Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg, hogy ezek a kis készülékek milyen tulajdonságokkal rendelkezhetnek és a vásárlás során mire érdemes figyelni az ár mellett?

Mi az az epilátor?

Az epilátor egy olyan szőrtelenítő eszköz, mely csipeszek segítségével egyszerre több szőrszálat mechanikusan megfog és kiszed. Az epilátorok működhetnek elektromos motorral, de akár manuálisan, rugóval is. Az első ilyen készülékek ugyanis tekercsrugót tartalmaztak, amely úgy volt meghajlítva, hogy a rugó egyik oldalán levő tekercsek szorosan összenyomták, míg a mások oldalon szétterítették. Egyes esetekben motor forgatta ezt a rugós szerkezetet, mely azt eredményezte, hogy a szőrszálakat a rugó felkapta és a kihúzta. Az alábbi videóban a mechanikus változatát láthatod:

A modern eszközök már csipeszek segítségével távolítják el a szőrt. Ebben az esetben a forgótárcsa kialakítását úgy finomították, hogy az epilátor feje egy sor fémlemezt tartalmaz, amelyek műanyag foglalatba vannak. A lemezek szélei szabadon lehetnek a műanyag rések egyik vagy mindkét oldalán. Ahogy pedig az egész tárcsa forog, a lemezek fordulatonként összezárnak, vagy szétválnak. Ez a mozgás lehetővé teszi, hogy a lemezek csipeszként megfogják a szőrszálat, majd kihúzzák a szőrtüszőből, végül pedig kidobják.

Így működik, egy videóval látványosabb:

Miben tér el a gyantához képest?

Az epilálás hátránya, hogy fájdalmas lehet, főleg az első alkalommal, amikor még a szőrszálak elég erősek. Így sokan először gyantáztatnak, majd később térnek át az epilálásra.

Az epilátor rendkívüli nagy előnye a gyantázáshoz képest, hogy már az egészen apró szálakat is ki lehet vele szedni. A legtöbb gyártó a 0,5 mm-es rövidségű szőrszálak kiszedésére is alkalmasra tervezi eszközét. Így nem kell várni addig, amíg hosszabbra nő, és jóval látványosabb szőrzetünk lesz.

A gyantázás ráadásul elég rendetlen módszer is, mivel nemcsak viaszra, vagy gyantára van szükség, hanem valamilyen papírcsíkra is. Ezek csupán egyszer használatosak, így még egy gyantázáshoz is több ilyen alapanyagra van szükség, ami utána hulladékkal is terheli a háztartást.

Mi az előnye a borotvához képest?

Az epilátor jóval kíméletesebb az érzékeny bőrhöz, mint a kézi borotvák. Utóbbiaknál egy éles pengét húzunk végig a bőrünkön, ami felsértheti a felső hámréteget, így borotvaégést és kiütéseket is okozhat.

Mivel az epilálás kihúzza a szőrt és nem vágja le, így sokkal tovább lehet sima a bőröd, mint borotválás esetében. Ráadásul a visszanövő szőr is finomabb és lágyabb lesz, így nemcsak hosszabb ideig tart a növekedése, hanem sokkal könnyebb a későbbi eltávolítása is.

Arról nem is beszélve, hogy a borotváláshoz habra, vagy valamilyen krémre, gélre van szükséged, így ezzel egy plusz macera lesz a művelet.

Általános adatok

  • Ár skála: 6.000 – 105.000 Ft
  • Sebesség fokozatok: 1 – 3
  • Csipeszek száma: 20 – 60 db

A legtöbb készülék még vezetékkel rendelkezik, ám már vannak akkumulátorral rendelkező eszközök is. A töltési idő általában 1 – 2 órát vesz igénybe, így pedig készülékünket 30 – 40 percig tudjuk használni. Általában ez utóbbiak a vízálló típusok.

A készülékek többsége már alkalmas mind a száraz, mind pedig a nedves használatra. Utóbb azt jelenti, hogy a készülék vízálló, így akár a zuhany alatt, meleg víz segítségével puhítva bőröd is el tudod végezni a szőrtelenítést. Ha fontos a vizes használat, akkor arra figyelj, hogy a gyártó ezt a funkciót külön kiemelje, illetve a készüléknek vízállónak kell lennie. Ezt az információt akár a dobozon, akár a használati utasításban is megtalálhatod. Higiénia szempontjából sem árt, ha néha víz segítségével ki tudod tisztítani legalább a lamellákat.

Mire érdemes még figyelni?

