Csokiszökőkút: út a boldogsághoz?

A csokiszökőkút segítségével fel tudod dobni az otthon rendezett bulik hangulatát. Desszertnek is kiváló lehet egy hétvégi ebéd után. Persze csak óvatosan, mert rendkívül kalóriadússá teszi a belemártott gyümölcsöket, süteményeket vagy tortákat.

Mi az a csokiszökőkút?

A csokiszökőkút csokoládé ízléses tálalására szolgáló eszköz. Segítségével csokoládéba márthatjuk a különféle ételeket, egy kiegészítő édes ízt adva nekik. Ne keverd össze a csokoládé fondüvel, ami egy sima tál, benne olvasztott csokoládéval. Habár minkét eszköz ugyanazt a célt szolgálja, a csokiszökőkút megjelenésében jóval különlegesebb.

Néhány csokiszökőkút nem csak csokoládéval üzemel, hanem feltöltheted akár karamellel, de még sajttal is. Léteznek még ízesítő olajak is, például menta, narancs vagy cappucino, melyek extra ízt adnak a csokoládénak, még különlegesebbé téve az élményt.

Kinézetre egy lépcsőzetes szökőkúthoz hasonlít, innen is kapta a nevét. A szintek kúp kinézetűek, ezeken folyik lefelé a csokoládé. Az alján egy nagy tál található ide lehet beletölteni a csokoládét. Az otthoni használatra szánt eszközöknél előre fel kell olvasztani a beletölteni kívánt csokoládét, illetve a berendezésnek is elég időt kell hagyni a felmelegedésre. Hogyan kell használni, azt itt elolvashatod. Kicsi szerkezet, általában 25 – 32 cm magas, a szélessége és a mélysége sem több 15 – 20 cm-nél. Egyszóval ne egy túl nagy és bonyolult szerkezetet képzelj el. Ritkán találkozni 40 cm-es magassággal.

Hogyan használd?

Használata a csokiszökőkútnak nem túl bonyolult, azonban érdemes néhány dologra odafigyelned. Használat előtt a gép melegítő részét be kell kapcsolnod, mivel az olvasztott csokoládé a hideg tálban elveszítheti cseppfolyósságát. Csak olvasztott csokoládét tudsz beleönteni a tálba, amit a készülék csupán csak melegen tart. A csokit vagy mikróban, vagy pedig gőz fölött egy edényben is fel tudod olvasztani, amihez a lazább állag eléréséhez hozzákeverhetsz olajat, vajat, vagy pedig tejet. Ha az előmelegített csokiszökőkútba tetted akkor már csak annyi a dolgod, hogy beindítsd a keringetést és már üzemel is. Néhány helyen lehet kapni, külön a gépbe azonnal tölthető híg csokoládémasszát.

Használatát videón is láthatod:

Milyen tulajdonságai vannak?

  • Ár skála: 14.000 – 100.000 Ft
  • Teljesítmény: 35 – 170 W
  • Kapacitás: 500 – 1500 ml
  • Szintek: 3 – 5

Ezek az otthoni használatra szánt gépek. Vendéglátásban rendelkezésükre állnak jóval nagyobb kapacitású gépek. Ezeknek az otthoni használata túlzó lenne. Főleg, hogy könnyen bele lehet futni több százezres tételbe is, illetve 7 emeletes és 1 méteres magasságba, mely segítségével 12 liternyi csokoládét lehet megmozgatni. Ezek a nagyobb csokiszökőkutak már 300 W-os teljesítményre is képesek, amivel 30-tól 110 oC fokra is felmelegíthetik a csokoládét. Ha csak egy nagyobb rendezvény erejéig szeretnéd használni, akkor érdemes a bérlésen elgondolkodni.

Néhány gép esetében nemcsak a maximális kapacitást adják meg, hanem azt is, hogy minimum mekkora mennyiségű csokira van szükség a működéshez.

Tisztítása a legtöbb ilyen kis gépnek könnyű, mivel minden szétszedhető alkatrésze (ami nem tartalmaz elektronikát) mosogatógépben mosható. Ugyanakkor azt is jegyezzük meg, hogy ha vannak rajta csokidarabok, azt előbb le kell szednünk, hogy mosogatógépünk élettartamának hosszát megőrizzük!

Megéri?

Ha szeretnél egy ilyet otthonra, már viszonylag olcsón is be tudod szerezni ezt az kis gépet. A tárolás mellett már csak az a kérdés, hogy fogod-e használni, vagy csupán a kíváncsiság hajt és egy alkalom után már nem is olyan érdekes. Akkor éri meg igazán, ha több összejárós bulit szeretnél szervezni, vagy a vasárnapi ebédeket szeretnéd még színesebbé tenni.

Forrás: