Függőleges kézi gőzvasaló: megéri?

A függőleges kézi gőzvasaló egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztartásokban. Ezt kis méretének, könnyű kezelhetőségének és hordozhatóságának köszönheti. Most akkor nézzük meg, hogy mi is ez a készülék!

Mi is az a függőleges kézi gőzvasaló?

A függőleges kézi gőzvasalót néhány helyen kézi gőzölőnek is szokták nevezni. Ez egy kis kézi eszköz, amely a forró gőz segítségével kisimítja textíliánkat.

Kialakítása kicsit hasonló egy kézi súlyzóhoz. A fogó rész alatt található a víztartály, felette pedig a kis vasalónak a fejegysége.

Az olcsóbb kategóriában találkozunk viszonylag kis eszközökkel, amit bárhol, szinte bármilyen felületen lehet használni. Ezek könnyen hordozhatóak és a tárolásuk sem okoz gondot.

Szinte kivétel nélkül elektromos hálózatról üzemeltethetőek ezek a kis eszközök. A vezeték hossza 1,5 és 2 méter között van átlagosan.

Mielőtt ezt az eszközt használnánk, figyelmesen olvassuk el a használati utasítást, és tartsuk be a biztonsági előírásokat, mivel komoly sérüléseket tud okozni!

Ez a készülék gőzzel működik, a gyártó pedig általában 98°C-os működési hőmérsékletet ír a tájékoztatóban!

Milyen változatokkal találkozhatunk?

Drágább kategória esetén találkozhatunk olyan kézi gőzvasalóval, aminek megvan a kézi része, de a víztartály már külön kapott helyet, így ez akár 11 literes is lehet. Gőznyomás tekintetében is elég magas adattal rendelkezik: 90 g/perc.

Van egy továbbfejlesztett változata, ami ruhagőzölő néven fut és itt már jóval több része van magának a szerkezetnek is. A kis kézi gép mellett találhatunk egy nagyobb függőleges panelt (néhány esetben állványt), amelyre ráhelyezhetjük a ruhát. A panel lábazatába beépítve találhatjuk a víztartályt.

Az ilyen kinézetű gépek ritkábbak, viszont ez nem hordozható és a tárolása is sokkal helyigényesebb, mint a gőzállomásnak. Ezeknek az eszközöknek az ára már 50.000 – 250.000 Ft körül mozog, 1 literes víztartállyal rendelkeznek és nagyobb teljesítménnyel is (1600 – 2100 W körül), gőznyomás: 25 – 40 g/perc.

Milyen adatokat láthatunk az alap eszköznél?

Ezek a tulajdonságok az egyszerű függőleges kézi gőzvasalóra vonatkoznak, csupán tájékoztató jelleggel:

  • Áraik: 4.500 – 40.000 Ft
  • Víztartály kapacitás: 100 – 250 ml
  • Teljesítmény: 770 – 1700 W
  • Gőznyomás : 17 – 32 g/perc
  • Vasalótalp anyaga: rozsdamentes acél, alumínium, kerámia, öntvény
  • Súly: 0,5 – 0,8 kg

Még az olcsóbb kategóriánál is találkozhatunk meglepően sok kiegészítővel.

Ilyenek lehetnek például az erősebb anyagokhoz használható ruhakefe, illetve ruhavédő a finomabb anyagoknál. Találhatunk még élvasaló toldóelemet is a nadrágélek könnyebb vasalása érdekében, vagy szöszeltávolítót a bolyhok ellen.

Vízkőoldó funkció is létezik egyes eszközöknél. Ennek a tulajdonságnak a rendszeres használatával növelhetjük készülékünk élettartamát.

Itt is láthatunk csepegésmentes rendszert, mint a hagyományos társaiknál.

Általában ezek a fajta vasalók is rendelkeznek automatikus kikapcsolással, ha néhány percig nem használjuk őket.

Felfűtési idejük változó: 15 másodperctől általában 1 percig tartó intervallumban adja meg a gyártó.

Ezeknek a kis berendezéseknek a többsége már bármilyen textil felületen alkalmas a vasalásra. Néhány kis gép esetén a gyártó garantálja azt is, hogy semmilyen anyagot nem éget el.

Kinek lehet jó választás?

Jó választás lehet azoknak, akik gyakran mennek üzleti útra, így fontos szempontjuk, hogy megfelelő, gyűrődésmentes ruhában jelenjenek meg. Nyaraláshoz is ideális kis eszköz.

Kiváló még a szekrényben tárolt, régen használt ruháink felfrissítésére, szagtalanítására is. Apró mérete miatt könnyen hordozható és kis helyet foglaló eszköz.

Összegezve

Manapság már rengeteg fajta készüléket találhatunk a függőleges kézi gőzvasaló fajtái körében. Az egészen kicsi készüléktől a meglepően nagyokig jó néhány formáját megismerhettünk. Most már csak rajtunk áll, hogy háztartásunk része lesz-e.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb