Outlet, használt vagy új? Melyikkel jársz jobban?

Néha csak kapkodjuk a fejünket, hogy mennyi dolgot árusítanak. Rengeteg új dolog keresi gazdáját, emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a használt dolgok piaca is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Néhány éve rendkívüli kereslet generálódott az outlet, azaz a szépséghibás termékek után. Vajon melyikkel jársz jól? Mikor és melyikbe érdemes gondolkodni? Outlet, használt vagy új termék lesz a jobb?

Mindig érdemes újat venni?

Ha szeretnél valamilyen háztartási gépet beszerezni a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha végignézed a boltok kínálatait. Akár online, az interneten keresztül is megrendelheted választott berendezésed. Általában jobban lehet választani, ha láthatod is a készüléket, így érdemes elmenni egy közeli boltba és körülnézni. Ha például porszívót szeretnél, ahol fontos lehet a készülék súlya, ebben az esetben elengedhetetlen, hogy meg tudd emelni. Így tudod ellenőrizni, hogy mennyire nehéz huzamosabb ideig tartani, és milyen nehéz lenne vele a munkavégzés.

Ennek a módnak is vannak hátrányai. Mégpedig az, hogy az egyik legdrágább beszerzési forma. Mivel az új készülékekre éves vagy több éves garancia is jár, így ez a szolgáltatás beépül a termék árába. Ráadásul léteznek gyári hibás darabok is, így előfordulhat, bár rendkívül ritkán, hogy az újonnan vett berendezés nem, vagy nem megfelelően működik. Ennek a cseréje pedig időigényes, viszont plusz költség nélkül történik a javítása, esetleg kicserélése.

Használttal jól járhatsz?

A használt dolgok vásárlásának legnagyobb előnye a pénzmegtakarítás. Ha szerencsés vagy kifoghatsz egy szinte vadiúj készüléket, ráadásul igen kedvező áron, sőt olyan is van, amire még él a garancia.

Ugyanakkor a használt berendezések vásárlása sokkal jobb a környezetnek is. Az új dolgok legyártása rendkívül erőforrásigényes, ráadásul a csomagolásuk legyártása is plusz terhet ró a környezetre. Egy használt termék esetén ezeket az erőforrásokat már egyszer felhasználták. Így pedig nem teremt keresletet olyan új termék létrehozására, amely további energiát igényel. Valamint megóvod ezeket a jól működő eszközöket az idő előtti kidobástól.

Sajnos a sok előny mellett vannak hátrányai is a használt vásárlásnak. Hiszen jóval nagyobb kockázatot rejt magában egy garancia nélkül vásárolt, használt háztartási gép, mintha vadiújként, esetleg outletként vásárolnánk meg. Ha rosszul választasz, akkor kimagasló szervizköltséget hozhat, így pedig a kedvező ár már nem kedvező.

Ahhoz, hogy jó vásárt tudj csinálni, itt tudod elolvasni a kávéfőzőre, hűtőre és mosógép vásárlására vonatkozó tanácsokat.

Milyenek az Outlet gépek?

Általában azok a berendezések kerülnek Outletbe, amelyek valamilyen esztétikai hiba miatt nem adhatóak el újként, teljes áron. Szinte mindegyik kereskedő ad ezekre a készülékekre is garanciát, minimum fél évet, de nem ritka az egy év sem. Éppen ezért műszakilag kifogástalannak kell lennie, kizárólag esztétikai hibái lehetnek. Ez azt jelenti, hogy ezek a kis- és nagy gépek tökéletesen működnek, az összes funkciójuk maradéktalanul használható. Amennyiben nem így lenne, úgy érvényesíthető rájuk a kereskedő által megadott garancia. Az esztétikai hibák lehetnek karcok, a lemezfelület benyomódása, esetleg a festék lepattanása.

Outlet eszközöket megtalálhatod szépséghibás, csomagolássérült, szállítás sérült, vagy simán csak műszaki outlet néven. Az így árult gépekre igaznak kell lennie fenti állításnak.

Sok esetben a kereskedők figyelnek arra is, hogy az esztétikai hiba ne a berendezés front, vagyis a fő oldalán legyen, amit gyakrabban látsz, hanem az oldalán vagy a hátsó részén. Ezek nem szembetűnő helyen vannak, így elölről nézve akár újnak is tűnnek ezek a készülékek.

Ha nem ragaszkodsz a teljesen ép és karcmentességhez, akkor nagyon jó ajánlatokat foghatsz ki. Akár több ezer forintot spórolva tehetsz szert egy vadiúj eszközre. Ráadásul néhány karc vagy kisebb horpadás miatt nem kerül a szeméttelepre az újonnan, nagy erőforrások igénybevételével legyártott készülék.

Összegezve

Mint láthatod mindegyik vásárlási módnak vannak előnyei és hátrányai. Ezek ismeretében már könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik termék beszerzésének a módszere felel meg a legjobban. A vásárláshoz egy kis segítséget itt találsz:

https://www.otthonunksegitoi.hu/vasarlas

Forrás: