Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő is. Most az utóbbiakkal fogunk foglalkozni, megnézzük, hogy mire érdemes figyelni a sütő választás során és mit érdemes tudni róluk?

Mi az a sütő?

A sütő egy olyan eszköz, amellyel az élelmiszereket (vagy más anyagokat) forró környezetnek teszik ki. Ezek egy kamrával rendelkeznek, melyben biztosítják ennek a szabályozott melegítését.

Számos módszer létezik a különböző típusú sütők hőtermelésére. Egyes sütők különböző tüzelőanyagokkal működnek, például a fa, szén, földgáz vagy elektromos áram, de sok esetben elektromos áramot használnak hő előállítására. Ma a kereskedelemben elektromos és gáz üzemű sütőkkel találkozhatsz. Gáz üzemű bekötéséhez mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venned. A sütő választás során ezt a tényezőt is figyelembe kell venned.

Elektromos sütőnél érdemes arra figyelni, hogy milyen kábel segítségével tudod csatlakoztatni a hálózathoz. Ugyanis léteznek már olyan típusok is, amiknek dugós a végük, így simán be lehet dugni egy közeli konnektorba. Vagy pedig külön bekötést igényel, amihez szakember szükséges. Viszont mindkét esetben vedd figyelembe, hogy ha előtte nem volt ilyen sütőd, akkor bírja-e a hálózat az új szerzeményt, nem szükséges-e hozzá bővítés. Ha kell, akkor hiába a dugós vég, akkor is szükséged lesz egy villanyszerelőre, aki elvégzi a megfelelő hálózatbővítést.

Milyen adatokkal találkozhatsz?

Ma már nagyon sokféle termék kapható a piacon, ezek az adatok átfogó jelleggel tükrözik a kínálatot, eltérést tapasztalhatsz.

 • Ár skála: 55.000 – 1.500.000 Ft
 • Kapacitás: 47 – 71 liter
 • Maximum hőmérséklet: 250 – 300 oC
 • Programok száma: 5 – 40
 • Teljesítmény: 3400 – 3600 W

Általában ezek a készülékek ‘A’ és ‘D’ energiaosztály között találhatóak. Legalábbis ezekből van a legtöbb kínálat. Viszont nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az olcsóbb kategóriában vannak csupán a ‘D’ energiaosztályosak, mivel egy olcsóbb készülék is rendelkezhet a legjobb, ‘A’ kategóriával. A létező legdrágább kategóriában sem találni ‘A+’ osztálynál jobb készüléket.

A vezérlőpanel típusa vagy mechanikus, digitális vagy pedig érintőképernyős. Utóbbi kettő annyival tud többet, hogy módosíthatod rajta a hőmérsékletet, és egy időzítő is beállítható a segítségével.

A sütők szabványmérettel rendelkeznek, ami 59,5 és 60 cm között található. Éppen ezért a kapacitás nem annyira fontos, mint a tűzhelyeknél, ahol arra kellett figyelni, hogy befér-e még a szabványtepsink, vagy érdemes kisebbet vennünk.

Milyen sütési módok vannak?

Nézzük meg, hogy milyen sütési módokkal rendelkezik:

 • Alsó: csak az alsó fűtőelemet kapcsolja be a sütés során. Ezt javasolja általában a gyártó az utolsó főzési fázishoz. De ez a fokozat való a sütőben való főzéshez is.
 • Felső: csupán a felső fűtőelemet kapcsolja be a sütés során.
 • Alsó-felső: ez a hagyományos sütési mód, ami azt jelenti, hogy a sütő tetején és alján fűtőelemeket használnak, hogy felfűtsék a sütőt és ventilátor nélkül keringetik a hőt. Ebben a módban tovább kell várni a sütő felmelegedésére. Ez a fajta sütési mód hajlamos arra, hogy egyenetlenül süssön, és éppen ezért előfordulhat, hogy sütés közben meg kell fordítani az edényt. Ez alkalmas a legjobban a nagyobb húsok, például báránycomb, vagy egész csirke sütésére.
 • Légkeverés: ebben az esetben az alsó és a felső sütés kiegészül egy ventilátorral a levegő keringetésére. Ez egyenletesebb hőmérséklet-eloszlást kínál, ráadásul gyorsabban felmelegednek, mint a hagyományos alsó és felső sütést használó sütők. Ez a típus rendelkezik a legtöbb hagyományos főzési funkcióval.
 • Hőlégbefúvás: ezek a sütők egy gyűrűs fűtőelemet használnak a sütő hátulján és ventilátort a hő keringetésére. A fűtőelem a ventilátor előtt van közvetlenül, így a sütő gyorsabban melegszik fel, mint a légkeveréses, ráadásul egyenletes hőmérsékletet biztosít az egész sütőtérben.
 • Gőz: ezek a sütők magas hőmérsékletű gőzt használnak a sütéshez. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag az élelmiszerekben marad. A zöldségek és a hal sütéséhez kiváló. Általában újratölthető víztartállyal rendelkeznek a gőz előállításához. Ehhez a funkcióhoz szokott tartozni a vízkőtelenítő rendszer és vízhiány jelző kiegészítők is.

Milyen speciális funkciói vannak?

Sütési módok pluszban

A drágább szegmensben levő berendezések tartalmazzák általában ezeket a funkciókat. Nézzük meg hogyan használhatjuk még a sütőnket:

 • Grill: ez ételek grillezéséhez való. Több beállítási fokozata is lehetséges a drágább eszközöknek. Ilyen lehet a sima grill funkció, vagy a forró levegős grill. Ez utóbbinál a ventilátor keringeti a forró levegőt az étel körül, de ezek a részek felváltva kapcsolnak be és ki. Általában baromfi, egész hal és nagyobb húsok sütéséhez javasolják a használatát.
 • Olvasztás: Olyan, mint a mikró funkciójában az olvasztás. Ez alkalmas lehet a fagyasztott élelmiszerek kiolvasztására, de akár csokoládé vagy éppen vaj megolvasztására is használható.
 • Pizza: elsősorban pizzák készítéséhez javasolt, de olyan ételekhez is jók, amelyek alulról igényelnek nagyobb hőt. Ilyenkor az alsó fűtőelem és a hátlapon lévő gyűrűs fűtőelem melegszik fel.
 • Konvekció:
 • Aszalás: ez a funkció fűszerek szárításához, vagy zöldségek, gyümölcsök aszalásához használható. Drágább készülékek jellemzője.
 • Melegen tartás: a már megsütött élelmiszer melegen tartásához való funkció. Általában 60 – 100 oC közötti hőmérsékletet használ.
 • Intenzív sütés: olyan élelmiszerek sütéséhez alkalmazható, amelyeknél fontos, hogy ropogósra süljenek. A hőt a fűtőszálak intenzívebben bocsátják ki.
 • Lassú sütés: puhább húsok kíméletes és lassú sütéséhez fedő nélküli edényben. Alacsony felső és alsó hőmérsékleten sütés.
 • Mikró: ha sütőd rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor a mikrohullámú sütő előnyeit is élvezheted.

Öntisztítás

Ma még a sütők többsége nem rendelkezik öntisztító funkcióval. Erre ugyanis több megoldás is létezik:

 • Pirolitikus: ezek a sütők magas, általában 300 oC-ot meghaladó hőmérsékletet használnak, hogy a sütő belsejében levő szennyeződést finom hamuvá bontsák, amely már könnyen eltávolítható. Ebben az esetben nincs szükséged erős vegyszerre vagy súrolóra.
 • Katalitikus: ezek a sütők speciálisan kezelt bélésekkel rendelkeznek, amik gyorsan felszívják a zsírt és a szennyeződést, és amikor a sütő normál sütési hőmérsékletre melegszik, akkor ez a szennyeződés a „háttérben”, sütés közben hamuvá válik, így a sütés végeztével könnyen letörölhető.
 • Hidrolitikus: az ilyen tisztítással felszerelt sütők gőzt használnak a sütő belsejében levő zsír és szennyeződés feloldására. Ilyenkor szükséges némi víz használata is, hogy gőz keletkezzen. A program után viszont a szennyeződés már könnyen letörölhető egy nedves ruhával is.

Plusz funkciók

Ma már ezeknek a sütőknek a többsége rendelkezik időzítő funkcióval. Ez pedig azt jelenti, hogy be tudod állítani, hogy hány perc után álljon le a sütő. Ez azért is jó, mert ha el is felejted a sütést, akkor sem ég el az étel, mert még időben kikapcsol.

A sütők egy része külön is felkapcsolható belső világítással is rendelkezik. Ez pedig arra jó, hogy ha takarítani szeretnéd a belső részt, akkor látod, hogy hol kell dolgozni, hol vannak a lerakódások, nem pedig zseblámpával vagy látatlanban kell tapogatózni.

Gyermekzár funkció már alap szokott lenni. Ezt tudjuk, hogy arra jó, ha van gyerek a házban, akkor ne tudjon hozzáférni. Bár ez általában a felnőtteken előbb kifog, a gyerekek könnyen tudják oldani. 🙂

Wifi csatlakozási lehetőség: ebben az esetben egy mobilapplikáció segítségével is be tudod állítani a sütőt, és láthatod a fontosabb funkciókat is. Esetleges hiba esetén a hibajelzést is itt tudod megnézni.

Maradékhő indikátor: bár ez leginkább a főzőlapokra jellemző, egy-két készülék ez esetben is tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy sütés után jelzi a készülék, hogy még meleg a készülék. Ha bizonyos fok alá hűlt a hőmérséklete, akkor alszik csak ki ez a kijelző.

Hogyan válassz?

A sütő választás során érdemes néhány dolgot mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést. De mire érdemes figyelned?

Beépítés módja

Létezik beépített és aláépített típus is. Első esetben a sütő egy magas, oszlopszekrényben van elhelyezve, illetve beépítve. Mivel magasabban helyezkedik el, így az élelmiszerek behelyezésénél nem kell olyan mélyre hajolni, ráadásul az alsó kisebb rekesz alkalmas a tepsik tárolására is. Az aláépített verziónál a sütő egy munkalap alá van építve. Így az alsó konyhaszekrények közé van beillesztve. Ebben az esetben a dupla sütők választásánál érdemes figyelni a magasságra, mivel nem feltétlen fér be egy magasabb sütő.

Hőtermelés módja

Létezik elektromos és gáz üzemű sütő. Az elektromos sütők általában népszerűbbek, több is van belőlük ezért a piacon. Az egyenletes hőelosztásban kiváló eredményeket biztosítanak, így többféle sütési módot is tudsz használni. A gázüzemű sütők általában olcsóbbak, viszont ezeknél mindig a sütőtér teteje lesz a legmelegebb pont.

Egy vagy dupla

Az egyes verziónál csupán egy sütőterű berendezést kapunk. Ennek egyetlen ürege van, amiben süthetsz, grillezhetsz is. Körülbelül 60 cm magasak, így akár beépített, de aláépített is lehet. Ezek a népszerűbbek, így nagyobb választékot is találsz belőlük a boltokban. A dupla sütő már két üreget biztosít a sütéshez. Általában a felső a kisebbik, így abban van a grill funkció is. Ezek magasabbak akár 70 – 90 cm-esek is lehetnek, így nem biztos, hogy aláépítettként érdemes beépíteni ezeket az eszközöket.

Szett

Léteznek olyan sütők, amelyeket beépíthető főzőlap és páraelszívóval szettben is árusítanak. Ha mindhárom eszközre szükséged van, akkor lehet, hogy egy szettel jobban jársz, mint egy tűzhellyel.

Plusszok

Érdemes még figyelembe venned, hogy milyen plusz funkciókra lesz szükséged, illetve azt is nézd meg, hogyha mechanikus a sütő állítási lehetőségei között megfelelően láthatóak e a jelzések.

Vásárlói vélemények

Amit a vásárlók általában szeretnek, az egyenletes sütés, gyors felmelegedés, könnyű kezelhetőség és tisztíthatóság. Azt lehet mondani, hogy a sütők többségét kedvelik a vásárlók, nagyon kevés negatív kritika éri, akármilyen típusról is beszélünk.

Amit nehezményezni szoktak, és tényleg lehet vele gond, az a jelzés. Ugyanis néhány gyártó nem veszi figyelembe, hogy a gombok jelölését amúgy is elég nehéz látni, főleg ha feketék a gombok és azokon fekete barázdákkal van a jelzés. Ezt pedig még egy jól látó embernek is kihívás! Mielőtt megvennéd érdemes ezt is figyelni, mert később, amíg nem tanulod meg fejből kezelni addig elég nehéz lesz beállítgatni.

Összegezve

A sütő választás során érdemes több dologra is odafigyelned, hogy a megfelelő eszközt tulajdonosa lehess. Bár nem igazán láttam egy sütő esetében sem súlyos negatív véleményt, még akkor is érdemes a saját igényeidhez mérten, egy jó berendezést választanod.

Forrás: