Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez pedig jelentős változást eredményezett a teljesítményükben. A hajszárító nem megfelelő használata komoly hatással lehet a haj és a fejbőr egészségére. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a számodra legjobb hajszárítót választ, emellett pedig megfelelően használd.

Milyen hajszárítók vannak?

A hajszárító olyan elektromos eszköz, amely meleg, vagy környezeti hőmérsékletű levegőt fúj nedves hajra, hogy felgyorsítsa a víz elpárolgását, tehát a haj száradását. Ezek a készülékek lehetővé teszik a haj alakjának és stílusának alakítását az által, hogy szabályozza a hidrogénkötések kialakulását az egyes szálakon belül. Ebben a cikkben csak a kis kézi, otthoni használatra szánt hajszárítókkal fogunk foglalkozni, nem pedig a nagy búrákkal, amiket a fodrászüzletekben látsz.

Ionizáló

Amikor a haj érintkezésbe kerül a hajszárító forró levegőjével, pozitív ionokkal töltődik fel, ez pedig elektromos töltést ad, így sokkal nehezebb lesz a hajformázás. Az ionos hajszárítók kiegyensúlyozzák ezt a pozitív töltést, azáltal, hogy negatív ionokat használnak a szárítás során. Ezzel pedig gyorsan lebontják a pozitív töltésű vízmolekulákat. Így rendkívül lerövidítik a haj száradási idejét, valamint csökkentik a statikusságot is.

Ez a technológia segít a haj kutikulájának a lezárásában, így simábbá, fényesebbé és hidratáltabbá téve. További előnye, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is meg tudod gyorsan és göndörödésmentesen szárítani a hajad. A hátránya ezzel szemben az, hogy nagyon könnyen túl lehet szárítani a hajat, ami már károsíthatja a szálakat, így nem ajánlott vékony szálú hajra a használata. Ebben a kategóriában drágább hajszárítókat találhatsz.

Diffúzoros

A diffúzoros elnevezés egy plusz kiegészítőt jelent. Nevezetesen a hajszárítóhoz csatlakoztatható kerek, „tüskés”, tányér alakú tartozékot. Ez nem tartozék minden hajszárítóhoz, így ha fontos ez a kiegészítés, akkor mindenképpen figyeld a tartozékok listáját.

AC motoros

Az AC motor az egyik legmodernebb technológia hajszárítás terén. Ezek nagyon erős és gyors légáramlást biztosítanak, emellett hosszú élettartamot is biztosítanak a készüléknek. Ezek a készülékek már a professzionális eszközök közé tartoznak, nem feltételen otthoni használatú berendezések. Általában a drágább kategóriában találhatóak az ilyen motorral felszerelt hajszárítók.

Utazó

Az utazó hajszárítók a legolcsóbbak (3000 – 6.000 Ft) a kategóriában. Ezek általában összecsukhatóak, hogy a bőröndben kevesebb helyet foglaljanak el. A teljesítményük is jóval kisebb 750-1600 W, és annyi extrával sem rendelkeznek.

Bevonat anyaga

Bevonat alapján legnagyobb különbség a kerámia és a turmalin között található. Leginkább ezek azok az eszközök, amik speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek jelentősége a hajszárítás szempontjából kiemelkedő. Ezek a belső bevonatok. Általában a bevonatok között találod a többi anyagút is, de ezek a legtöbb esetben külső bevonatok.

Kerámia

Kerámia hajszárítónál tulajdonképpen agyagot használnak a szárító belsejében bevonatként vagy a fűtőelemben. Infravörös hőt hozva ezzel létre, mely áthatol a hajszálakon, így megőrzi a haj természetes nedvességét és fényét. A kerámia bevonatos hajszárítók legnagyobb előnye, hogy elősegíti a hő egyenletes elosztását.

A legtöbb kerámiabevonatos hajszárító képes szabályozni a hőt az által, hogy automatikusan érzékeli a hőmérsékletet és ennek megfelelő hővel állítja be a hajszárítót. A szárítás elején még a kiáramló levegő melegebb, majd fokozatosan lehűl, ez által nemcsak gyorsabb száradást tesz lehetővé, hanem a haj is kevésbé károsodik a folyamat során. Ezek a szárítók segíti a haj természetes göndörödését.

Turmalin

A turmalin egy féldrágakő, amely a legintenzívebb ionos hatást biztosítja. Ez az anyag még jobban elősegíti az ionos hajszárítók hatását, így még gyorsabb szárítást tesz lehetővé. Akár felére is csökkentheti a haj száradási idejét ez a fajta technológia. Ez ugyancsak egy alacsonyabb hőmérsékletű szárítást tesz lehetővé. Vigyázz, mert az ionos hajszárító nem egyenlő a turmalinossal! Létezik ionos hajszárító kerámia bevonattal, de az erősebb ionos hatás mindenképpen a turmalin bevonatú készülékkel érhető el.

