Konyhai robotgép: hogyan válassz?

Ma már nagyon sok konyhai kis eszközzel találkozhatunk a boltok polcain. Hogy melyiket érdemes megvenni, leginkább a főzési, illetve az étkezési szokásaink határozzák meg. Most a konyhai robotgép jellemzőit, kiegészítőit vetjük részletes vizsgálat alá. Megéri egy ilyen eszköz otthonra?

Mi az a konyhai robotgép?

A konyhai robotgép (angolul: stand mixer) olyan elektromos, konyhai kis gép, ami egy tál és egy keverőlapát segítségével összekeveri a hozzávalókat, dagasztja a tésztát, illetve felveri a tojás- vagy tejszínhabot.

Nagy előnye, hogy a legtöbb ilyen készülék erős motorral rendelkezik, így a nehezebben gyúrható tésztákkal is megbirkózik. További jó tulajdonsága, hogy rengeteg kiegészítő is járhat hozzá, így nagyon sok konyhai eszközt ki tud váltani egy ilyen gép.

Hátrányuk, hogy nagy helyet igényelnek a konyhapulton, de a tárolás során is. Ráadásul a tisztításuk is sokkal munkaigényesebb, mint a kézi mixer társainál.

A konyhai robotgépeknek két fajtája van: a a bolygókeverők (planetáris) és a spirálkeverők.

A bolygókeverők egy tálból és egy keverőből állnak. A tál nem mozdul el, egy helyben áll, míg a keverő gyorsan mozog a tálban, hogy az alapanyagok összekeveredjenek. A sokféle keverési lehetőség miatt ez a megoldás sokoldalúbb, mint a spirálkeverős. Otthoni használatra szinte csak ilyen működési elvű gépeket forgalmaznak.

A spirálkeverők már egy nagyon speciális tésztakeverő eszköz. Ugyanúgy mint a bolygókeverős társánál forog a keverő a tálban, ám az előbbivel ellentétben, a spirálkeverő működése során a tál az ellenkező irányba forog. Míg ez a módszer nemcsak jóval gyorsabb, hanem kisebb keverősúrlódással is rendelkezik. Így teszi lehetővé a tészta keverését anélkül, hogy közben a hőmérsékletét növelné, biztosítva ezzel a tészta megfelelő kelését. Ez utóbbi mixer kifejezetten alkalmas pizzához, bagelhez, vagy a kenyérfélékhez.

A konyhai robotgépeket további két csoportra is el tudjuk különíteni. Az egyik a dönthető fejű, a másik pedig a tálba emelhető. Előbbi egy billenőfejű kialakítás, itt a tál egy helyben marad, a keverő fej pedig egy zsanéron van, amit felbillentve emelhetjük ki a tálat. Kereskedelemben ez a leggyakoribb típus. A tálba emelhető fajtánál pedig a tál egy keretre rögzül, és egy elfordítható kar segítségével emelhetjük fel a tálat, hogy a habverők a megfelelő helyre kerüljenek a munkához.

Általános információk

A legtöbb forgalomban levő konyhai robotgép tulajdonságai ezen skálán belül mozognak, ugyanakkor eltérés lehetséges:

 • Ár skála: 20.000 – 500.000 Ft
 • Teljesítmény: 300 – 1800 Watt
 • Sebesség fokozatok: 4 – 13
 • Tál űrtartalma: 3,5 – 7 liter
 • Dagasztó kapacitás: 1 – 3 liter
 • Tál anyaga: rozsdamentes acél, ABS
 • Zajszint: 85 – 86 dB

A tál űrtartalma sajnos nem egyenlő a dagasztó (vagy ha van benne, akkor turmix) kapacitással. Ezeket általában külön szokták jelezni a gyártók, bár nem minden kereskedésben adják meg a dagasztó kapacitást.

Már mindegyik konyhai robotgép rendelkezik többfajta biztonsági rendszerrel. Egyik ilyen a túlterhelés elleni védelem. Ez azt jelenti, hogy mielőtt túlmelegedne a motor, akkor az eszköz kikapcsol, a motor magától leáll. Ennek lehetséges oka lehet a túl nagy mennyiségű élelmiszer egyidejű feldolgozása. A másik biztonsági rendszer az újra bekapcsolás elleni védelem. Ez azt jelenti, hogy ha áramkimaradás előtt be volt kapcsolva a gép, akkor az áramszünet után nem kapcsol automatikusan vissza a motor. Ilyenkor újra be kell kapcsolni és folytatódhat a munka.

