Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez másként a fürdőszobában sem, az egyik legfontosabb tisztítóeszközünkkel. Vizsgáljuk meg mi is az az elektromos fogkefe, és tényleg jó-e annyira, hogy mindenképpen be kelljen rá ruházni?

Mi az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkefe egy olyan eszköz, amely gyors és automatikus sörtemozgásokat végez (oda-vissza vagy forgó oszcillációt, rezgést vagy ultrahangot bocsát ki) a fogak tisztítása érdekében. Egy kefefejből áll, amit egy nyélbe épített motor hajt meg. A nyélben található még egy akkumulátor, olcsóbb eszközök cserélhető elemmel működnek.

Kis kitérő: sok angol nyelvű forrást olvasok és használok fel a cikkek írása során, azonban néhány eset teljesen ledöbbent. Most az egyik ilyen az volt, hogy Amerikában létezik egy olyan szolgáltatás, hogy havi előfizetés fejében 3-4 havonta automatikusan küldenek a drágább elektromos fogkefékhez csere kefefejet. Ez egy elég nagy kényelmi funkció, ráadásul nem szükséges észben tartanunk, hogy mikor cseréltük utoljára. Ennek a hátránya az lehet, hogyha előbb elkopik, netán történik valami a fogkefénkkel (valamelyik családtagunk elhasználja másra), akkor nyilván a cserefejre előbb lesz szükségünk. Bár valószínű erre is van megoldása a gyártónak.

Milyen fajtái vannak?

Az oszcilláló fogkefe egy kis kerek kefefejből áll, sörtéi körben helyezkednek el. Ez a kefefej egy vagy pedig oda-vissza irányba forog, hogy eltávolítsa a lepedéket a fogakról. Egyes változatok rezgő és pulzáló mozgást is végeznek, ami még hatékonyabbá teszi őket a fogak tisztításában. Ezek általában 2500 és 7500 fordulat/perc között mozognak.

A szonikus eszközök az elektromos fogkefék egy újabb típusa. Jellemzően 200-400 Hz közötti frekvenciájúak, 12.000 – 24.000 rezgéssel vagy 24.000 – 48.000 mozgással percenként. Ezek nagy sebességgel mozgatják a sörtéket az egyik oldalról a másikra. Ennek a vibrációnak elég gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy hallható zümmögést keltsen.

A legújabb fejlesztésű azonban az ultrahangos elektromos fogkefe. Ezek a fizikai mozgás helyett döntően nagy frekvenciájú rezgést (ultrahang) használnak a lepedék és ételmaradék eltávolításához. Emberi hallást meghaladó frekvenciájú hullámokat generál és általában 20 kHz és 10 MHz közötti munkafrekvenciát használnak. Bár önmagában így is hatékony megoldásról beszélhetünk, azonban a legtöbb modell hangrezgést is biztosít a még nagyobb tisztítóhatás érdekében. Általában 1,6 MHz-es frekvencián működnek, ami 192 millió mozgást jelent percenként.

Mennyire hatékony?

Rengeteg vizsgálat született a témában mind különböző eredménnyel. Egy 2014-es vizsgálat kimutatta, hogy az elektromos fogkefék hatékonyabban távolítják el a lepedéket, mint a hagyományos fogkefék, miközben csökkentik a fogínygyulladást is. Hasonló vizsgálatot végeztek el gyerekek körében, és ott is az elektromos fogkefe végzett jobb eredménnyel a hagyományossal szemben. Azoknál a betegeknél lehet különösen hasznos az elektromos fogkefe használata, akiknek korlátozott a kézügyessége, vagy akár a mozgása. Ugyanakkor az American Dental Association (ADA) kijelentette, hogy a fogmosási technika fontosabb, mint maga az eszköz, így akár az elektromos, akár a hagyományos fogkefe egyforma hatékony lehet.

A jó fogmosási művelet fontosabb, mint az eszköz. Csak akkor lehet hatékony fogkefénk, legyen az bármilyen fajta, ha jól is tudjuk használni. Ugyanis olvashatunk mindenféle tanulmányról, ha nem használjuk megfelelően, akkor biztos, hogy nem végzünk jó munkát. Mint mindenhol legyen itt is az első dolgunk az, hogy olvassuk el a használati utasítást. Lehet, hogy jól tudsz fogat mosni, de általában a más-más fajták, vagy márkák más metódust javasolhatnak a hatékony tisztítás érdekében. Míg az egyiket lassan kell a fogainkon végigvezetni, addig egy másiknál már lehet, hogy szünetet kell tartanunk minden egyes fog felet. Tehát ne rutinból dolgozzunk, hanem ismerjük meg elektromos fogkefénk működési metódusát, és hatékony használatát.

Általános adatok

 • Ár skála: 1.500 – 210.000 Ft
 • Oszcilláció/perc: 18.000 – 62.000
 • Programok száma: 1 – 20
 • Intenzitási (sebesség) szint: 1 – 3
 • Fejek száma: 1 – 10

Áramellátása a legtöbb modern elektromos fogkefének már akkumulátor segítségével történik. Ezek általában újratölthetőek, amihez a töltő a kis eszköz talapzatában található. Ez az akkumulátor azonban nem minden esetben cserélhető, mivel a nyél belsejében hermetikusan elzárva helyezkedik el, hogy ne érje a víz. Ezek a berendezések induktív töltést használnak. Ez azt jelenti, hogy elektromágneses indukciót használ, így vezeték nélkül lehet ezeket az eszközöket tölteni. Az olcsóbb eszközök elem segítségével működnek, ami cserélhető.

Milyen speciális funkciói lehetnek?

Ezek azok a funkciók, amik nem minden fogkefénél találhatóak meg, csak a drágább kivitelekben:

 • Időzítő: a drágább készülékek már rendelkeznek ezzel a funkcióval, amely vagy zümmögéssel jelez, vagy pedig kikapcsol 2 perc elteltével. Ez azzal az ajánlással függ össze, hogy két percig kell fogat mosnunk a megfelelő eredmény elérése érdekében (azaz a száj négy negyedét 30-30 másodpercig kell tisztítanunk). A legjobb az az eszköz, amelyik nemcsak 2 perc után jelez, hanem 30 másodpercenként is.
 • Nyomásérzékelő: a túl kemény fogmosás árt a zománcnak és az ínynek, így a csúcskategóriás fogekefék már nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy túlságosan rá tudd nyomni a kefét a fogadhoz. Hang- vagy fényjelzéssel figyelmeztetnek, esetleg egyszerűen kikapcsolnak, ha túl erős a nyomás.
 • Mobilalkalmazás és bluetooth kapcsolat: ennek segítségével tudjuk követni, hogy meddig mostunk fogat és hol. Ezt akár a fogorvosunkkal is lehetőségünk van egyeztetni, és kialakítani a nekünk megfelelő tisztítási metódust.
 • Pozícióészlelő: eszközünk érzékeli, hogy éppen szánk melyik negyedén dolgozunk.
 • Emlékeztető: háromhavonta figyelmeztetést küld a kefefej cseréjét illetően.
 • Vezeték nélküli töltés: ha nem elemmel működik, hanem akkumulátor segítségével jut áramellátáshoz, akkor a töltésük a legtöbb esetben vezeték nélküli.

Vásárlói vélemények

Nagyon sokan szeretik ezekhez a fogkefékhez tartozó speciális funkciókat, külön kiemelve a mobilapplikációt. Utóbbi gyerekek számára is rendkívül szórakoztató, így szívesebben mosnak fogat. Általában kiemelt akkumulátor élettartammal rendelkeznek, így ritkán szorulnak töltésre. Bár a legtöbb esetben a töltésük nem bonyolult, egy töltőaljzathoz egyszerű a csatlakoztatásuk, csupán elég rátenni. Ez a duo pakknál érdekes, ahol ugyan két fóvel számol a gyártó, ám a két fogkefe mellett csupán egy töltő jár az eszközökhöz.

Különösen jókat írnak róla azok a felhasználók, akiknek sok gondjuk akadt a fogkővel, illetve a lerakódásokkal. Így ha ilyen problémád van, érdemes lehet elgondolkodni egy elektromos fogkefe beszerzésén.

Ami probléma szokott lenni és érdemes már a vásárláskor is figyelni ezt a kitételt, az a pót kefefej ára. Ez pedig, bár háromhavonta visszatérő tétel, azért mégsem egészen mindegy. Esetleg megoldás lehet az utángyártott fej is, bár inkább gyárit javasolnék.

Meddig szokták használni? Valaki 2-3 év élettartamról számol be, mások 6-7 évről is akár. De a legtöbb eddig, amit a vélemények között olvastam az a 8 év volt. Neked meddig bírta? Kommentben leírhatod, ha ettől eltérő tapasztalatod volt.

Elektromos vagy hagyományos?

Az, hogy az elektromos fogkefe jobb-e vagy a hagyományos még mindig vita tárgyát képezi. A 2014-es tanulmányról már írtam. Ott az elektromos fogkefe került ki a versenyből győztesen. Ám számos más tanulmány is készült ebben a témában, itt az eredmények pedig merőben eltérőek lehetnek. Az American Dental Association (ADA) kijelentette, hogy mind az elektromos, mind pedig a hagyományos kézi fogkefe eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat a fogakról, amennyiben megfelelő fogmosási technikát használunk. Így ez alapján kijelenthetjük, hogy a mosási technika fontosabb, mint maga az eszköz.

Ha van egy jól bevált márkád, aminek a tisztító hatásával meg vagy elégedve, ráadásul fogorvoshoz is csak kontrollra jársz, akkor a szerencsések közé tartozol. Viccet félretéve, mindenki egyedi fogsorral rendelkezik, általában jó munkát bármelyik eszközzel lehet végezni. Az elektromos fogkefék azonban néhány embernek hatékonyabb segítséget nyújtanak a lepedék eltávolításában és a hátsó fogak tisztításában, mint hagyományos társaik. Különösen azok számára lehet előnyös, akiknek valamilyen oknál fogva nem megfelelő a kézügyességük, például a gyerekek, akiknek még nem fejlődött teljesen ki a finommotoros készsége, vagy aki ízületi gyulladásban szenved és nem tudja rendesen mozgatni a fogkefét.

Mint mindennek az elektromos fogkefének is vannak előnyei és hátrányai a hagyományossal szemben. De mik ezek?

Előnyei

 • Könnyen kezelhető, akár azok számára is, akik korlátozottabb mozgással rendelkeznek.
 • Az időzítő plusz funkciója pedig segít betartani, hogy megfelelő ideig tisztítsuk fogainkat.
 • A nyomásérzékelő funkció segítségével elkerülhetjük, hogy kárt tegyünk a zománcunkban és az ínyünkben.

Hátrányai

 • Egy jobb készülék jóval drágább, mint a hagyományos társa. Ráadásul időnként a kefefejeket cserélni kell.
 • Töltést igényel, tehát áramot fogyaszt, ami így pluszban hozzáadódik a számlánkhoz. Az elemes verziók is igényelnek időnként pótlást.
 • Utazás esetén macerás lehet a pakolása, használata.

Összegezve

Bár nagyon nagy a választék az elektromos fogkefék között, azonban érdemes saját igényeinknek megfelelően mérlegelni a döntést. Ha hatékony munkát tudsz végezni a hagyományos fogkefével, akkor érdemes annál maradnod, ha pedig szeretnél valami többet, esetleg a sima fogkefe nem vált be, akkor érdemes lehet megpróbálkoznod egy elektromos fogkefével.

Sajnos nem találtam arra vonatkozó információt, hogy valaki bevizsgálja ezeket a termékeket, még azelőtt mielőtt a fogyasztókhoz kerülnének. Kérlek írd meg kommentben, ha tudsz ilyen szervezetet.

Ha kíváncsi vagy hasonló cikkekre:

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

négy × kettő =