Műanyag, ABS (Akrilnitril-Butadién-Sztirol), Polikarbonát

Az ABS egyfajta műanyag, mely nagy szilárdsággal és keménységgel rendelkezik, emellett jó a hőállósága, magas felületi fénye, így legtöbbször burkolatként alkalmazzák. A tulajdonságait három fő alkotóelem határozza meg: sztirol biztosítja a feldolgozhatóságot, akrilnitril a keménységet, hő- és kémiai ellenállóképességet, butadién pedig a rugalmasságot. Mivel ezek az alkotóelemek arányaiban módosíthatóak, illetve adalékanyagokkal keverhetőek, így specifikus képességű anyagok is létrehozhatóak belőlük. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a polikarbonát is. Ennek a legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, nem okoz sérülést, nincs benne mérgező anyag.

Fém

Ez már általában a külső bevonat. Minőségérzetet biztosít, valamint hűvösebbnek érződik a készülék fogását. Egyes drágább típusoknál létezik kivehető fémszűrő, ennek sokkal könnyebb a tisztítása.

Gumi

Gumiból általában a fogantyú és néhány oldalelem készül. Első esetben a kényelmesebb és ergonomikusabb fogást biztosítja, második esetben a mechanikai sérülésektől védheti a készüléket. Valójában nem a legfontosabb tulajdonság egy hajszárítónál.

Milyen kiegészítőkkel rendelkezhetnek?

Fúvófej vagy szűkítő

A hajszárítóra csatlakoztatható kiegészítő. Ezek segítenek a légáramlást a fej, illetve a haj egy meghatározott területére koncentrálni, így irányíthatóbbá válik a formázás. Hajegyenesítésre is használják.

Diffúzor

A diffúzor egy hajszárítóhoz csatlakoztatható kiegészítő, mely segít egyenletesen eloszlatni a levegőt egy nagyobb területen. Megjelenését tekintve kerek és vastagabb „tüskék” borítják, ezek választják szét az egyes fürtöket, miközben a levegő közvetlenül éri a hajtöveket, így egy dúsabb hatást eredményezve.

Milyen tulajdonságai vannak?

Az általános adatok között az alábbi tulajdonsággal rendelkező készülékeket találtam:

  • Ár: 3.000 – 120.000 Ft
  • Sebesség fokozat: 2 – 6
  • Hőmérséklet fokozat: 2 – 6
  • Teljesítmény: 1000 – 2600 W
  • Kábel hossza: 1 – 3 m
  • Súly: 300 – 560 g

Vásárlásnál sok helyen írják, hogy minimum 1400 vagy 1800 W-os készüléket érdemes venni, mivel a nagyobb teljesítmény gyorsabb eredményekhez vezet. Itt igazából a hajad hosszúsága is jelentős szerepet játszik.

Az ár skála nagyon tág, igazából nem biztos, hogy egy nagyon drága készülékkel jobban járnál, mint egy középárassal, ha az utóbbi is rendelkezik mindazokkal a funkciókkal, amikre szükséged van.

Érdemes azt is figyelni, hogy több sebesség és hőmérséklet fokozattal rendelkezzen. Általában 3 fokozat már a legtöbb hajszárítón van, ennél többre csak kivételes esetekben lehet szükség.

Súlyra is érdemes figyelni, ha sokáig tart a szárítás, esetleg gyakran használod, vagy valamilyen betegség miatt lényegesen megnehezíti a munkát egy nagyobb súlyú készülék. Kábelhossznál a 2 méter körüli eszközök az elterjedtek, ez akkor lehet lényeges szempont, ha a konnektor messzebbre esik a hajszárítás helyétől.

Speciális funkciók:

  • Méri a haj hőmérsékletét, így automatikusan állítja be az optimális szárítási hőmérsékletet. Ez által elkerülhető a túlmelegedés, illetve sokáig egy helyen szárítva nem lesz égető érzésed.
  • Hideglevegős szárítás: a hideg levegő természetes tartást biztosít a hajnak. Célszerű először meleg levegővel hajat szárítani, majd a hajszárítást hideg levegővel befejezni, mivel ez a hőmérséklet változás lezárja a haj kutikuláját, ami szép fényt ad a hajnak, valamint a formázás is jobban megmarad, mintegy természetes hajlakként működik a hideg levegő.

Melyik típust vedd?

Hajszárítók esetében leginkább a hajtípusod határozza meg, hogy melyik szárítót érdemes választanod.

Vastag szálú, göndör hajra

Kiváló szolgálatot tehet a szárítási idő lerövidítésével az ionos hajszárító. Még jobban tudod növelni a hatást, ha turmalin bevonatú eszközzel dolgozol.

Vékony szálú hajra

A legjobb választás egy kerámia bevonatú készülék, mely szabályozza a hőszintet, hogy megakadályozza a törékeny haj károsodását.

Göndör hajra

Ha szeretnéd megtartani a göndörséget, akkor mindenképp szükséged lesz egy diffúzorra is a hajszárítóhoz.

Összegezve

A hajszárító választás könnyű feladatnak tűnik a többi háztartási eszköz kiválasztása mellett, ám nem árt, ha egyes szempontokat mérlegelsz a vásárlás előtt, hogy hajad meghálálhassa a gondoskodást.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

1 × 3 =