Ipari porszívó/gőztisztító: megéri a bérlés?

A háztartási eszközök döntő többségét akár újként, szépséghibásként, akár használtként megvásárolhatjuk. De vannak olyan eszközök, amiket a ház körül, esetleg nagytakarítás alkalmára ritkábban használsz, ezeknél megérheti a bérlés. De miről is van szó pontosan?

Miket bérelhetünk?

Ma már rengeteg eszköz bérlésére van lehetőség. Ezek általában kézi szerszámok, amik hordozhatóak. Ilyenek például a különböző barkácsoláshoz szükséges szerszámok, esetleg a nehezebb építéshez vagy bontáshoz szükséges nagyobb berendezések.

Találhatsz még ipari porszívók és gőztisztítók bérlésére is lehetőséget. Különféle takarítógépek között is tudsz válogatni, a kisebbtől a legnagyobbakig. Hogy milyen kategóriában létezik ipari porszívó, azt itt el tudod olvasni.

Nagyobb eszközök bérlésére – például hűtőszekrény – is van mód, de ez már vállalkozás, éttermek számára van fenntartva, egy háztartásba huzamosabb időn keresztül nyilván nem éri meg.

A bérelt eszközökhöz tartozékok és kiegészítők tárháza járhat, mindez az alapdíjért cserébe.

Mikor érdemes bérelni?

Néhány szempont, mely alapján érdemes bérelned:

  • Profi eszköz: ha szeretnél egy kiváló minőségű eszközzel dolgozni, de nem szeretnél nagyon sok pénzt költeni rá.
  • Rövid ideig van rá szükséged: ez azt jelenti, hogy nem mindennap használnád, hanem annál jóval ritkábban. Például évi kétszeri használat miatt nem érdemes eszközt venned, elég csak bérelni.
  • Tárolás: ha nem használsz valamit, akkor gondoskodni kell a tárolásról is, különben csak kerülgeted. Egy profi, nagy eszköz már komoly helyet igényel. Néhány esetben, a ritka használat miatt, komoly logisztikai feladat lehet a garázs hátuljából előásni és működésre bírni.
  • Nagyobb karbantartás: a nagyobb volumenű ápolási és szervizelési feladatokat nem szeretnéd megcsinálni, mert sok időbe és energiába kerül.
  • Ár: néhány ezer forintért már tudsz egy nagy tudású gépet használni.
  • Sok tartozék járhat a gépekhez, amivel még könnyebben el tudod végezni a munkát.

Mik a bérlés feltételei?

Igazolás

Valamilyen személyazonosság igazolására szolgáló dokumentum szükséges a bérlés megkezdéséhez. A bérlést kínáló vállalkozásnak ez ad egyfajta biztosítékot a kaució mellett, hogy a bérelhető eszköz visszakerüljön a tulajdonosához.

Általában személyi igazolvány (vagy jogosítvány), lakcímkártya szükséges hozzá, de néhány esetben láttam már névre szóló közüzemi számlát is a feltételek között.

Kaució

A kaució értéke minden esetben a bérelni kívánt gép értékétől függ. Ezt a bérlés előtt kell a bérbeadó részére megfizetned. Ezek összege 20 – 50.000 Ft-ig szokott terjedni (kiemelendő, hogy háztartási eszközökről beszélünk magánszemélyek részére, nem pedig valamilyen bonyolultabb, drágább készülékről). Ez az összeg visszajár, amikor a bérelt eszközt üzemképes állapotban visszaviszed.

Időtartam

A bérlet időtartama különböző formákban lehet megadva. Általános a 24 óra. De lehet már 4-6 órákra is kibérelni egy eszközt, de akár több napra is.

Használat és visszavitel

Mielőtt átvennéd a gépet, egy szóbeli használati utasítást, illetve balesetvédelmi tájékoztatót szokott adni a bérbeadó. Elmondja nagy vonalakban, hogyan kell használni az adott eszközt. Léteznek olyan helyek is, ahol már kinyomtatva is megkapod a használati utasítást, hogy a később felmerült kérdésre is legyen meg a válasz. De érdemes olyan készüléket kikölcsönöznöd, aminek ismered a használatát (még egy YouTube videó is nagy segítség lehet az ismeretlenhez képest).

A bérelt gépet rendeltetésszerűen kell használni, illetve a karbantartásáról és állagmegőrzéséről gondoskodnod kell. Ez azt jelenti, hogy arra használhatod, amire a terméket a gyártó kitalálta, és nem szabad kárt okoznod a készülékben. Karbantartásról van szó például, ha egy takarítógépet szeretnél kölcsönözni és betelik a portartály, akkor azt ki kell üríteni, esetleg a szűrők eltömődése esetén azokat ki kell pucolni (a használati utasításnak megfelelően).

Szándékos károkozás esetén vagy nem szakszerű használatnál az okozott kárt meg kell téríteni, ilyenkor a gép árát ki kell fizetni. Ha gondos használat mellett romlik el, akkor haladéktalanul vissza kell vinned a bérlés helyére. A javítást általában szándékos károkozásnál, vagy rendeltetésellenes használatnál szükséges kifizetni.

Általában van egy határidő, hogy a bérbeadó mennyi idő hátralék után mondhatja fel a szerződést. Ez néhány nap szokott lenni. Ez után a bérbeadó a számára megadott címről visszaszállítja a bérelt gépet, aminek a költsége a bérlőt terheli.

Házhozszállítás?

Ma már a frekventáltabb helyeken, városokban elérhető olyan bérleti szolgáltatás, ahol a bérbeadó egy kisebb összeg fejében (2 – 3.000 Ft) vállalja, hogy a bérelt gépet házhoz szállítja, majd pedig onnan vissza is viszi. Mindez megbeszélés szerint valósul meg.

Összegezve

Ha nem szeretnél a tárolással, szervizzel, köteg cucc alól való bányászattal foglalkozni, akkor mindenképpen megéri egyes nagyobb, profibb takarítóberendezések bérlése. Ma már számtalan lehetőséged akad a témában, sőt szinte ki sem kell mozdulnod érte!

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez

Szólj hozzá!

tizenhét − 6 =