Tartozékok

A legtöbb géphez nem tartoznak ilyen kiegészítők. Ám néhány drágább eszköz rendelkezik ezekkel a tartozékokkal:

 • Szerszámok
  • Keverőtálhoz fedél: ez leginkább egy biztonsági rendszer, mivel a gyártó a gép működtetéséhez mindenképpen ajánlja ennek a kiegészítőnek a használatát is, a sérülések elkerülése végett.
  • Keverőszár: ez egy sima keverőszár, kevesebb szárral, ami elsősorban tészták keveréséhez ajánlott.
  • Habverőszár: ez már egy több szárból álló rész, ami tojásfehérje, tejszín felveréséhez és könnyű tészták (például piskóta) felkeveréséhez használatos.
  • Dagasztószár tésztaterelővel: ez egy vastagabb szárból áll, aminek kampó van a végén. Nehéz tészta gyúrásához és olyan hozzávalók összekeveréséhez ajánlott, amelyet nem kell aprítani.
  • Lapos krémkeverő: ez egy lapos eszköz, ami a krémek összekeverésére való.
 • Tartozéktáska: ebben lehet a kiegészítő tartozékokat megfelelően tárolni.
 • Szeletelő:
  • Forgó-vágó aprítótárcsa: zöldség és gyümölcs szeleteléséhez ajánlott.
  • Forgó-őrlő aprítótárcsa: gyümölcs, zöldség és puha sajtok reszeléséhez van kialakítva.
  • Őrlő aprítótárcsa: burgonya, kemény sajt, hűtött csokoládé és dió reszeléséhez, illetve darálásához való kiegészítő.
 • Turmix: ehhez a funkcióhoz több kiegészítő is tartozik, de így készíthetünk a konyhai robotgépünkkel turmixot is. Ha tartalmaz ilyen kiegészítőt is, akkor a gyártó a turmixgép kapacitást is bele szokta írni a specifikációba, ami 1 – 2 liter körül szokott lenni.
 • Húsdaráló: itt több különböző méretű lyukkal rendelkező, cserélhető kiegészítő is tartozhat hozzá.
 • Citrusfacsaró

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezhetnek?

A drágább eszközök rendelkezhetnek ezekkel a funkciókkal, de még a magasabb ársávban sem általánosak ezek a kiegészítések. Lássuk mik is ezek:

 • Digitális kijelző: egy digitális panel segítségével állíthatod be a gépedet.
 • Beépített mérleg: hogy minden hozzávaló a megfelelő mennyiségben kerüljön a tálba.
 • Időmérő: meghatározhatod, hogy az összetevőket mennyi ideig keverje, vagy dagassza.
 • Automatikus program: az időmérővel ellentétben itt a gyártó állított be megfelelő időtartamot bizonyos élelmiszerekhez, ilyen például a tojásfehérje felverése, tejszínkeverés, kenyér vagy pizzatészta kikeverése.

Hogyan válaszd ki a legjobbat?

Ahhoz, hogy megfelelő eszköz álljon a rendelkezésedre érdemes néhány dolgot figyelembe venned a választás során. Nézzük mik is ezek:

Méret

A konyhai robotgép a kis háztartási eszközök között is az egyik legnagyobbnak számít, így nagyon nem mindegy, hogy mekkora eszközre esik a választásod. Itt két kérdést érdemes feltenned:

 • Mennyi hely van a konyhapulton ahova helyezni szeretnéd?
 • Általában mekkora mennyiségű élelmiszert szeretnél vele keverni/dagasztani?

Sajnos nem olyan sok helyen láthatod minden gép szükséges adatát, ám egy átlag méret információt én is írok. Hosszúsága: 21 – 28 cm, Szélessége: 28 – 36 cm, Magassága: 27 – 30 cm. Persze létezik olyan készülék, ami szélesebb, de nem olyan hosszú, de van olyan ami keskeny ugyan, de hosszabb. Ha otthon, hobbiból a családnak sütögetsz, akkor elegendő egy kisebb gép is, de ha gyakran sütsz nagyobb társaságnak, akkor érdemes lehet egy nagyobb tálkapacitású készülékbe fektetned.

