Elektromos olajradiátor: tényleg jó?

Energiaforrás szempontjából kétféle radiátor típus létezik. Az első, mely forró vizet keringet. Itt a hőforrást a kazán adja, a radiátor tulajdonképpen egy lezárt üreges fémtartály, amelyet a kazánból érkező melegvíz fűt fel. A másik típus a hőt helyben állítja elő villamos energiából. Ezt a hőt adja át a radiátor belsejében levő folyadéknak, például az olajnak. Ez pedig az elektromos olajradiátor.

Most nézzük meg ezt a készüléket egy kicsit részletesebben is. Az elektromos olajradiátor egy zárt rendszer, melyben olaj található. A fűtés nem jár az olaj elégetésével, ugyanis az olajat nem üzemanyagként, hanem csupán hőtárolónak használja.

Ez a radiátor fém lamellákból áll, melyek üregesek, ebben található a hőátadó olaj, mely szabadon áramlik a fűtőelem körül. A fűtőelem a berendezés alján található, mely felmelegíti az olajat, így ez körbeáramlik a fűtőelem üregeiben, hőt ad át a fémfalnak, mely átmelegszik, és a keletkezett hőt átadja a környezetének is. A fémlamellák felülete nagy, ez pedig lehetővé teszi, hogy nagyobb legyen a hőátadó felület, így gyorsabb felmelegedést biztosítson a környezetnek.

Milyen előnyökkel rendelkezik?

  • Hordozható: ezáltal bárhol lehet használni, ahol van áram, illetve konnektor a közelben. Mivel kereken gurulnak, így könnyen arrébb helyezhetőek.
  • Megfizethető ár: az elektromos fűtőtestek közül, a hősugárzók után talán az egyik legolcsóbb eszközök.
  • Halk működés: mivel nem tartalmaz forgó, vagy bármilyen zajkeltő alkatrészt, így a működése szinte zajtalan. A leghangosabb akkor, amikor a termosztát kapcsolója kattan.

Tulajdonságai:

A boltokban általában az alábbi adatokkal rendelkező készülékek találhatóak meg:

  • Vételár: 15.000 – 65.000 Ft
  • Erősségi fokozatok: 1 – 3
  • Fűtőelemek száma: 5 – 13
  • Lefedett felület: 5 – 15 m2
  • Maximális teljesítmény: 500 – 2500 W
  • Kábel hossza: 1,4 – 1,6 m
  • Súly: 10,3 – 12,8 kg

Ha több erősségi fokozattal rendelkezik, akkor be lehet állítani, hogy mekkora teljesítménnyel üzemeljen a készülék. Ez fogyasztás szempontjából is lényeges, bár alacsonyabb teljesítmény esetén a szoba felmelegítése nyilván tovább fog tartani.

Néhány készülék rendelkezik hőmérséklet-szabályozós termosztáttal. Ez azt jelenti, hogy tudjuk szabályozni a hőmérsékletet, mivel a megfelelő hőfok elérése esetén a készülék kikapcsol. Ha pedig visszahűl, akkor újra bekapcsol. Az átmelegedett olaj, a kikapcsolás után is hőt bocsát ki.

Az olajradiátorok (elektromos olajfűtők) általában kerekeken gurulnak, nem lehet a falra szerelni ezeket az eszközöket. Ennek az az előnye, hogy bárhova mozgathatóak, és ott helyezheted őket üzembe, ahol éppen szükséged van rájuk.

A egyes típusok rendelkeznek kábeltartóval a könnyebb tárolás érdekében.

Hatékonyság:

A legtöbb forrás az elektromos fűtési rendszereket 100%-os hatékonyságúnak írják le, ellentétben a gáz alapú fűtéssel, ahol a hatékonyság csupán 30% körüli. Ez azt jelenti, hogy egy árammal működő fűtőtest a felvett energiát 100%-ban, veszteség nélkül hővé alakítja át.

Az a tapasztalatom, hogy mind a hazai, mind pedig a külföldi oldalakon ellentétes vélemények olvashatóak. Valahol kiváló hőtartónak írják le az olajradiátort, míg máshol azt olvasni, hogy percek alatt lehűl. Ezekben a berendezésekben a fémtest mellett az olaj, mint hőátadó közeg is tárolja a hőt. Más típusoknál nincs ilyen hőátadó közeg és amikor megszűnik az áramellátás, akkor rövid időn belül kihűlnek az eszköz fém részei. Így logikus a következtetés, hogy jobban tartják a hőt, mint egy egyszerű fém készülék vagy hősugárzó.

Sajnos minden elektromos fűtőberendezés működtetése az áramszámlán jelentős költséget tud produkálni. Mivel ezeknek a teljesítménye/fogyasztása 500 – 2500 W-ig terjed, és az alacsonyabb teljesítménnyel tovább tart egy szoba felfűtése, így majdnem annyit tudunk azzal is fogyasztani, mintha maximális fokozaton üzemeltetnénk rövidebb ideig.

Biztonság:

Beüzemelés előtt mindenképpen olvasd el a használati utasítást!

Az olajradiátorok esetében első sorban a tűz és az égési sérülések veszélye kiemelendő. Bár ma már mindegyik radiátor rendelkezik védelemmel a túlmelegedés ellen, ennek ellenére soha ne üzemeltesd felügyelet nélkül.

Biztonság szempontjából a legjobb, ha a készülék néhány méteres közeléből eltávolítasz minden tűzveszélyes anyagot. Kiemelten figyelj arra is, hogy elektromos olajradiátor használata során egyetlen gyártó sem engedélyezi ruhaneműk szárítását a készüléken. Ez azt jelenti, hogy a berendezés tetejét tilos bármilyen módon lefedni!

Néhány radiátor használatát a gyártó nem engedélyezi nedves helyeken, például fürdőszobában, vagy mosókonyhában. Ebben az esetben a pára és a nedvesség károsíthatja az eszköz alkatrészeit.

Összegezve

Ha nem is fő fűtésként használod, kiegészítésként kiválóan szolgálhat. Viszonylag alacsony ára és a hősugárzónál lényegesen jobb hőtartása miatt megfelelő választás lehet otthonra.

Forrás