Hogyan válassz légkondicionáló berendezést?

Ahhoz, hogy a számodra legjobb légkondicionáló berendezést ki tudd választani érdemes néhány dologra kiemelten odafigyelned. Ha ezeket a szempontokat átgondolod és végigjárod, akkor már nagyon nem foghatsz mellé. Tehát hogyan válassz légkondicionáló berendezést?

Költségvetés

Ebben a pontban elsősorban a berendezés beszerzését vesszük alapul. A legolcsóbbak közé tartozik a mini klíma. Ehhez nem szükséges semmilyen előfeltétel, és semmilyen komolyabb beszerelés sem.

A következő árkategóriába a mobilklímák tartoznak, itt viszonylag olcsóbb készülékekkel találkozunk, de nemcsak a vételárat kell számításba vennünk. Bár nem bonyolult a beüzemelése, de szükség van némi kézügyességre a levegő tömlő és a kondenzvízcső kivezetése miatt. Ha szakember is szükséges ennek a kivitelezéséhez, akkor a vételár mellett ennek a költségét is számoljuk bele.

Még drágábban kapható split klíma, aminek nemcsak a vételára magasabb, hanem van egy plusz tétel méghozzá a beszerelésével kapcsolatban. Bármilyen ügyes kezű is legyél, ezt nem tanácsos, és egyenesen tilos házilag bekötni, mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venned! Ennek viszont lesz egy viszonylag magas költsége.

A legdrágábbak közé tartozik a hőszivattyúk beszerzése és beszereltetése. Ennek a berendezésnek a beszereléséhez is szükség van szakember segítségére. Ha már egy ilyen eszköz beszerzését tervezed, akkor nemcsak a hűtés lehetőségére, hanem a fűtés korszerűsítésén is érdemes elgondolkodnod. Ugyanis a hőszivattyúval már mindkettőt megoldhatod, ráadásul környezetkímélően.

Energiafogyasztás

Mint minden eszköz, ami árammal működik és fellelhető a háztartásban energiát fogyaszt a működtetése során. Így egy légkondicionáló választásánál mindenképpen vedd figyelembe ezt a plusz költséget is, ami havi szinten rakódik majd az áramszámládhoz a nyári hónapokban (ha ezzel szeretnél fűteni, akkor a téliekben is).

Amellett, hogy az épület igényeinek megfelelő klímát választasz, érdemes arra is odafigyelned, hogy energiatakarékos berendezést vásárolj. Minél magasabb a besorolása, annál jobb az energiahatékonysága a rendszernek.

Helyigény és könnyű karbantartás

Mivel minden létező eszköznél lényeges a karbantartás a hosszú élettartam megőrzése végett, így lényeges szempont lehet a választott berendezés könnyebb karbantartása. Ma már rengeteg klímát kínálnak öndiagnosztizáló rendszerrel, ami némileg megkönnyíti a rendszer hibamentességét.

Továbbá az sem mindegy, hogy a helyiségen belül hol van lehetőséged arra, hogy felszereld, vagy telepíttesd a klímát. Nyilván egy mobil klímának kell egy nagyobb tömlő a levegő és egy kisebb a kondenzvíz kivezetéséhez, így ezeket a feltételeket meg kell teremtened a használat előtt.

A split klíma vagy hőszivattyú esetén a falra szerelhetőség a kérdés. Itt nemcsak a beltéri egységgel kell számolni, hanem a kültéri egységgel is. Valamint a kondenzvíz elvezetésével is, mivel ma már a legtöbb helyen a csatornába kötelező ezt is elvezetni.

Hűtőteljesítmény

Ha a légkondicionáló hűtőteljesítményéről van szó, akkor azt a területet értjük, amelyet a berendezés hatékonyan tud hűteni. Bármilyen típusú eszköz mellett teszed le a voksod, fontos a hűteni kívánt hely mérete. Ez nemcsak azért fontos, hogy megteremthesd a kényelmes környezetet, hanem az energiaköltségek csökkentését is szolgálja.

De vajon hogyan mérik a klíma hűtési kapacitását? Itt Magyarországon kétfajta mértékegységgel találkoztam: az egyik a kWh a másik pedig a BTU. Hogy melyikkel mi alapján érdemes számolni, azt alább nézzük meg részletesebben is.

Mi az a BTU?

A brit hőegység (British Thermal Unit, BTU) az energia egyik hagyományos mértékegysége. Ez körülbelül 1055,056 joule energiának felel meg. Ennyi energiára van szükség ahhoz, hogy 1 font tömegű (0,454 liter térfogatának megfelelő) 3,9 oC (39 oF) hőfokú vizet 4,4 oC (40 oF) hőmérsékletre melegítsünk fel. Tehát minél magasabb a BTU szám, annál nagyobb belső tér hűtésére (vagy fűtésére) alkalmazható az adott berendezés.

Most viszont nézzük meg részletesen is, hogy mire figyelj és hogyan számolj:

  • Szoba mérete: ezt legegyszerűbben úgy számolod ki, hogy a szoba szélességét megszorzod a szoba hosszával. Ezt az angol nyelvű forrás négyzetlábban adja meg, 1 négyzetláb pedig 0,09 négyzetméter. Egy négyzetlábnyi területet 25 BTU-val szoroz meg, ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 275 BTU-val érdemes számolni.
  • Szoba elhelyezkedése: előfordulhat, hogy túl napos helyen van, ilyenkor érdemes plusz teljesítményt számolni, mivel jobban fel tud melegedni, ha pedig árnyékos helyen van, akkor érdemes kevesebbel számolni. Itt +/- 10%-ot vesznek figyelembe az angol nyelvű források.
  • Szoba belmagassága: az előző méretezést egy átlagos lakásban számoltuk, ahol a belmagasság 2,7 méter körül van. Ha ennél nagyobb a belmagasság, akkor a hűteni kívánt levegő mennyisége is jóval nagyobb, erre kiemelten figyelni kell.
  • Szigetelés: ha az épület jó szigeteléssel rendelkezik, akkor a klímaigénye kevesebb, mivel a szoba nem melegszik gyorsan. Ha viszont nincs szigetelés, akkor a lakás gyorsabban melegszik fel, így a klímának hosszabb ideig és nagyobb teljesítménybeállításokkal kell működnie.
  • Páratartalom: A légkondicionáló nemcsak hűvös levegőt biztosít a helyiségben, hanem párátlanít is. Hazánkban nem jellemző a túl magas páratartalom, így nem feltétlen szempont a klímaválasztásnál.
  • Ablakok: az ablakok típusa, valamint a hőszigetelése, illetve az ablakok száma is befolyásolhatja a klíma méretére vonatkozó követelményeket. Nem mindegy a bejövő fény mennyisége sem. Ez kiváló ugyan a szoba megvilágítására, de nem kívánatos hőnyereség forrása is lehet meleg időben.
  • Emberek száma: egy-két gyártó azt javasolja, hogy fejenként 600 BTU-val érdemes növelni a szükséges hűtőteljesítményt. Ez akkor érvényes, ha a nap nagy részében az adott helyiségben többen is tartózkodnak, huzamosabb ideig, mivel az emberi test is termel hőt.

Hogyan számolhatsz a kWh-val?

A kilowattóra (jele: kWh) az elektromos munka gyakran használt mértékegysége. A kilowattóra (kWh): egy kilowatt teljesítmény egy órán keresztül. Bár nem tartozik az SI mértékegységek közé, mégis gyakran használjuk a mindennapokban, például a villamos energiafogyasztás mértékegységeként, így az áramfogyasztást mérő egységek (villanyórák) és kilowattórában mutatják az energiafelhasználást. Ez SI-egységben 3,6 megajoule-nak (MJ) felel meg.
A váltószám: 1 BTU = 0,293 kWh. Ezzel pedig már az előzőekben leírtak szerint ki lehet számítani, hogy mennyi energiára van szükséged.

Miért nem jó, ha túl vagy alul van méretezve?

Akár túl, akár alulméretezett klímáról beszélünk, mindkettőnek megvannak a maga hátrányai. Amellett, hogy a nem megfelelő teljesítmény nem adja meg a megfelelő komfortot, még az energiát is pazarolja, ami nemcsak a környezetre káros, hanem a pénztárcádra is.

A túl nagy teljesítményű légkondicionáló nagyobb és gyorsabb hűtést jelent! Bár ideálisnak tűnhet elsőre, van néhány probléma ezzel a gondolattal. A túl nagy teljesítményhez a szükségesnél feleslegesen több áramot fogyaszt, ezáltal magasabb energiaszámlát eredményez. De további kedvezőtlen hatása is lehet. A túlméretezett klímaberendezés mivel gyorsan lehűti a helyiséget, túl hamar kikapcsolja a kompresszort. Így a levegőben levő nedvesség nem fog olyan mértékben csökkenni, mint a hőmérséklet. Annak ellenére, hogy a szoba hőmérséklete alacsonyabb, a páratartalom viszont magas marad, így nem lesz meg a megfelelő komfortérzeted.

A túl kicsi teljesítményű légkondicionáló viszont nem lesz elegendő a hűtéshez. Nem fogod érezni a hűs hatást, de még ennek a fenntartásához is folyamatosan üzemelnie kell a berendezésnek, így még a kelleténél jóval több energiát is elfogyaszt. Ez pedig sem a környezetnek, sem a számládnak nem lesz megfelelő.

Zajszint

Ha hálószobában van a légkondicionáló, vagy pedig olyan helyen, ahol számít a zajszint, akkor kiemelt figyelmet kell rá fordítani. A mobil klímák általában sokkal hangosabbak, mint a split klímák vagy a hőszivattyúk.

Összegezve

Ha ezeket a nézőpontokat figyelembe veszed, akkor már kicsit könnyebben tudsz elmenni a boltba, és az adott gyártmányokat, típusokat már jobban össze tudod hasonlítani. Hiszen a kínálat mindig változik, esetleg valahol adódik egy jó lehetőség (akció, vagy ingyen elvihető), így viszont gyorsan meg tudod mondani, hogy számodra megfelelő lehet-e egy olyan berendezés, mert tudod, hogyan válassz légkondicionáló berendezést.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

kettő × négy =