BPA mentesség: mi az igazság?

Érdekességként tegyünk egy kis kitérőt a BPA mentes elnevezéshez. Ma már az egészséges életmód, ezzel együtt az egészséges táplálék kiemelt fontossággal bír. Nincs ez másképp azokkal az anyagokkal, dolgokkal, tárolókkal sem, amelyek élelmiszereinkkel közvetlenül érintkeznek. De vajon mi a helyzet a BPA mentes műanyaggal?

Mi az a BPA?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk meg kell néznünk mi is az a BPA? A BPA (azaz bioszfenol A) műanyagok előállításához használt vegyi anyag. Lágyítónak is szokták nevezni, ugyanis biztosítja, hogy az anyag rugalmas, hajlékony és nyújtható legyen. Az 1960-as évek óta a gyártók többsége szívesen használja, mert könnyű, mérettartó és átlátszó, emellett egyszerűen is színezhető.

Ahhoz azonban, hogy megértsük miért vált szükségessé a BPA mentes kifejezés az egyes gyártóknál nézzük meg, miben is található ez az anyag és miért van probléma a használatából.

Miben található meg a BPA?

A BPA gyakran megtalálható a polikarbonát anyagban, amelyből különféle italpalackok, vízadagolók, műanyag edények, csomagolások és evőeszközök, ivópalackok, gyermekjátékok, cumisüvegek, cumik és élelmiszer-tárolók készülnek. Ez az anyag széles körben elterjedt, mivel tartós és könnyen formálható, így ideális választás a mindennapi használati tárgyakhoz.

Ezen kívül a BPA-t alkalmazzák a más anyagból készült élelmiszer- és italdobozok, valamint különböző tárolók védőbevonataként is. Ez a bevonat segít megőrizni az élelmiszerek frissességét és megakadályozza a szennyeződéseket, így biztosítva a megfelelő tárolást. Ez azonban veszélyes lehet, mert a káros anyagok kioldódhatnak az általunk fogyasztott élelmiszerekbe.

BPA mentes kulacsok a boltban

Mit mondanak a kutatások?

Az élelmiszerekkel érintkező BPA mennyiségének módosulása a kutatások fényében jelentős figyelmet kapott az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. A tudományos vizsgálatok során kiderült, hogy a BPA, amely gyakran megtalálható a műanyagokban és egyéb csomagolóanyagokban, potenciálisan káros hatással lehet az emberi egészségre.

Az elmúlt években végzett kutatások célja az volt, hogy felmérjék a BPA mennyiségét az élelmiszerekben, és hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy ez az anyag ne oldódjon ki egészségre veszélyes mennyiségben. Ez később ahhoz vezetett, hogy a gyártók elkezdték kifejleszteni a BPA mentes alternatív műanyagokat.

Az Európai Unióban

2015 előtt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) meghatározta mekkora a becsült mennyisége a BPA-nak, amit naponta lehet fogyasztani egészségügyi kockázat nélkül. Tehát már itt is láthatjuk, hogy bizonyos mennyiség esetén már kockázatosnak számít ennek az anyagnak a fogyasztása. Ez a mennyiség pedig 4 mikrogramm/testtömeg-kilogramm/nap.

Megállapították, hogy a BPA káros hatásai a korábban kiszámított értéknél már tízezerszer alacsonyabb szinten is jelentkezhetnek. Ezt a 2013-2018 közötti kutatási eredményekre alapozták, mely során kimutatták, hogy káros hatása van a kioldódott BPA-nak az immunrendszerre nézve is. Így később az eredeti értéket már 0,04 nanogramm/testömeg-kilogrammra módosították.

2023-ban az EFSA még tovább csökkenti a a tolerálható napi bevitelt, tekintettel arra, hogy újraértékelte az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban használt BPA biztonságosságát.

Csupán 2024. december 19-én fogadott el az Európai Bizottság tilalmat a BPA élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban való felhasználásra vonatkozóan.

Létezik erre vonatkozó EU-s jogszabály, melyet ide kattintva tudsz elolvasni.

Az Egyesült Államokban

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által végzett 2003-2004-es Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés során kimutatták, hogy a 6 évnél idősebbek beadott vizeletminták 93%-ában találtak kimutatható BPA szintet.

2013-ban az Egyesült Államok teljesen betiltotta a BPA-t az olyan babák számára készített termékekben, amelyek valamilyen formában élelmiszerekkel is érintkezésbe kerülnek. Ilyenek lehetnek például a cumisüvegek, vagy a tápszerek csomagolása is. Ebben az időszakban azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) még arra a következtetésre jutott, hogy a BPA nem veszélyes anyag a felnőttekre nézve.

2022 júniusában az FDA újra napirendre tűzte annak vizsgálatát, hogy mekkora mennyiségű BPA van káros hatással a felnőttekre. Továbbá vizsgálja azt is, hogy mennyire biztonságos ennek az anyagnak a használata az egyes csomagolásokban.

hirdetés

Miért veszélyes a BPA?

Sokan kifejezetten aggódnak a BPA miatt, mivel ez az anyag a műanyagból kioldódhat, különösen akkor, ha hosszabb ideig tárolják benne az élelmiszereket vagy italokat. Például a palackozott víz vagy a konzerv ételek, amelyek műanyag bevonattal rendelkeznek, fokozott kockázatot jelenthetnek. Az ilyen típusú tárolás során a tárolt élelmiszer BPA szintje megnövekedhet, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hogyan oldódhatnak ki a káros anyagok?

