Hősugárzó: vajon hatásos?

A kereskedelemben más elnevezéssel is találkozhatunk a hősugárzó mellett, ilyenek például: fűtőventilátor, fűtőtest és légmelegítő. Rengeteg fajtája és formája van ezeknek az elektromos fűtőberendezéseknek.

A hősugárzók lényege, hogy egy kisebb helyiséget a lehető legrövidebb időn belül fel tudjanak melegíteni, elektromos áram segítségével. Működési elvüktől függően érdemes kiválasztani a számodra leginkább megfelelő típust.

Általában ezek a berendezések kicsik, hordozhatóak, az üzemeltetésükhöz pedig elegendő, ha bedugjuk a konnektorba. Legnagyobb előnyük, hogy gyorsan felmelegítenek egy kisebb szobát, viszont hátrányuk, hogy nem alkalmasak hosszabb távú fűtésre, mivel ahhoz, hogy folyamatosan meleget bocsássanak rendelkezésünkre, állandó működés szükséges, ami folyamatos áramhasználattal jár együtt.

Az elektromos hősugárzók fajtái:

 • Ventilátoros fűtőtest: lásd alább részletesen.
 • Kerámia fűtőtestek: A kerámia hősugárzó úgy működik, hogy az elektromos áram segítségével felmelegíti a kerámia lapot, ezáltal hőt sugároz a környezetébe, tehát a levegőt melegíti fel. Léteznek ventilátoros és anélküli kivitelek is. Előbbi esetben a szoba felmelegítése gyorsabb, ugyanakkor hangosabb is.
 • Infra fűtőtestek: ez a típus az elektromos energiát infravörös sugárzássá alakítja át, ez által több hőt biztosítanak, mint a kerámiás modellek. Az infrás készülékeknek megfelelően működnek, ez azt jelenti, hogy nem közvetlenül a helyiség levegőjét melegíti fel, hanem az ott található dolgokat, élőlényeket. Ez a fűtés akkor lehet előnyös, ha a helyiség vagy a ház nincs megfelelően szigetelve, mivel nem a környező levegőt melegítik fel. Ugyanezen tulajdonsága miatt teraszfűtésre is alkalmazható.
 • Halogén fűtőtest: ezek a hősugárzók szinte ugyanúgy működnek, mint az infravörös társaik. Energiasugárzásuk is a távoli infravörös spektrumon belül van, egyedül a keltett hullámok típusa tér el az infrás változattól. A halogén fűtőtelem ugyanis rövidhullámú technológiát alkalmaz, amely nagy intenzitású hőt bocsát ki rövid távolságokra. Éppen ezért kicsi a fűtési területük. Ezek a fűtőtestek nem adnak ki hangot. Várható élettartama akár 100.000 óra is lehet.
 • Kvarc fűtőtest: Szintén infravörös technológiát használ. A kvarc fűtőtestek, ahogy a neve is sugallja kvarccal töltött fénycsöveket használnak egymással párhuzamosan a hő előállításához. Általában ezek a fűtőtestek nem ventilátorral működnek, így hangot sem adnak ki. A kvarcfűtők élettartama 20.000 – 60.000 óra. Beltéri és kültéri fűtésre egyaránt alkalmasak.
 • Olajjal töltött fűtőberendezés: erről részletesen egy korábbi cikkben már eset szó, amit ide kattintva tudsz elolvasni.
 • PB gázpalackos fűtő, gázmelegít: ez annak ellenére, hogy hordozható és elektromos, mégis gázpalack, vagy gázbekötés segítségével fűti fel a szobát. Ez esetben a gyújtás elektromos, további áramot nem használ, hanem a gázpalack tartalmát a fűtéshez. Jól szellőző helyiségben érdemes használni, mivel a helyiség oxigéntartalmát kimerítheti.

Ventilátoros fűtőtestek

Ezek a készülékek beszívják a helyiség levegőjét, amit felfűtenek egy elektromos tekercs segítségével, majd pedig ezt a meleg levegőt juttatják újra vissza a szobába egy ventilátor segítségével. Ez utóbbi miatt a működésük bizonyos fokú zajjal jár együtt. Így hálószobába vagy gyerek mellé nem a legjobb választás.

A típuson belül létezik nagyon kicsi méretű hősugárzó. Ezt közvetlenül kell a konnektorba bedugni, kábel nélkül. Ezek kifejezetten kicsi szobák befűtésére alkalmasak. Ilyen lehet például egy kicsi irodába, vagy hálóba. Akkor a leghatásosabbak, ha térd magasságban vannak a konnektorba bedugva, mivel a meleg levegő felfelé száll, így sokkal több hőt érzünk belőle, ha alacsonyabb szinten van elhelyezve. A vásárlói vélemények között elég nagy eltéréseket tapasztalhatunk. Valakinek teljesen megfelel ez a kicsi és olcsó berendezés, másnak már nem ennyire hasznos, inkább a nagyobb teljesítményű készülékeket részesíti előnyben.

Létezik önmagában megálló és falra szerelhető és torony alakú kivitelben is. Az önmagában megálló, kicsi hősugárzók a legolcsóbbak, és a legegyszerűbbek, kisebb területet fűtenek be. A torony alakú berendezés a legdrágább kategóriába tartozik, nagyobb területi lefedéssel rendelkeznek, ugyanakkora teljesítmény mellett. Falra szerelhető változatok a középutas megoldások, hátránya, hogy nem mozgatható.

Előnyük, hogy könnyűek, olcsóak és kis helyiségeket viszonylag gyorsan fel tudnak fűteni. A hősugárzó tárolása sem okoz jelentős problémát, mivel kis méretűek.

Hátrányuk: nem tartják a hőt, egy huzattal gyorsan távozhat a létrehozott meleg. Kizárólag beltéri használatra alkalmasak.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?

A boltokban kapható fűtőtestek – a teljesség igénye nélkül – az alábbi tulajdonsággal rendelkezhetnek (létezhet eltérés, mivel a kínálat állandóan változik):

AdatokVentilátorosKerámiaInfraHalogénKvarc
Vételár6000 – 160.000 Ft13.000 – Ft50.000 – 132.000 Ft13.000 – 90.000 Ft6000 – 20.000 Ft
Erősségi fokozatok2 – 322 – 322 – 3
Maximális teljesítmény400 – 2000 W1400 – 2500 W2000 – 2400 W1200 W800 – 2500 W
Lefedett terület10 – 30 m215 – 30 m26 m210 – 14 m212 – 20 m2
Maximális hatótáv2,5 m

Vigyázz, mert a drágább kategóriában léteznek ipari berendezések is. Ezt leginkább onnan lehet észrevenni, hogy a tápfeszültség nem a megszokott 220-230 v, hanem 400V! Ezekhez speciális elektromos hálózat kialakítás szükséges! Ennek megfelelően jóval nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek (5.000 – 9.000W).

Milyen speciális tulajdonságaik vannak?

Talán a leghasznosabb funkció az időzítő. Ennek a segítségével be lehet állítani, hogy a készülék mikor kapcsoljon be és meddig működjön. Jó érzés felébredni egy kellemesen meleg szobában. Viszont ennek használata során fokozottan figyelj a biztonsági előírásokra.

A komolyabb modelleknél már létezik mobiltelefonos alkalmazás. Ebben az esetben is ugyanazokat lehet állítani, amit a készüléken is, annyi pluszt tud adni, hogy ha nem vagyunk otthon, akkor is tudjuk üzemeltetni, beállítani készülékeinket. Persze a biztonsági előírásokra mindenképpen figyelni kell.

Fagyvédelem: ma már a legtöbb készülék tudja ezt a funkciót. A fagyvédelem azt jelenti, hogy a hősugárzó automatikusan bekapcsol, ha a helyiség hőmérséklete 5 oC alá süllyed.

Oszcilláló funkció: a kicsit drágább modellek rendelkeznek ezzel a funkcióval. Ez azt jelenti, hogy a ventilátorok, jelen esetben a hősugárzók képesek egyik oldalról a másikra, vagy fel-le, esetleg minkét féle mozgásra. Így a levegőt nem csak egy irányba fújja ki, ezzel elősegítve a helyiség még gyorsabb felmelegedését.

Mire érdemes alkalmazni?

Ezeket a hősugárzókat elsősorban arra tervezték, hogy kis helyiségeket viszonylag gyorsan melegítsenek fel. Ennek megfelelő a működésük és az áramfogyasztásuk is. Hosszabb távon kifejezetten költséges a használatunk, ráadásul egy rosszabb szigetelés mellett a drágán előállított meleg levegőnk hamar elillan (az infrás hősugárzók más kategóriába tartoznak).

Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a készülékeknek, hogy könnyűek, van rajtuk megfelelő fogás, ami a legtöbb esetben több órás működés után sem égeti le a kezünket. Ez által pedig gyorsan és egyszerűen át lehet helyezni a fűtőtestünket az egyik helyiségből a másikba.

Biztonsági előírások

Beüzemelés előtt mindenképpen olvasd el a használati utasítást!

Általában a legtöbb típus már automatikus hőszabályozó funkcióval van ellátva, ez azt jelenti, hogy túlmelegedés esetén a készülék kikapcsol. Ennek ellenére egy zárlat, vagy bármilyen technikai probléma miatt előfordulhatnak tűzesetek. Ezért ezeket a készülékeket soha ne hagyd felügyelet nélkül!

Soha nem szabad semmilyen gyúlékony, vagy könnyen lángra kapó anyagot, vagy tárgyak a berendezésre vagy annak közelébe helyezni. Ezek ugyanis nagyon könnyen hozzájárulhatnak egy balesethez. Érdemes minimum 3 méter távolságban tartani ezeket a dolgokat.

Sok fűtőtest dőlés elleni védelemmel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha valami miatt (gyerek vagy állat közbenjárásával) működés közben felborul, akkor a készülék automatikusan kikapcsol.

A ventilátoros hősugárzóknál oda kell figyelni arra is, hogy elegendő hely legyen a megfelelő légáramlás biztosításához. Ez azt jelenti, hogy a készülék elejéhez, ahonnan a meleg levegő érkezik nem szabad olyan tárgyat elé tenni, amin a légáramlat nem tud szabadon keresztülmenni, ugyanezen okból nem szabad a fal felé sem befordítani.

Néhány kiemelt biztonsági szabály:

 • Ne használj hosszabbítót vagy elosztót!
 • Ne helyezd szőnyegre, megemelt felületre, hanem kizárólag a sima padlóra!
 • Ne használd olyan helyen a fűtőtestet, ahol gyakran éri párás levegő, esetleg víz!
 • Semmilyen gyúlékony anyag ne legyen a készülék 3 méteres körzetében!
 • Működés közben soha ne hagyd felügyelet nélkül a készüléket!

Forrás

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

egy × 3 =