Elektromos tűzhely: vajon a legjobb választás?
Most az elektromos tűzhely, sütő és főzőlap választásáról lesz szó. Az egyik legjobban elterjedt berendezés a hazai konyhákban, de vajon tényleg jó? A gáz üzemről és az indukciós főzés eszközeiről egy külön cikk szól.
Az elektromos tűzhelyről mit kell tudnod?
A fogalmak tisztázása érdekében itt egy kis összefoglalót szeretnék írni. Elektromos változatból létezik külön főzőlap, külön sütő. De találkozhatunk tűzhellyel is, aminek a főzőlap és a sütő része is egyben található.
Tehát az elektromos tűzhely olyan tűzhely, amely beépített elektromos fűtőberendezéssel főz és süt.
A tűzhelyeknek ezen kívül lehet nem tisztán elektromos változata, aminek csak a teteje, tehát a főző része gáz üzemmel dolgozik, az alsó része, azaz a sütő, pedig elektromos. Ezeket hívják kombinált tűzhelynek.
Milyen típusai lehetnek a főzőlapoknak?
Főzőlap esetén is találkozhatunk három külön típussal. Ezek a főzőlapok felsorolva:
- Az első a sima elektromos, itt a fenti felületen találhatunk az edények részére kialakított nagy kerek „tárcsákat”.
- A második típusa a kerámialapos. Ennek a főzőfelülete már teljesen sík, egy szintben van. Itt „karikákat” láthatunk annak megfelelően, hogy az edényeket hova tehetjük.
- A harmadik típus pedig az indukciós főzőfelület. Ezzel külön bejegyzés keretén belül foglalkozom.
A legrégebbi technika a sima elektromos főzőfelület (nem kerámialapos) volt. Ez a típus egy fűtőtekercset használ, amely a vas főzőlapot fűti. A tetejére helyezve az edényeket, ezek a hőt átvéve melegítik fel a benne elhelyezett élelmiszert.
Később ezt egy spirális acélcsővé alakították át, amelyet spirálba tekertek a főzőfelületekhez, közvetlenül az edényeink alatt. Általában ez a kategória a legolcsóbb az elektromos eszközök közül.
Később megjelentek az üvegkerámia főzőlapok (köznéven kerámialapos). Ennek az anyagnak nagyon alacsony a hővezető képessége, de az infravörös sugárzást nagyon jól átengedi. Itt fűtőelemként elektromos fűtőtekercseket vagy infravörös halogén lámpákat használnak.
Fizikai jellemzői miatt, ezzel a technikával főzőlapja gyorsabban felmelegszik, mint a régebbi változaté. Ennek ellenére csak a meghatározott rész melegszik, a főzőfelület többi része hűvös marad.
A főzőlapnak teljesen sima felülete van, így könnyebben tisztítható. Ennek ellenére, mivel a kerámialap sérülékeny, ezért speciális tisztítószer használata javasolt.
Ez a fajta főzőlap drágább, mint a sima elektromos (tehát nem kerámialapos) változat.
Milyen adatok alapján választhatunk?
Ha ilyen eszköz vásárlásán gondolkodunk, akkor a főzőlap és sütő tápellátása a kereskedelmi leírásban mindenképp elektromos kell legyen. Ha valamelyiknél gáz üzem szerepel, oda már külön gázbekötésre (ritkább esetben palackra) van szükség.
Fontos megjegyezni, hogy a 4 főzőlap, illetve sütő tetemes energiafelhasználással jár, ezért táplálására általában három fázis szükséges. Sok gyártó lehetőséget ad egy, illetve két fázissal való bekötésre is, de a csúcsra járatás esetén (4 főzőlap és sütő is egyszerre üzemel) mindenképp a három fázis használata javasolt.
Néhány fontosabb adat (tájékoztató jelleggel):
- Ár skála: 70 000 – 370 000 Ft
- Főzőlap típusa: kerámialap, elektromos (már tudjuk, hogy mi a különbség)
- Anyag: rozsdamentes acél, öntöttvas, zománcozott acél, kerámia
- Égők száma: általában 4
- Nagy égőfej teljesítménye: általában 1700 W (főzőlap részre vonatkozik)
- Normál égőfej teljesítménye: általában 1200W (főzőlap részre vonatkozik)
- Kis égőfej teljesítménye: általában 500 W (főzőlap részre vonatkozik)
- Kapacitás: 41-70 l (sütő részre vonatkozik)
Néhány speciális funkció:
- A kicsit drágább sütőkben találhatunk időzítőt is. Ez azt jelenti, hogy egy visszaszámlálót be lehet kapcsolni (típus függő, hogy mennyi maximális időt lehet beállítani), és ha az eléri a 0 percet, akkor a készülék automatikusan kikapcsol.
- A legdrágább készülékek között már találunk olyat is, melynek a sütőtér része két félre van osztva, melynél az első/felső rész a sütő maga, az alsó/második rész pedig egy beépített mosogatógép.
Összegezve
Amennyiben nem rendelkezünk gáz bekötéssel a tűzhelyünkhöz, úgy ezek közül az eszközök közül választhatunk. A főzőlap rész elég nagy áramot vesz fel, így annak a legtöbb esetben három fázis bekötésre van szüksége. Ezeket a szempontokat, valamint a főzőlapunk fajtáját a készülék pontos kiválasztása előtt mindenképpen mérlegeljük.
Forrás: angol nyelvű Wikipedia