Sebesség

A konyhai robotnál is fontos, hogy a lassú sebesség tényleg lassú legyen. Ugyanis a liszt hozzáadásánál nem kifizetődő egy túl gyors fokozat, mivel iszonyat nagy rumlit tud csinálni. Ugyanakkor szükségünk van egy sokkal gyorsabb fokozatra is, mert a tojásfehérjét és a tejszínt habbá csak egy gyors fokozattal tudjuk verni. Így egy jól skálázható eszköz lesz a legjobb választás, ami sajnos nem egyenlő a minél több sebességfokozattal.

Extrák

Ha valamilyen speciális tulajdonság megkönnyíti a dolgod, akkor érdemes olyan felszereltségű gépet választanod, ami azt is tartalmazza. Bár minél több plusz funkcióval rendelkezik a készülék, általában az ára is annak megfelelően megy feljebb. De kiegészítésként nagyon is jó szolgálatot tehet egy beépített mérleg funkció.

A tartozékok tekintetében is érdemes végiggondolnunk a lehetőségeket. Bár mindig azt mondom, hogy nem feltétlenül a legdrágább készülék a legjobb, de nyilván egy olcsóbb eszköznél, ha sok a hozzátartozó kiegészítő, azok nem biztos, hogy megfelelő minőségűek lesznek.

Nagyon sokféle gép létezik és nemcsak márkára, típusra gondolok, hanem érdemes a színek között is válogatni. Nagyon fel tudja dobni a mindennapi tennivalókat egy szép szín, vagy egy megkapó forma!

Könnyű tisztítás és tárolás

Ma már ez szinte minden eszköz alapvető igénye. Léteznek olyan berendezések is, amelyek külön helyet tartalmaznak a kábel részére, így nem kell külön ezzel is bajlódni a tárolás során. Ha több tartozékos, és esetleg nagyobb eszközt választasz segítőtársadnak, akkor érdemes erre külön figyelmet fordítanod. Léteznek olyan konyhai robotok, amiknél erre külön gondolt a gyártó, és a kiegészítőknek külön kis táskát mellékel a géphez.

Ezek az eszközök sok alkatrészt tartalmaznak, aminek a tisztítása néhány esetben feladhatja a leckét. Érdemes olyan gépek között nézelődni, aminek a legtöbb alkatrészét már moshatod a mosogatógépben is.

Vásárlói vélemények

Amit nagyon szoktak szeretni a felhasználók, az a gyorsasága, valamint ha olyan a készülék, akkor a masszív, rozsdamentes acél szerkezete. Ez utóbbi jelentősen a tartósság érzetét tudja kelteni. A nagy teljesítménye, sok kiegészítője is rendkívüli pozitívumot nyújt a terméknek.

Amire panasz érkezett az, hogy a keverő kar nem elég fix a tálhoz képest, mivel néha belibben. Néhány gépnél gyengének találták az összeszerelést, valamint elég hangosnak is. Multifunkciós gépek hibája lehet olyan, hogy a húsdaráló rész gyengébben működik, vagy nem éles benne a kés. A gyengébb minőségű gépeknél a keverőlapát vagy nem, vagy pedig nem megfelelően éri el a tálat és a benne található élelmiszert. Az olcsóbb kategóriában levő gépekre érkezik olyan panasz, hogy a sűrűbb tészták keverésével belassul, kínlódik egy kicsit. Ám az egyszerűbb feladatokra, kipróbálásra még ezek is alkalmasak lehetnek.

Összegezve

Kisebb keverési feladatokhoz elegendő lehet egy kézi mixer is. Ám, ha szeretsz többet vagy nagyobb mennyiségben sütni, akkor megérheti egy konyhai robotgépbe befektetni. Mielőtt azonban döntenél mindenképpen vedd figyelembe a szükségleteid mellett a gép specifikációját.

Hasonló témák:

Forrás: