Kézi mixer: vajon mi a legjobb választás?

Az ünnepek közeledtével nem árt megismerkednünk a sütemény és piskótakészítés nélkülözhetetlen eszközével. Ez pedig nem más, mint a kézi mixer. Szinte minden konyhában alapvető kellék, ahol a tejszín- és tojáshabot fel kell verni. A kézi eszközökkel jelentősen megnövekszik az elkészítési idő, és persze az energiánkat is sokkal inkább igénybe veszi, mint egy elektromos kis készülék.

Mi az a kézi mixer?

A kézi mixer (angolul: hand mixer) egy olyan elektromos, konyhai eszköz, amely összekeveri az elkészítendő étel alapanyagait. Ezt a keverést pedig fogaskerék-meghajtású mechanizmus segítségével végzi el. A kézi mixer úgy néz ki, hogy a motort tartalmazó ház fölé egy fogantyú van felszerelve. A motor pedig a habverőket hajtja meg, amelyek segítségével tudjuk az alapanyagokat megkeverni. Mivel ez egy kézi eszköz, amit munka közben folyamatosan tartanunk kell, így a motornak könnyűnek kell lennie.

Rendkívül nagy előnye a kézi mixernek, hogy bármilyen méretű és alakú konyhai edényt használhatunk az összetevők keverésére. Illetve jóval nagyobb teret (szabadságot) adnak a munka elvégzésre, de tisztításuk is sokkal egyszerűbb, mint a konyhai robotgépeknek.

Külön fejezetben szó lesz arról is, hogyan érdemes segítőtársadat kiválasztani, azonban most néhány egyéb tényezőre is fel szeretném hívni a figyelmet. Az első jellemzőt a leírásokban én nem találtam meg, úgyhogy csak remélni merem, hogy a boltokban forgalmazott készülékek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal is.

Nem mindegy a habverő karok forgási iránya! Ugyanis tojásfehérje vagy tejszínhab felverése során a lényeg, hogy levegőt juttassunk be ezekbe az alapanyagokba. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy alulról felfelé keverjen a kis eszköz. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a forgásiránynak belülről kifelé kell működnie, ez által felfelé kényszerítve az összetevőket. Ha ez fordítva valósul meg, akkor az összetevőket lefelé kényszeríti, ezáltal jóval kevesebb levegő lesz a keverékben. Érdemes ellenőrizni, hogy a jobb oldali habverő szár az óramutató járásával megegyezően, míg a bal oldali azzal ellentétesen forogjon.

A másik, amit külföldi honlapokon gyakrabban emlegetnek az a habverő szár fajtája. Ugyanis sokkal jobbnak tartják az olyan keverőszárat, amely nem tartalmaz vastag középső oszlopot, amint a hagyományos fajták. Ezekkel nemcsak hatékonyabb lesz a munka, hanem jóval könnyebben is tisztíthatóak, mint azok, amelyek rendelkeznek a vastag, középen elhelyezkedő szárral. Ma a boltokban már nem igazán találkozol a középső résszel.

Általános információk

A legtöbb készülék ezen skálák között helyezkedik el, eltérés azonban mégis előfordulhat:

  • Ár skála: 4.000 – 110.000 Ft
  • Teljesítmény: 85 – 850 W
  • Sebesség fokozatok: 3 – 9
  • Súly: 0,93 – 2,7 kg

Vannak olyan kézi mixerek, melynél a gyártó kiemeli, hogy 10 évig is javítható a készüléke. Egy ilyen készülék jó választás lehet, mivel ha elromlik, netán leejtjük és összetörik, akkor könnyen lehet szervizelni. Viszont, amit nem reklámoznak, hogy mennyibe kerül egy ilyen szerviz, mert bár a javítást támogatom, de néha jobban járunk egy olcsóbb, új géppel, mint a régi 10 éves eszköz megszereltetésével. Így ez a javítási tényező nagyon sok mindentől függ.

Tartozékok:

Vannak olyan kiegészítők, amit szinte minden kézi mixerhez ad a gyártó:

  • Habverő (balra): enélkül nem lehetne használni a gépet. Ezeket a könnyű, légies élelmiszerekhez használhatjuk, például a tojáshab, tejszínhab elkészítéséhez, vagy a piskóta alapanyagok összekeveréséhez.
  • Tésztahorog, vagy dagasztókarok (jobbra): ez pedig a sűrű alapanyagokhoz javasolt, például: a tésztákhoz, süteményekhez, kenyér nyersanyagainak az összekeveréséhez.

Vannak azonban olyan tartozékok, amik csak néhány géphez járnak:

  • Keverőtál: űrtartalma 500 – 800 ml között van általánosan.
  • Botmixer: erről részletesebben itt olvashatsz.
  • Talapzat: ez egy olyan kiegészítő melyre ráhelyezheted a kézi mixert, alatta pedig egy nagyobb tál helyezkedik el, így tulajdonképpen kapsz egy konyhai robotgépet.
  • Aprító: bár nagyon ritkán, de ilyen kiegészítő is megtalálható az alapgéphez.

Mielőtt választanál érdemes azon is elgondolkodnod, hogy mihez is használod és milyen plusz funkciókra lesz szükséged.

Hogyan válassz?

