Törölközőszárító: megéri megvenni?

Törölközőszárító, törölközőradiátor, fürdőszoba radiátor, törölközősín radiátor, fűtött törölközőtartó elnevezések mind-mind egy olyan melegítő berendezést foglalnak magukban, mely a fürdőszobában a törölközőket használat előtt felmelegíti és használat után pedig megszárítja.

Mi is a törölközőszárító szerepe?

Ezeknek a berendezéseknek kettős szerepük van: a helység, azaz a fürdőszoba felfűtése, ahova beszerelésre kerültek, valamint a rá helyezett törülközők szárításra. Elsődleges célja ugyanakkor az, hogy elősegítse a törölközők gyorsabb száradását, ezzel elkerülve a penészesedést. Emellett kifejezetten kellemes érzés tud lenni a meleg zuhany alól kilépve egy előmelegített törölköző használata.

A kettős szerepből adódik a hátránya is, hogy ha a törölközőszárítón éppen több törölköző is szárad, akkor szinte az egész eszköz le van fedve. Ekkor a fűtési hatékonysága jelentősen csökken. A későbbiek folyamán megtudhatod hogyan tudod ezt enyhíteni.

Milyen típusai vannak?

Általában két változata a legelterjedtebb. Az első a hagyományos, amely leginkább radiátorként funkcionál, mivel beépítve a központi kazánból kapja közvetlenül a meleg vizet. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy ha a kazán ki van kapcsolva, akkor a törölközőszárító sem fog meleget adni, így fűteni és szárítani sem.

A második, viszont az elektromos, ahol egy fűtőpatron melegíti fel a készülékben levő vizet (ritkán olajat). Ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy a központi fűtéstől függetlenül, önállóan szabályozható.

Ez a két változat kombinálható is. Ez azt jelenti, hogy a központi fűtésre rá lehet kötni, de ha éppen nincsen fűtési időszak, abban az esetben is használható, mert tartalmaz egy elektromos fűtőpatront is. Ennek viszont az a hátránya, hogy a megfelelő üzemeléshez a fűtési rendszerben keringő vizet lágyítani kell.

Bár nem igazán elterjedt, de létezik a két nagyobb típuscsoporton kívül egy harmadik csoport, mégpedig az infra törölközőszárító. Ez azt jelenti, hogy a fűtőpanel edzett üveg felülete felmelegszik és infra hőt bocsát ki, mely megszárítja a törölközőt és hozzátesz a helység felmelegítéséhez is. Ezek általában 200-500 W teljesítményűek. Energiafogyasztásuk rendkívül kedvező, ráadásul jelentős karbantartást sem igényelnek.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezhet?

  • Vételár: 10.000 – 290.000 Ft (leginkább a mérettől és fajtától függ)
  • Szín: fehér, króm, aranyszín, antracitszürke, cappuccino
  • Névleges teljesítmény: 279 – 1346 W
  • Vizsgálati nyomás: 6,5 – 8 bar
  • Üzemi nyomás: 3-10 bar
  • Maximális hőmérséklet: 85 – 110 oC
  • Kapacitás: 2,71 – 17,3 l
  • Súly: 3,25 – 4,55 kg

Általában acélból készülnek, mivel ez nagyon könnyen felmelegszik és a készülék kikapcsolása esetén is bizonyos ideig még tartja a hőt.

Milyen méretekben kapható?

Elég jól variálható a méretezése, így nem lehet gond bármilyen elrendezésű fürdőszobába a beszerelése. Magassága (egyes esetekben hosszúságként van megadva): 500 – 1800 mm. A szélessége viszont 400 – 600 mm.

Milyen formákban kapható?

Kialakítás szerint a leggyakrabban hengeres típusokkal találkozhatunk. Ezek lehetnek egyenesek, de létezik ívelt formában is.

A drágább változatoknál megjelennek a lapos kialakítású eszközök. Léteznek létra alakúak, ahol két függőleges rész között helyezkedik el a vízszintes rész. Ez a gyakoribb. Viszont léteznek a lapos kivitelnél olyan radiátorok is, ahol a berendezés egyik oldalán található a két függőleges rész, a másik oldalon a vízszintes végek kvázi szabadon vannak. Létezik “S” alakú kivitel is. Ezeknek a kialakításoknak a nagy előnye, hogy jóval könnyebb a törülközők felhelyezése a szárítóra.

Külföldi oldalakon láthatunk nagy vödör alakúakat is. Ezeknek az az előnye, hogy nem kell a falra szerelni, vagy külön fűtőpatront venni hozzá, hanem egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba és már működik is (Magyarországon nem találtam a boltok kínálatában). Hátránya viszont, hogy elég nagy helyet foglal, így csak nagyobb méretű fürdőszobába ajánlott, valamint nem fűti fel a helységet sem.

Szintén külföldi oldalakon találkozhatunk már olyanokkal is, amikhez nem kell külön fűtőpatront venni, hanem a szerkezetbe van építve a melegítő is, méghozzá úgy, hogy a falba, közvetlenül a vezetékhez van bekötve. Így nem tudod a konnektorból kihúzni, az áthelyezése nehézkes.

Hogyan válassz törölközőszárítót?

Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra legjobbat ezeket a szempontokat semmiképpen se hagyd figyelmen kívül:

Méretek

Hogy milyen méretű szárítót vásárolunk az több tényezőtől is függhet. Elsősorban a rendelkezésre álló helytől. Egy kisebb fürdőszobába nincs lehetőség egy hatalmas berendezésre. Viszont, ha több tagú a család, és több törölköző is szárad egyszerre, akkor érdemes egy nagyobb kivitelt választani, hogy minden kényelmesen elférjen rajta.

Fürdőszoba fűtésre is alkalmas?

Erre a rövid válasz: attól függ. Egy kisebb fürdőszobát, mely a lakás frekventált helyén van, és csak egy szigetelt, külső fal határolja, ahol jó hőszigetelésű ablak található, akkor elég lehet egy törölközőszárító is a helység kifűtésére. Ha viszont ezeket a feltételek nem adottak, akkor egyes esetben szükség lehet egy kiegészítő fűtés beszerelésére is. Ha a legjobb energetikai szempontokat vesszük alapul, akkor egy 2,7 m-es belmagasságú fürdőszobában négyzetméterenként 100 Wattal tudunk számolni (például egy 9 négyzetméteres fürdőszoba esetén 900 W javasolt). Ha melegebbet szeretnénk, akkor érdemes hagyni némi ráadást és például 150 W/m2-rel számolni. A pontos meghatározás érdekében kérd ki szakember segítségét.

Milyen plusz kapható hozzá?

Ha mindkét funkciót szeretnéd használni, azaz fűteni és szárítani is szeretnél vele, akkor a legnagyobb hatékonyság érdekében célszerű beszerezni néhány akasztót. Így a törölközők kisebb felületen érintkeznek az eszközzel, tehát nem fedik le teljes egészében. Ezért nemcsak a törölközőt tudod megszárítani, hanem a szobát is tudod vele megfelelően fűteni.

Hogyan szerelhető be?

A beszereléshez kérd szakember segítségét!

Ugyan létezik önmagában is megálló kivitel, de ezek már kifejezetten nagyok. Ha kisebbet szeretnél, akkor falra szerelhető változatokkal fogsz találkozni. A rögzítők megfelelő felszerelése után, maga a radiátor felhelyezése már könnyebb művelet.

A fűtőpatron beszerelése nagyobb ügyességet és óvatosságot igényel, mivel egy erősebb mozdulattal el lehet törni a fűtőbetétet (saját tapasztalat). Ezután a fűtőtestet fel kell tölteni desztillált vízzel (szintén külön kell beszerezni), majd a végdugó felhelyezése után a szerkezet üzemkész. Arra vigyázz, hogy az elektromos alkatrészek ne legyenek vizesek!

Milyen alkatrészek szükségesek még?

Szinte kivétel nélkül mondhatjuk, hogy a radiátorral együtt a rögzítőket, dugót és szellőztetőt kapunk még a csomagban. Ha árammal szeretnénk üzemeltetni, akkor a működéséhez szükség van még egy fűtőpatronra is. Ezt külön kell beszereznünk, úgyhogy számoljunk ezzel a plusz költséggel! A fűtőpatron működéséről egy nagyon jó Wikipedia cikk olvasható, amelyet ide kattintva elérhetsz.

A fűtőpatronok általában 300-1500 W teljesítményűek, és hőmérséklet-szabályozóval ellátottak. Áruk 20.000 és 30.000 Ft körül mozog. A legegyszerűbb és legolcsóbbak ezek közül a manuálisak, de elérhetőek digitális kijelzővel is. Utóbbiak már programozhatóak, akár turbó üzemmóddal, akár fagyvédelmi vagy memória funkciókkal.

Desztillált víz is szükséges hozzá. A csapvíz semmiképpen nem megfelelő választás, mivel Magyarország területén rendkívül vízköves a vezetékes víz, így hosszú távon alkalmatlan egy ilyen berendezés üzemeltetéséhez!

Ne keverd össze!

Fürdőszobai radiátor néven találkozhatsz még olyan eszközzel, ami úgy néz ki, mint egy jó magas radiátor. Ennek a lamellái függőlegesen állnak egymás mellett, nem pedig vízszintesen egymás alatt. Ennek csupán fűtés funkciója van, törölközőt nem igazán lehet ráakasztani (találékonyak előnyben, ha valaki nagyon szeretné, akkor mindent meg lehet oldani).

Összegezve

Összességében nem rossz dolog egy törölközőszárító beszerzése a fürdőszobába. Ha megfelelő paraméterekkel rendelkező helységünk van, akkor akár a fűtést is megoldhatja.

Forrás: