tisztítási teljesítménnyel rendelkeznek. Utóbbi témáról részletesen később lesz szó.

Porzsák nélküli

A porzsák nélküli, más néven a tartályos porszívók körében már jóval nagyobb kínálatból tudunk választani, mivel ezek a legelterjedtebb készülékek.

Ezeknek a tartályoknak már elég könnyű az ürítése, és korlátlanul újrafelhasználható. A hátrányuk,hogy mosható szűrőt tartalmaznak ezek a gépek, így a karbantartással megint csak számolnunk kell. Ebben a kategóriában találkozhatunk a HEPA szűrőkkel általában, ezeknek is fontos az időnkénti cseréje, mivel ez már nem mosható.

A tartályos eszközök ára már magasabbról indul, de vannak olyan fajták, például a rúdporszívók, vagy robotporszívók ahol porzsákos kivitellel már nem is lehet találkozni. Tehát, ha ilyen gép vásárlását tervezed, akkor ebben a kérdésben nincs is szükség a döntésre.

Ezek alapján már könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik fajta a legjobb porszívó.

4. Vezetékes vagy vezeték nélküli a jobb?

Melyik a legjobb porszívó: a vezetékes vagy a vezeték nélküli? Hogy melyik típust érdemes választani, itt is a takarítási szokásaink fogják meghatározni a döntést.

Vezetékes

A vezetékes készülékeknél leginkább a zsinór hossza lehet a legfontosabb kérdés, ez az adat pedig 3 – 12 méter között változik. Mindkettőnek van előnye és hátránya.

A hosszú zsinór hátránya lehet a tárolás, itt mindenképpen figyelj oda, hogy automatikus kábelfeltekerő rendszerrel rendelkezzen, mert enélkül egy katasztrófa lesz egy ekkora méretű zsinórral bajlódni.

Ha pedig túl rövid, akkor nem biztos, hogy mindig mindent el fogunk tudni érni a konnektortól.

Akkumulátoros

Jó választás lehet az akkumulátoros porszívó is, ilyenkor mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a teljesítménye a berendezésnek. Valamint az is fontos szempont, hogy mennyi idő alatt merül le, mivel gond lehet, ha ezt a takarítás közepén teszi.

Szintén érdemes odafigyelni, hogy mennyi egy ilyen akkumulátor töltési ideje, mert ha gyorsan szükség van rá és nincs elég energia a takarítási feladat elvégzéséhez, akkor ki kell várnunk azt az időt, amíg az akku felölt. Ez pedig néha nem mindegy, hogy mennyi.

Erről a témáról részletesen is olvashatsz itt.

5. Milyen kapacitásúak?

A kapacitás elsősorban a lakás nagysága és a porszívó használatának a gyakoriságától függ. Nyilván minél nagyobb a ház és minél többet használjuk kedvenc segítőtársunkat annál több tárolókapacitásra lesz szükségünk.

Nézzük meg az egyes típusok milyen adatokkal rendelkezhetnek:

 • Hagyományos porszívó: 1 – 6 liter
 • Rúdporszívó: 0,5 – 0,8 liter (csak tartályos)
 • Száraz-nedves porszívó: 4 – 38 liter (utóbbi már ipari kategóriában van)
 • Robotporszívó: 0,05 – 0,5 liter (csak tartályos)
 • Kézi porszívó: 0,04 – 1 liter

Részletesen

Az adatokból láthatjuk, hogy a legnagyobb kapacitással rendelkeznek a száraz-nedves porszívók. Ezek nagy gépek, erős motorral és nagy tartállyal (vagy porzsákkal). Nem véletlen, hogy ebben a kategóriában fordulnak elő az ipari berendezések. Ekkora kapacitásra nem feltétlenül van szükségünk otthon, de ez már nagyon egyénre szabott.

A hagyományos porszívónak is megfelelően nagy a kapacitása. Egy átlagos háztartásban kényelmesen fel lehet vele takarítani az egész házat, legalább egyszer.

A rúdporszívók kapacitása már meglepően kicsi. Ugyanakkor kevesebb használat esetén elég lehet még ez is, de igazából nem okoz problémát a tartály kiürítése sem, mivel egy elég gyorsan elvégezhető a folyamat.

A kézi porszívók a méretükből adódóan nem rendelkeznek túlzottan nagy tartállyal, mivel nem is nagytakarításra lettek tervezve. Néhány törmelék összeszedésére pedig kifejezetten alkalmasak ezek a kis eszközök, ekkora kapacitással is.

A legkisebb tartállyal pedig a robotporszívók rendelkeznek. Így ha ilyen készülékünk van, akkor erre érdemes hatványozottan odafigyelni, hogy milyen gyorsan telik meg, mivel kóborlásuk során meglepően sok koszt össze tudnak szedni. Bár ennél a kis berendezésnél szükséges az apró méret, hogy a bútorok alatt és a kis részekben is elférjen, így fizikailag sem rendelkezhetnek a legnagyobb kapacitással.

Amiről viszont még nem volt szó, az a központi porszívó. Ezek nem elterjedtek, ugyanakkor ezeknek az eszközöknek van a legnagyobb tartály kapacitásuk, így ürítésükre is jóval ritkábban kerül sor.

Ebben az esetben is csak egyéni döntést tudunk hozni, a ház és a takarítási szokásaink adottságaihoz mérten, de ez az áttekintés már egy jó kiindulási alap.

6. Milyen hangos legyen?

Egyértelmű erre a kérdésre a válasz: a legjobb porszívó nem hangos. Na de mi alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik a halkabb készülék? Miért fontos erre a kérdésre is válaszolni?

Ha például alszik a kisbabánk, akkor ez idő alatt elvégezhetjük-e a takarítást, vagy kénytelenek vagyunk várni a porszívózással, addig amíg felébred? Esetleg a koronavírus miatti otthoni munkavégzés során, ha a párunk éppen a kollégáival tart megbeszélést, akkor kitakaríthatjuk-e a szomszéd szobát?

 • Hagyományos porszívó: tartályos: 60 – 79 dB, porzsákos: 72 – 85 dB
 • Rúdporszívó: 79 – 84 dB
 • Száraz-nedves porszívó: 80 – 88 dB
 • Robotporszívó: 50 – 65 dB
 • Kézi porszívó: 60 – 80 dB

Ebből az összehasonlításból rögtön kiderül, hogy a robotporszívó a legcsendesebb készülék. Ez azért is jó, mert néhány esetben akkor is elvégezheti a gyors takarítást, amíg mi alszunk.

A sorban szorosan egymás mellett van a hagyományos és a kézi porszívó. Ezekből találhatunk halkabb készülékeket is a kínálatban, ugyanakkor, ha nem vagyunk elég figyelmesek, akkor kifoghatunk belőlük egy viszonylag zajos változatot is.

A porszívók között pedig a leghangosabbak a száraz-nedves és a rúdporszívók. Utóbbi elég nagy meglepetés volt számomra, mert pont ezeket a gépeket nem hittem volna ennyire zajosnak.

Ha központi porszívó választása mellett döntesz, akkor a hangnak annyira nem lesz jelentősége, mivel a mosókonyhába vagy az erre kialakított helységben van a fő egység, így a zaj is ottmarad. Akkor lehet lényeges, ha a mellette levő szobában alszik a baba.

Ha szempont a zaj is a porszívó választás során, akkor ezekből a skálákból már könnyen ki tudod találni, hogy melyik készüléket használnád a legszívesebben és melyik lesz a legjobb porszívó.

7. Mennyi kiegészítővel rendelkezzen?

Minél többféle felületünk van, vagy minél többfajta takarítási munkát tervezünk elvégezni a készülékkel, annál több tartozékra lesz szükségünk. Most nézzük meg, hogy az egyes típusokhoz mennyi tartozék jár.

A hagyományos porszívót általában többféle fejjel tudjuk megvenni. Ezeket a kiegészítőket a cső végére csatlakoztatva más és más takarítási munkák végezhetőek el ezzel a készülékkel.

Rúdporszívó esetében már nem találkozunk ennyi kiegészítővel, azt a berendezést elsősorban a nagy felületek kitakarítására tervezték, nem pedig az autó vagy a kanapé kis részeinek a porszívózására.

Száraz-nedves porszívó is inkább a nagy felületekre, a vastagabb és a hosszabb szálú szőnyegekre van tervezve, mintsem az apró kis részekhez.

Robotporszívóhoz szintén nagyon sokféle tartozékot lehet akár külön is beszerezni, de a géphez is rengeteg kiegészítő jár. Ezek a kis szerkezetek általában képesek a felmosásra is, így még több kis rész is jár hozzájuk.

Kézi porszívót is többféle fejjel szokták árusítani, mivel ezek a készülékek leginkább a kis részek takarítására hivatottak, így többféle feladat ellátására van szükség velük.

Ebben a részben leginkább a feladatok milyensége és a takarítandó helyek határozzák meg, hogy mennyi külön kis tartozékra van szükségünk a lakás takarításához.

8. Mekkora súlya legyen a készüléknek?

A legjobb porszívó kiválasztása során lényeges lehet ez a kérdés. Ez leginkább azoknál az eszközöknél fontos, amit a takarítás során végig emelnünk kell, vagy a kezünkbe kell tartani.

 • Hagyományos porszívó: 3 – 8 kg
 • Rúdporszívó: általában 1,2 – 3,7 kg, ritkán 9,8 kg
 • Száraz-nedves porszívó: 4 – 15 kg
 • Robotporszívó: 0,5 – 5 kg
 • Kézi porszívó: 0,12 – 2 kg

Részletesebben

A robot porszívó esetében igazából nem kell ezzel a kérdéssel foglalkoznunk, mivel ez a mi közreműködésünk nélkül is teszi a dolgát. Ott lehet csak igazán lényege a dolognak, ha valahol elakad, esetleg lemerül az akkumulátor és nekünk kell beavatkoznunk, hogy a kis gép tovább tudja folytatni a munkát.

A kézi porszívó a legkönnyebb, mivel az egész munkavégzés során muszáj a készüléket emelnünk. Ez viszont már egy huzamosabb takarításnál lehetne probléma, viszont ezeket az eszközöket nem erre tervezték, hanem apróbb munkákra.

A rúdporszívónál számít a legjobban a súly. Ennél a berendezésnél folyamatosan tartani kell az egész tárgyat, amíg takarítunk, ráadásul ezeket már nem kicsi felületekre tervezték, hanem a nagyobb terek takarítására. Így pedig már muszáj kalkulálnunk azzal, hogy ha elsőre pár perc erejéig még könnyűnek is tűnik, nem biztos, hogy egy fél órás porszívózásra megfelelő lesz.

A hagyományos és a száraz-nedves porszívó nehezebb részei, már kerekeken gurulnak, így ezeket nem kell tartani. Ami itt probléma lehet az a túl erős szívás, amit vagy a gépen tudunk állítani, vagy a cső tetején található légbeömlő segítségével. Egy erős géppel pedig már egy kifejezetten intenzív edzést is kaphatunk a takarítás mellé.

9. Milyen áron kell?

Most nézzük meg az egyes gépek árait, de ezek szigorúan csak tájékoztató jellegűek. Így is adhatnak kapaszkodót, hogy mennyire lehet egy-egy porszívóval jó vételt csinálni:

 • Hagyományos porszívó: 10.000 – 350.000 Ft
 • Rúdporszívó: 12.000 – 400.000 Ft
 • Száraz-nedves porszívó: 15.000 – 400.000 Ft
 • Robotporszívó: 10.000 – 500.000 Ft
 • Kézi porszívó: 4.000 – 75.000 Ft

Szinte mindegyik kategóriában a legolcsóbb készülék 10.000 Ft környékén mozog, kivéve persze a kézi porszívókat. Ez csak a belépő szint, ha tartós, jól használható berendezést szeretnél, akkor célszerűbb a magasabb árkategóriából választani.

Ugyanakkor azt is el lehet mondani, hogy nem feltétlenül a legdrágább készülékeknek van meg a legnagyobb tudása, mivel középáron már találkozunk nagyon sok funkcióval és kifejezetten tartós minőséggel is. Így leginkább itt célszerű körülnézni.

10. Milyen teljesítményű készülékre van szükséged?

Mivel jogszabály a teljesítményt 900 W-ban maximalizálja, így ha ezt az adatot nézzük, akkor nem biztos, hogy el tudjuk dönteni, melyik géppel járunk jól.

Ennek ellenére találkozhatunk néhány watt teljesítményű géppel, a robotporszívók vagy az akkus rúdporszívók esetében. Itt különösen figyeljünk a berendezés takarítási hatékonyságára. Ezt a gyártók kötelesek feltüntetni a porszívókhoz mellékelt energiahatékonysági címkén is.

Kemény padlóburkolatos tisztításnál már szinte minden eszköz teljesíti a maximumot, amit az ‘A’ kategória nevez meg.

Általában a szőnyegtisztítás esetén a tartályos gépeknél ‘C’ osztállyal találkozunk, szinte ez a maximum (‘A’ kategória lenne a legjobb, de ilyet még nem láttam). Ez már felszedi a szőnyeget is takarítás közben. Ugyanakkor a porzsákos készülékek között létezik ‘B’ kategória.

Ez alapján már tudható, hogy mennyire takaríthatunk jól ezekkel a porszívókkal.

11. Milyen plusz funkcióra van szükségünk?

Ma már sokféle dologgal találkozhatunk, létezik rúdporszívóknál egy olyan kis kiegészítés, hogy a fejegység részt LED lámpákkal szerelik fel. Ez jó dolog lehet, ha sötét sarkokba takarítunk, vagy pedig azért is jó, mert más megvilágítást ad, így egyes esetekben könnyebb kiszúrni azt, hogy hol maradt még kosz.

Néhány esetben fontos lehet az is, hogy állatszőr eltávolítására is megfeleljen a készülék. Elvileg erre bármelyik jó teljesítményű gép is képes, de a gyártó garanciát csak arra vállal, amelyiknél külön is ki van emelve ez a funkció.

Összegezve

Bár most itt az alternatív lehetőségekről külön nem esett szó, de itt olvashatsz ezekről a lehetőségekről is.

Láthattuk, hogy egy ilyen egyszerű eszköz választásánál is több szempontot érdemes mérlegelni a vásárlás előtt. Minél többféle készülék van a piacon annál nehezebb belőlük választani.

Remélem ez a kis összefoglaló segítséget nyújt arról, hogy melyik fajta lenne a számodra legjobb porszívó. Így már csak a márkát és a pontos típust kell kiválasztani, ami szintén nem könnyű feladat a nagy kínálat miatt.