1. Stabilitás

Nem árt ha a munka végeztével, vagy egy szünet beiktatása során stabilan a „fenekére” tudjuk ültetni mixerünket. Nagyban meg tudja könnyíteni a környezet tisztán tartását, ha nem dől ki a kis eszközünk, ezzel összekenve a konyhapultot és minden mást is, ami ott van. Ehhez az kell, hogy a készülék ne íves, hanem kicsit szögletesebb legyen, de nem árt, ha a tápkábel a készülék tetején van (a fogantyúnál), nem pedig a hátulján („fenekén”). Ha van lehetőséged még a boltban, akkor érdemes kipróbálni mennyire áll meg stabilan.

2. Súly

Itt érdemes egy közepesen nehéz készüléket választani. Ha túl nehéz, akkor minden munka egy nagyon erős edzéssel fog felérni, mivel 2- 8 perces keverési művelet már rendkívül megerőltető tud lenni egy túlsúlyos géppel. Ha pedig túl könnyű (angol nyelvű forrás ezt 650 grammban határozta meg), akkor félő, hogy a legkisebb szellő is oldalra tudja borítani készülékünket a konyhapulton.

3. Watt száma

Bár meglepő lesz a kijelentés, de a nagyobb Watt nem jelenti egységesen azt, hogy jobb minőségű mixert kapunk. Egy nagyon találó megfogalmazás szerint a Watt arra vonatkozik, hogy mennyi áram megy BE a készülékbe, nem pedig arra, hogy mennyi jön KI. Az alacsonyabb Watt számú gépeknél általában igaz, hogy jobb minőségű fogaskerekek vannak, így működésükhöz kevesebb Wattra van szükségük. Általánosan elmondható, hogy egy 350 Wattos készülékkel már kiválóan lehet dolgozni.

4. Sebesség

Ma már szinte mindegyik készülék több fokozattal is rendelkezik, nekünk elegendő 3 jól differenciált sebességi fokozat is. Minél lassabb a legalacsonyabb sebesség, annál jobb, mert ez megakadályozza, az anyagokat abban, hogy kifröcsköljenek. Ebben a részben sokkal fontosabb, hogy a lassú sebességfokozat valóban lassú is legyen!

5. Tisztíthatóság, tárolás

A jó tisztíthatóság nagyon fontos, mert különben minden egyes alkalommal kifejezetten macerás a használata. Már a termék dobozán, vagy leírásában is kiemelheti a gyártó a mosogatógépben moshatóságot, vagy az előnyök között a könnyű tisztíthatóságot. A kezelési útmutatóban nagyon jó kis táblázat készülhet arról, hogy mely alkatrészeit mosogathatod, vagy csak letörölheted egy nedves ruhával. Mint sok más eszközzel kapcsolatosan az egyik sarkalatos pont lehet a tárolás. Ebben az esetben érdemes átgondolnunk, hogy melyik részekre van igazán szükségünk, ugyanis ha a tárolás fő szempont, akkor a kevesebb mindig több! Egyes esetekben előfordulhat, hogy a gyártók is gondot fordítanak erre, ugyanis vannak olyan több tartozékos gépek, amiket könnyebben tárolhatunk, mint egy olyat, amihez csak néhány kiegészítő tartozik.

6. Ára

Az ár nem egyenlő a minőséggel, ezt külföldi weboldalak már gyakrabban hangoztatják, itthon még mindig tartja magát a mítosz. Ugyanis sokkal fontosabb, hogy a termék specifikációja számunkra és a fentebbi követelményeknek megfeleljenek. Hiába adunk ki egy vagyont egy készülékre, ha mégsem vagyunk vele elégedettek. Szóval elsősorban az ár-érték arány legyen a mérvadó!

Vásárlói vélemények

A vásárlók értékeléseikben kifejezetten szeretik, ha halk és erős a gép, könnyű a fogása, egyszerűen kezelhető valamint nem melegszik. Ha jár hozzá több tartozék, az a legtöbb esetben pozitívum, mivel ilyenkor nem szükséges mellé külön botmixert is vásárolni. Viszont egyes esetekben a plusz kiegészítők nem hozzák a várt eredményt, mert csak erősebb fokozaton működnek megfelelően. A könnyű tisztítás is kiemelt jelentőséggel bír ezeknél a gépeknél is.

Amit kifejezetten nem szeretnek, hogy egyes gépeknél bár a szár rozsdamentes acél, a csatlakozása már műanyag. Nem biztos, hogy kevesebbet bírna, de jóval erősebbnek tűnne a fém használata abban az esetben is. Valakinél probléma az is, hogy utólag nem lehet már bővíteni a tartozékok számát egy ilyen kis eszközhöz. Negatív vélemények között néha fellelhető a gép nehézségére vonatkozó panasz. Ilyenkor azt is figyelembe kell venni, hogy tartani is kell a gépet munka közben. Bár ez az időtartam nem olyan sok, mégis a leginkább számít azoknál a felhasználóknál, akiknek akár valamilyen ízületi problémájuk van, akár valamilyen más betegségük, ami miatt jobban korlátozva vannak a kézzel végezhető munkákban. Egy-két gépnél a sebesség állítása is problémásabb lehet, mivel a kezelő gomb nem esik kézre.

Összegezve

Habár egy viszonylag egyszerű szerkezetnek tűnik, nem árt ha kicsit jobban is megnézzük mit is veszünk. Ezzel az útmutatóval már nem igazán nyúlhatsz mellé.

Ha érdekel hasonló téma:

Forrás: