Az elöltöltős mosógép tisztítása: hogyan csináld?

Mint minden eszköznek, amit használunk a mosógépnek is szüksége van néha karbantartásra. Ez alatt a havi rendszeres takarítását is érteni kell. De hogyan tudod megcsinálni? Az elöltöltős mosógép tisztítása nem is olyan könnyű feladat, mint amilyennek tűnik.

Ebben a videóban nagyon jól és persze röviden megmutatják hogyan tudod vegyszermentesen tisztítani az elöltöltős mosógépet. Csupán ecetet és szódabikarbónát kell hozzá használni.

Hogyan tisztítsd?

Egy kis összefoglalót írok a videóról, hogy itt is tudj tájékozódni a szükséges tennivalókról. Persze sokkal látványosabb a videó, így mindenképpen nézd meg legalább egyszer. Az elöltöltős mosógép tisztítása:

1. lépés: mosószeres fiók

Legelső lépésben vedd ki a mosószeres fiókot a mosógépből. Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy az öblítős résznél a kis kék pöcköt felemeled egy kicsit. Nem érdemes feszegetni, mert csak eltörik, onnantól pedig már nem lesz teljes értékű a géped. Ha esetleg más a mosógépben a fiók, akkor a használati utasításban is benne van, hogyan lehet ezt kiszedni. Ezt külön érdemes szétszedve (már amennyire lehet) letisztítani. Erre egy kisebb körömkefe, vagy fogkefe kiválóan alkalmas. Ne csak a fiókot mosd le, hanem a mosógép belső részét is töröld át.

2. lépés: ajtó tömítőgumi kipucolása

Másodszor az ajtó körül levő tömítőgumit érdemes valamivel áttörölni. Itt ne csak a külső részekre gondolj, hanem hajlítsd ki a gumis részt, és az aljára befolyt szennyeződéseket is le kell törölni. Ezt ne csak a nagyobb takarításoknál csináld meg, hanem ha sokat mosol, akkor érdemes gyakrabban is megtenni. Vigyázz, hogy olyan tisztítószert használj, ami nem teszi tönkre hosszabb távon a gumis anyagot.

3. lépés: szűrő

A mosógép alján, általában szemben találod meg a szűrőt. Léteznek olyan elöltöltős mosógépek, ahol a gép elejének az alsó részén egy nagyobb méretű lemez van. Ezt óvatosan ki kell nyitni és alatta megtalálható a szűrőnek a csavarja. Ennek a kitekerését óvatosan kell elvégezni és a legtöbb esetben nem is mindegy, hogy a visszatekerésnél milyen pozícióban áll a fogó része. Ezt is érdemes a használati utasításból megnézni, ha esetleg más kivitel lenne, mint a videóban. Kitekerésnél egy tálcát érdemes alátenni, mivel a mosógép alján levő víz kifolyik a berendezésből. Ezt is érdemes egy kicsit megtisztítani, mind kívül mind pedig belül.

4. lépés: tisztítókeverék

Egy nagyobb tálba vizet és szódabikarbónát össze kell keverni. Egy híg keveréket elég készítenünk, amit a mosószer adagolóba teszünk bele. Majd pedig ecetet töltünk a mosógépdobba. Ezt követően egy magas hőmérsékletű mosóprogramot indít, 800-as centrifugálással, utána beindítja a mosógépet. Létezik egy másik videó, amiben a szódabikarbónát és az ecetet együtt teszik bele a mosószer adagoló fiókba. Erről érdemes egy kis kitérőt tenni, mivel a vélemények a keverék hatásosságáról megoszlanak:

Általános az a szabály, hogy a tisztítószereket nem keverjük egymással, mert mérgező elegyet hozhatnak létre, amit belélegezve akár kórházba is kerülhetünk. De vajon mi a helyzet az ecettel és a szódabikarbónával? Ennek a két anyagnak a keveréke senkinek sem árt, ugyanakkor ez az elegy nem feltétlen végez jó tisztítást. Az ecet sav, a szódabikarbóna pedig bázis. Így összekeverve ezeket sav-bázis reakciót hoz létre, amely folyamán kioltják egymást, ezért a reakció után már hatástalan lesz a keverék. Technikailag addig hatásos, amíg a két elem teljesen össze nem keveredett és még buborékol. Ezért közvetlenül a tisztítandó felületen érdemes felhasználni, mivel a buborékok mechanikus mozgása segít a szennyeződés eltávolításában az olyan helyeken, amiket nem tudunk kézzel elérni.

Éppen ezért hatásosabb ha egymás után használod ezeket a szereket, mint ahogy a mosogatógép takarításáról szóló videóban. De még az itt megjelent videónál is hatásos lehet a módszer, mivel az elegy tulajdonképpen a mosógépben jön létre, ahol a tisztítást az apró és elérhetetlen helyeken is el kell végezni.

Vásárlási útmutató:

Felültöltős mosógép vásárlási útmutató

Elöltöltős mosógép vásárlási útmutató

Összegezve

Ha szeretnéd gyorsan tisztítani a mosógéped, akkor ezzel a módszerrel már nem feltétlenül jársz rosszul. Ha további cikkeket is szeretnél olvasni a mosógépekről, akkor azt itt megteheted.

Forrás: