Elektromos tűzhely: vajon a legjobb választás?
Most az elektromos tűzhely választásáról lesz szó. Az egyik legjobban elterjedt berendezés a hazai konyhákban, de vajon tényleg jó? A gáz üzemről és az indukciós főzés eszközeiről egy külön cikk szól.
Mi az elektromos tűzhely?
Az elektromos tűzhely (angolul: cooker, stove, kitchen range) olyan háztartási nagygép, amelybe beépített elektromos fűtőberendezés segíti az élelmiszer főzését és sütését.
Ez a berendezést tulajdonképpen két eszközt ötvöz: a főzőlapot és a sütőt. Általában méretei miatt, csupán szabadonálló kivitelben vásárolható meg. Ha beépíthetőre lenne szükséged érdemes külön-külön főzőlapban és sütőben gondolkodni.
A főzőlap és sütő tápellátása a kereskedelmi leírásban elektromos kell legyen. Ha valamelyiknél gáz üzem szerepel, oda már külön gázbekötésre (ritkább esetben palackra) van szükség.
Fontos megjegyezni, hogy a 4 főzőlap, illetve sütő üzemeltetése tetemes energiafelhasználással jár, ezért táplálására általában három fázis szükséges. Sok gyártó lehetőséget ad egy, illetve két fázissal való bekötésre is, de a csúcsra járatás esetén (4 főzőlap és sütő is egyszerre üzemel) mindenképp a három fázis használata javasolt.
Milyen típusai lehetnek a főzőfelületeknek?
Főzőlap esetén is találkozhatunk három külön típussal. Ezek a főzőlapok felsorolva:
- Az első a sima elektromos, itt a fenti felületen találhatunk az edények részére kialakított nagy kerek „tárcsákat”.
- A második típusa a kerámialapos. Ennek a főzőfelülete már teljesen sík, egy szintben van. Itt „karikákat” láthatunk annak megfelelően, hogy az edényeket hova tehetjük.
- A harmadik típus pedig az indukciós főzőfelület. Ezzel külön bejegyzés keretén belül foglalkozom.
Elektromos
A legrégebbi technika a sima elektromos főzőfelület (nem kerámialapos) volt. Ez a típus egy fűtőtekercset használ, amely a vas főzőlapot fűti. A tetejére helyezve az edényeket, ezek a hőt átvéve melegítik fel a benne elhelyezett élelmiszert. Később ezt egy spirális acélcsővé alakították át, amelyet spirálba tekertek a főzőfelületekhez, közvetlenül az edényeink alatt. Általában ez a kategória a legolcsóbb az elektromos eszközök közül.
Kerámia
Később megjelentek az üvegkerámia főzőlapok (köznéven kerámialapos). Ennek az anyagnak nagyon alacsony a hővezető képessége, de az infravörös sugárzást nagyon jól átengedi. Itt fűtőelemként elektromos fűtőtekercseket vagy infravörös halogén lámpákat használnak.
Fizikai jellemzői miatt, ezzel a technikával főzőlapja gyorsabban felmelegszik, mint a régebbi változaté. Ennek ellenére csak a meghatározott rész melegszik, a főzőfelület többi része hűvös marad.
A főzőlapnak teljesen sima felülete van, így könnyebben tisztítható. Ennek ellenére, mivel a kerámialap sérülékeny, ezért speciális tisztítószer használata javasolt. Ez a fajta főzőlap drágább, mint a sima elektromos (tehát nem kerámialapos) változat.
Milyen adatok alapján választhatunk?
Néhány fontosabb adat (tájékoztató jelleggel):
- Ár skála: 85 000 – 500 000 Ft
- Főzőlap típusa: kerámialap, elektromos, indukciós
- Anyag: rozsdamentes acél, öntöttvas, zománcozott acél, kerámia
- Égőfegek száma: általában 4, ritkább esetben azonban 5 (főzőfelület)
- Nagy égőfej teljesítménye: 1700 – 2400 W
- Normál égőfej teljesítménye: általában 1200 – 1800 W
- Kis égőfej teljesítménye: általában 500 – 1200 W
- Kapacitás: 41 – 105 l (sütő rész)
- Maximum hőmérséklet: 230 – 275 oC
Ezek a berendezések általában háromféle méretben léteznek. Van egy keskeny kivitel, mely csupán 50 cm széles. Ebben az esetben vigyázni kell a vásárlással, mert előfordulhat, hogy a már meglévő nagyobb méretű tepsid nem fog beleférni a berendezésbe. Ezután a szabványméretnek számító 60 cm-es készülékek vannak. Majd az új kínálat szerint már megtalálható 90 cm széles kivitelben is. Ez utóbbiak már 5 égőfejet tartalmaznak, ami miatt szükségessé vált a szélesebb kialakítás.
Kezelőpanel az elektromos tűzhely első részén található, amely általában tekerőgombokból áll. A drágább termékeknek már van digitális kijelzőjük, mely segítségével beállítható a pontos hőmérséklet, vagy éppen az időzítő. Néhány esetben ezeket egy érintőképernyő is kiegészítheti a még könnyebb beállítás érdekében.
Speciális funkciói:
Néhány elektromos tűzhely rendelkezik az alábbi plusz tulajdonságokkal is. Ezek a kialakítások nem feltétlenül árfüggőek, egy olcsó készülék ugyanúgy tartalmazhatja, mint ahogy egy drágábból akár hiányozhat is!
- Néhány sütőben találhatunk időzítőt. Ez azt jelenti, hogy egy visszaszámlálót be lehet kapcsolni (típus függő, hogy mennyi maximális időt lehet beállítani), és ha az eléri a 0 percet, akkor a készülék automatikusan kikapcsol.
- A drágább készülékek között már találunk olyat is, melynek a sütőtér része két félre van osztva, melynél az első/felső rész a sütő maga, az alsó/második rész pedig egy beépített mosogatógép.
- Gyors felfűtés: akár 4 perc alatt 150 fokra is képes a sütőt felfűteni.
Mire figyeljünk vásárlásnál?
Habár ma már a látványos kialakításon túl nem igazán van különbség az elektromos tűzhelyek között, azért érdemes a vásárlás során néhány dologra kiemelt figyelmet fordítani.
Kialakítás
Külföldön gyakrabban, nálunk ritkábban találhatunk két sütőterű változatot is. Ennek az az előnye, hogy egyidőben többféle élelmiszer sütését is elvégezhetjük. Ilyenkor egy kisebb (általában 37 literes) és egy nagyobb (általában 61 literes) sütőtérrel rendelkezünk.
Vannak még különleges több az egyben kialakítású készülékek is. Ilyenkor a sütőrész szintén ketté van osztva, feljebb találunk egy kisebb méretű sütőteret, az alsó részen viszont egy kisebbfajta mosogatógép került kialakításra. Ezek ára általában 300.000 – 450.000 Ft között mozog. Ezek a fajta gépek rendkívül jó szolgálatot tehetnek egy kisebb konyhában. Bár azt ne felejtsük el, hogy ilyenkor kisebb sütőteret és csupán 6 terítékes mosogatógépet kapunk.
Kialakítás szempontjából a berendezés szélessége sem elhanyagolható szempont. Itt már utaltam rá, de létezik keskeny (50 cm körüli), szabványos (60 cm-es) és egészen nagy (90 cm-es) kialakítás is. Utóbbinál már nem csupán 4 égőfej található, hanem általában egy plusz 5. is.
Kezelhetőség
Fontos azt is figyelembe venned, hogy mennyire egyszerűen állítható az elektromos tűzhely. Ám vannak olyan készülékek is, amik ugyan könnyen beállíthatóak, de a jelzések nem éppen könnyen olvashatóak. Vásárlás előtt érdemes ezt a részt is tanulmányozni.
Plusz funkciók
Mielőtt megvásárolnád készüléked nézd meg azt is, hogy milyen plusz funkcióval rendelkezik az eszköz. Ugyanis nem mindenhol alapfelszereltség az időzítő sem.
Sütőknek is lehetnek még egyéb funkciói, amiről bővebben ide kattintva olvashatsz.
Tisztítás
Az sem mindegy, hogy mennyire könnyű lesz tisztítani. Főzőfelület szempontjából a legkönnyebben egy indukciós főzőlap tisztítható. Mivel itt hő közvetlenül az edénybe keletkezik, így maga a felület nem forrósodik fel annyira és a kiömlött, vagy lecsöppent étel sem ég rá. A kerámialapos főzőlap még az egyenes felület miatt könnyebben tisztítható, azonban könnyen karcolódik, így kizárólag a megfelelő eszközökkel lehet a takarítást végezni. Ennél már előfordulhatnak ráégett ételmaradékok. A legnehezebb tisztítása a sima elektromos felületnek van (gáz üzemről most nem beszélünk). Ennél már a tárcsák közé is beékelődhetnek és ráéghetnek a nem odavaló dolgok. A sütőrész tisztításáról ide kattintva tudsz még többet olvasni.
Vásárlói vélemények
Ezeket a berendezéseket szinte kivétel nélkül szereti, aki választotta, legyen az bármelyik márka bármelyik típusa. Kiemelten szeretik a könnyen kezelhető típusokat.
Egyes olcsóbb kategóriában a bekötéshez szükséges kábel nem a csomag része, azt külön kell beszerezni, ami plusz költség.
Amit az olcsóbb eszközökből hiányolni szoktak az időzítő funkció, illetve a sütőfiók. Illetve néhányan vettek visszaküldött terméket is, ahol akadtak problémák a működésével és az esztétikájával.
Összegezve
Amennyiben nem rendelkezünk gáz bekötéssel a tűzhelyünkhöz, úgy ezek közül az eszközök közül választhatunk. A főzőlap rész elég nagy áramot vesz fel, így annak a legtöbb esetben három fázis bekötésre van szüksége. Ezeket a szempontokat, valamint a főzőlapunk fajtáját a készülék pontos kiválasztása előtt mindenképpen mérlegeljük.
Forrás:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_stove
- https://www.lowes.com/n/buying-guide/range-oven-and-cooktop-buying-guide
- https://www.appliancesdirect.co.uk/help-and-advice/buying-guides/cookers
- https://ao.com/help-and-advice/guides-and-advice/buying-guides/cookers
- Termékleírások és használati utasítások