Amikor BPA tartalmú műanyagokat gyártanak, a BPA molekulái szorosan kapcsolódnak a műanyaghoz. Ha a BPA polikarbonát víznek és hőnek van kitéve – például ha egy műanyag palackot a mosogatógépbe helyeznek –, a BPA-molekulákat összekapcsoló kémiai kötések egy hidrolízis nevű folyamat során lebomlanak. A BPA különleges szerkezete miatt a polikarbonátok általában érzékenyebbek a hidrolízisre, mint más műanyagok, például a polietilén.

A hidrolízis kémiai szinten bontja le a műanyagot, ami miatt kis mennyiségű BPA molekula jut a környezetbe. Így a BPA, amely az élelmiszer tároló edényekből vagy vizes palackokból kioldódik, a műanyag fokozatos lebomlásának az eredménye. Egy kutatás során a tudósok megállapították, hogy a polikarbonát palackok mosása során 0,2-0,3 milligramm BPA oldódik ki literenként. Ez a mennyiség több százszor alacsonyabb koncentrációt jelent, mint az ivóvíz kalcium- és nátriumszintje.

A hőmérséklet szintén szerepet játszik a BPA kioldódásában, hiszen a magas hőmérséklet hatására a műanyag csomagolásból még több káros anyag juthat az élelmiszerekbe. Például a mikrohullámú sütésre szánt műanyag edények használata különösen kockázatos lehet, mivel a hő hatására a műanyag szerkezete megváltozhat, és a BPA könnyebben kioldódik.

Milyen hatással van szervezetünkre?

A BPA hatásait az emberi szervezetre még nem ismerjük teljes mértékben, mivel a káros következményeket főként állatkísérletek során fedezték fel. Ezek a kutatások arra utalnak, hogy a BPA egészségügyi problémákat okozhat, és összefüggésbe hozható olyan súlyos állapotokkal, mint az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség.

Nemcsak a fizikai egészségre van hatással, hanem a sejtek szintjén is problémákat okozhat. Különösen a mitokondriumok, amelyek a sejtek energiatermeléséért felelősek, szenvedhetnek a BPA által kiváltott stressztől. Ez a káros hatás csökkentheti a sejtek energiaellátottságát, ami fáradtsághoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Különösen aggasztó, hogy a várandós nők esetében a magzat fejlődésére is hatással lehet. A BPA és más műanyagok használata szoros összefüggésben állhat a meddőséggel, valamint különböző születési rendellenességekkel. A kutatások azt is jelzik, hogy a BPA kitettség gyermekkorban egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek hosszú távon befolyásolhatják a fejlődést.

Ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk meg a műanyag termékeket, hogy minimalizálhassuk a potenciális kockázatokat.

Mit jelent a BPA mentes kifejezés?

A műanyagokkal kapcsolatban sok aggodalom merül fel, hiszen bármikor új információk kerülhetnek napvilágra róluk. Például a BPA, amelyről már tudjuk, hogy nem biztonságos, és most már az alternatíváik is kérdésesek. Ezért fontos, hogy tudatosan válasszunk, és keressük az egészségesebb megoldásokat.

Fontos megemlíteni, hogy számos BPA-mentes termék a BPA-t biszfenol-S-re (BPS) vagy biszfenol-F-re (BPF) cserélte, amelyek szerkezetükben és funkciójukban hasonlítanak a BPA-hoz, de biztonságosságukat még nem vizsgálták alaposan. A meglévő kutatások azt mutatják, hogy a BPS és a BPF kis mennyiségben is bejuthat az élelmiszerekbe, és hasonló módon zavarhatják meg a sejtek működését, mint a BPA. Ezért a BPA mentes műanyagok nem feltétlenül jelentenek megfelelő megoldást. Jobb lehetőség lehet a műanyagok használatának csökkentése vagy teljes elkerülése, különösen az ételek és italok esetében.

Mit használhatunk helyette?

A friss élelmiszerek fogyasztása és tárolása kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen ezek nemcsak táplálóbbak, hanem biztonságosabbak is. Érdemes kerülni a hosszú távú tárolást, mivel ez növelheti a kockázatokat. A legjobb, ha a friss termékeket közvetlenül a vásárlás után fogyasztjuk el.

Amennyiben tárolásra van szükség, válasszunk olyan anyagokat, amelyek biztonságosabbak, mint a műanyag. Az üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél kiváló alternatívák, amelyek nemcsak tartósak, hanem egészségesebbek is. Ezek az anyagok segítenek megőrizni az élelmiszerek frissességét és ízét, miközben elkerüljük a műanyagokkal járó kockázatokat. Már a boltokban is érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyek nem műanyag csomagolásban vagy BPA tartalmú műanyaggal bélelt edényekben találhatóak.

A műanyag tárolóedények és háztartási eszközök cseréje ijesztő feladatnak tűnhet, de ma már rengeteg alternatíva áll rendelkezésre. A gyerekek számára elérhetők üveg vagy rozsdamentes acél cumisüvegek és vizes palackok, vagy akár rozsdamentes acél ebéddobozok, amelyek ideálisak az iskolai étkezésekhez. Egyes élelmiszergyártók is egyre inkább elfordulnak a műanyag vagy műanyag bélésű csomagolásoktól, így sok olyan termék, amely korábban műanyagban volt, most üvegbe, kartonba vagy biológiailag lebomló anyagokba kerül.

Összegezve

Mint kiderült nem csak a BPA mentesség a fontos, hanem már az is, hogy kerüljük a legtöbb műanyagot hosszabb távú tárolásra, hogy ne oldódjanak ki belőlük egészségünkre káros anyagok. A BPA mentes alternatívák, mint például üveg vagy rozsdamentes acél edények, biztonságosabb megoldást nyújthatnak, és segíthetnek csökkenteni a káros anyagok bevitelét a szervezetünkbe. A tudatosság és a megfelelő tárolási szokások kialakítása kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése érdekében.

hirdetés

Ez is érdekelhet:

Forrás:

Még több

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × négy =