Már ez a kis gép is rengeteg átalakításon és fejlesztésen ment keresztül az évek folyamán. Így nemcsak az általános adatokat kell néznünk, hanem egyéb jellemzőket is figyelembe vehetünk a választás során. Nézzük meg milyen pluszt tudnak még nekünk nyújtani?

Elforduló fej résszel még könnyebbé tehetik a munkát. Mivel a nehezen elérhető helyeken is könnyen tudunk dolgozni a rendkívül nagy rugalmassága miatt.

Létezik olyan kivitel, amely szélesebb fejjel rendelkezik, ez által pedig egyszerre nagyobb területet is tud szőrteleníteni. A hatékonyságot ugyanakkor nemcsak ezzel, hanem a csipesz hosszúságával is tudják növelni a gyártók. Egyes márkák termékeinél nem egy, hanem két tárcsa is van, így tulajdonképpen egy áthúzással dupla hatékonyságú lesz a szőrtelenítésünk.

Ha érzékeny a bőröd, vagy allergiás vagy a fémre, akkor érdemes olyan epilátort keresned, amelynek a csipeszei kerámia bevonattal rendelkeznek. Ez elég nehéz feladat lesz, mert nincs sok belőle a piacon.

Az epilátorok többségét a gyártó több tartozékkal és kiegészítő fejjel dobják piacra. Ezek akkor tehetnek nagyon jó szolgálatot, ha használod is őket. Ilyen tartozékok lehetnek az olyan cserélhető fejek, melyek az érzékenyebb területekre lettek kialakítva, például a bikinivonal, hónalj vagy akár az arc. De nemcsak ilyen kiegészítőkkel találkozhatsz, egyes gépekhez jár arckefe, vagy masszírozó is. Így a szőrtelenítés mellett elvégezhető a bőrápolás, vagy akár a hámlasztás is.

Ma már vannak olyan készülékek, melyeknek van valamilyen formában érzéstelenítő rendszerük. Ha érzékeny a bőröd, vagy éppen most kezdenél bele az epilálásba, akkor érdemes ilyen készüléket választanod.

Egyes készülékek további plusz funkcióval is rendelkeznek, ilyen például a gyors töltés funkció az akkumulátorral rendelkező epilátor esetében. De ilyen bónusz lehet egy beépített lámpa is, mely segítségével még hatékonyabban tudod elvégezni a szőrtelenítést. Néhány esetben a halk működést kiemeli a gyártó, úgyhogy ha ez is szempont lehet, akkor érdemes a leírásokban ezt is figyelni.

Vásárlói vélemények

A vásárlói véleményeket böngészve, néhány kis eszköz esetében arról panaszkodnak, hogy nem szedi ki, hanem inkább eltépi a szőrt, vagy nem elég alapos és túl sok szálat hagy maga után. Ezzel pedig az egyik nagy előnyét veszíti el ez a fajta készülék. Olvastam olyan panaszról az olcsóbb gépeknél, hogy az olyan helyeken, ahol nem elég feszes a bőr, ott előfordul, hogy nemcsak a szőrszálat kapja el, hanem a bőrt is be tudja csípni.

Néhány olcsóbb gépnél a gyenge forgótárcsára és a kilazult csipeszekre is érkezett panasz, vagy éppen a gép zajosságára is. Ezekre is érdemes figyelmet fordítani, bár ha interneten keresztül rendeli az ember, akkor nem sok minden adhat támpontot ezzel kapcsolatban.

Nagyon sokan pozitívumként emelik ki a világítást, de van olyan is, akit vakít. Az érzéstelenítő kiegészítőkről is megoszlanak a vélemények, de akárhogy is nézzük az epilálás fájdalmas élmény marad, maximum csak csökkenteni tudunk rajta, bár néha már ez is rengeteget tud segíteni.

Ám ezek a legtöbbször szubjektív vélemények egy termékről, lehet, hogy másnak beválik, de Neked nem jön be, vagy éppen fordítva. Szóval egy iránymutatásnak jó lehet a vásárlói vélemények olvasása, de a döntést Neked kell meghoznod.

Összegezve

Ha már ezeket a dolgokat figyelembe veszed a választásnál nagyon nem nyúlhatsz mellé. Arra azért mindenképpen figyelj, hogy a gyártó mely területekre javasolja a gépet, ezeket a figyelmeztetéseket ugyanis nem lehet elhanyagolni, mert néhány készülék tényleg nem alkalmas az érzékenyebb területekre.

Hasonló témában érdekelhet:

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

3 × 3 =