Mosó-szárítógép energiacímke 2023

A cikkben részletesen is szó lesz az energiacímke egyes soraiban meghatározott információk értelmezéséről. Ez egy teljesen új címke, ami 2021. március 1-jén lépett hatályba. Hogy miért és mit jelent a mosó-szárítógép energiacímke 2022-ben arról a bejegyzésben olvashatsz! A mosó-szárítógépekről részletesebb információkat itt találhatsz.

Mit mutat meg az új energiacímke?

 • (I) QR kód
 • (II) Gyártó neve
 • (III) Modellazonosító
 • (IV) Energiahatékonysági skála: teljes ciklusra vonatkozóan (bal oldal) és a mosási ciklusra vonatkozóan (jobb oldal)
 • (V) Energiahatékonysági osztály: teljes ciklusra (bal oldal) és a mosási ciklusra (jobb oldal)
 • (VI) 100 ciklusonkénti energiafogyasztás a teljes ciklusra
 • (VII) 100 ciklusonkénti energiafogyasztás a mosási ciklusra
 • (VIII) Kapacitás a teljes ciklusra (bal oldal) és a mosási ciklusra (jobb oldal) vonatkozóan
 • (IX) Vízfogyasztás a teljes ciklusra (bal oldal) és a mosási ciklusra (jobb oldal)
 • (X) Ciklus időtartama teljes (bal) és mosás (jobb)
 • (XI) Centrifugálási hatékonysági osztály
 • (XII) Zajszint skála „eco 40-60” program centrifugálásának
 • (XIII) Rendelet száma

QR-kód: ez az új rendeletekben és energiacímkékben már megtalálható. Ebben van a gyártó és a modellazonosító is megnevezve.

Milyen az energiahatékonyság?

Energiahatékonysági skála: ezt eddig is megtalálhattuk a címkén, bár nem ezekkel az értékekkel. Azt a célt szolgálja, hogy legyen egy összehasonlítási alapunk az általunk választani kívánt mosó-szárítógép energiahatékonyságát illetően. A legjobb az „A” kategória, a leggyengébb, tehát a legenergiaigényesebb gépek pedig a „G” kategóriába tartoznak.

Energiahatékonysági osztály: ez mutatja meg, hogy vásárolni kívánt mosó-szárítógép melyik energiaosztályba tartozik. Ez egy teljesen eltérő skála, mint amit megszokhattunk. Az „A+” osztályok ki lettek vezetve, valamint más-más energiafelhasználási érték alapján kerültek újbóli leosztásra ezek az adatok. Itt is készült egy hatástanulmány, mely szerint a piacon kapható „leggyengébb” energiaosztályú gépek is már az „A+” kategóriába tartoztak. Így a fogyasztók energiafelhasználás szempontjából már nem tudtak jelentős különbséget tenni a berendezések között, ezért volt szükség arra, hogy hivatalosan is változtassanak az energiacímkén.

Az összes értéket két szempontból is vizsgálták.

Egyrészt a teljes ciklusra vetítve, ebben benne van a mosás és a szárítás is. Az ehhez kapcsolódó adatokat mindig a címke bal oldalán találhatjuk.

Másrészt pedig külön vizsgálták kizárólag a mosási ciklusra vonatkozóan a hatékonysági értékeket. Ezeket az adatokat viszont mindig a címke jobb oldalán találhatjuk meg.

Minden paramétert az „eco 40-60” program szerint kell lemérni. Ez egy alapprogram, melyet az összes gépnek tartalmaznia kell. Ebben az esetben a legnagyobb centrifugálási sebességet, a névleges kapacitást, valamint annak a felét és a negyedét is használni kell a mérések során. Egy másik cikkben találhatod az energiatáblázatot.

Mik a hatékonysági értékek?

Kapacitás: a száraz textíliáknak egy mosó-szárítógéppel egy teljes ciklus alatt (a mosás mellett a szárítást is beleértve) a kiválasztott programmal kezelni lehet. De meghatározásra kerül külön a mosási és külön a szárítási ciklusra vonatkozó adat is. A lényeg, hogy a ruháknak a száraz állapotú maximális tömegére vonatkozik, kilogrammban meghatározva az értéket.

Vízfogyasztás: külön mérésre kerül a teljes és a mosási (szárítási) ciklus alatti vízfogyasztás. Ezeket súlyozott átlag alapján számítják ki, mivel a mérést elvégzik a teljes névleges kapacitással, annak a felével és a negyedével is.

Centrifugálási hatékonyság: ezt az értéket a textíliákban a maradék nedvességtartalom százalékban megadott értékével számítják ki, de alább a táblázatban láthatóak az értékek:

Centrifugálási hatékonysági osztályMaradék nedvességtartalom (D) (%)
AD < 45
B45 ≤ D < 54
C54 ≤ D < 63
D63 ≤ D < 72
E72 ≤ D < 81
F81 ≤ D < 90
GD ≥ 90

Zajszint: a centrifugálás részben történő zajkibocsátás alapján van meghatározva ez a skála. Ezeknek a gépeknek ez a leghangosabb működési szakasza, így ez alapján célszerű meghatározni a zajkibocsátást is. Alább a táblázatban láthatóak az értékek, melyek szerint készült ez a skála. Hogy melyik típusú gép milyen zajszinttel rendelkezik, azt megtudhatod az adott eszközről szóló bejegyzésben, aminek itt tudsz utánanézni.

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátás

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátási osztályZajszint (dB)
An < 73
B73 ≤ n < 77
C77 ≤ n < 81
Dn ≥ 81

Összegezve

Tehát, ha látsz egy energia címkét, akkor ezeket az adatokat láthatod rajta. A mosó-szárítógépekről általánosabban, valamint a gépek adatairól pedig itt tájékozódhatsz. Ha pedig még több szárítógép fajtára vagy kíváncsi, arról bővebb információt itt találhatsz.

Forrás:

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez