Hőszivattyús szárítógép: ez a legjobb választás?

Jelenleg ez a fajta szárítógép típus számít a legkorszerűbb berendezésnek a szárítógépek világában. A kereskedelemben éppen ezért talán ebből a fajta eszközből találkozhatunk a legnagyobb választékkal. Arról itt olvashatsz egy nagyon jó cikket, hogy mit érdemes figyelembe venned a vásárlás előtt. Most nézzük meg mit jelent a hőszivattyús szárítógép?

Mit jelent a hőszivattyús szárítógép?

Hogy néznek ki a szárítógépek? A legtöbb esetben egy elöltöltős mosógéphez hasonlítanak.

Egy-két esetben viszont találkozhatunk olyan berendezésekkel is, ahol a ruhákat szépen, vállfára akasztva tehetjük be eszközünkbe. Ezek magas, keskeny kivitelben készültek, kicsit talán úgy néznek ki, mint egy karcsú hűtőszekrény. Ezekből a típusokból kevesebb van a piacon, mint a mosógép alakú kivitelből.

Hogyan működnek?

A hőszivattyús szárítógépek úgy működnek, hogy felmelegítik a levegőt, majd ezt fújják át a textíliákon. A meleg párás levegő, amely a dobból érkezik, keresztülmegy egy hőszivattyún, ahol a hideg oldalnál lecsapódik a víz, amely távozik a tartályba (vagy a csatornába) és a meleg oldal pedig újra felfűti a levegőt újbóli felhasználásra. Ez a ciklus addig folytatódik, amíg a ruhák szárazak nem lesznek.

Miért ezek a legjobbak?

A hőszivattyús technológiával ellátott szárítógépek általában alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak, mint a kondenzációs társaik. Ez meggátolja a textíliák összezsugorodását, vagy károsodását.

Az alacsonyabb hőmérséklet miatt a száradási idő viszont magasabb. Ez azt jelenti, hogy gyors program általában 1 óra körüli, (de jobb esetben egyes gépeknél fél órás is lehet) a teljes szárítás időtartama. A szárítógépek összehasonlításáról bővebben itt olvashatsz.

Milyen adatokkal találkozhatunk?

Ezeket az adatokat megtalálhatjuk (tájékoztató jelleggel):

 • Ár: 112.000 – 800.000 Ft
 • Töltet kapacitás: 7 – 9 kg
 • Zaj: 60 – 67 dB
 • Energiafogyasztás: 1,44 – 2,1 kWh
 • Programok száma: 6 – 21
 • Kondenzációs hatékonyság: A – B

A legtöbb készülék képes arra, hogy a gyűrődéseket kisimítsa, így a szárítógépből kivett ruháinkat nem szükséges vasalni, hanem egyszerűen betehetjük a szekrénybe.

Kondenzációs hatékonyságnál szinte csak „A” és „B” kategóriával találkozhatunk. „B” hatékonysága általában a legolcsóbb eszközöknek van, viszont már közép árkategóriában is találkozhatunk „A” hatékonyságú berendezésekkel.

A készülékeknél változó, hogy éppen jobb, vagy bal oldali az ajtónyitás iránya. Vásárlásnál erre érdemes külön odafigyelni.

A vezérlőpanel típusa esetén találkozhatunk mechanikussal, digitálissal vagy érintőképernyőssel. Ezek kombinációja is előfordulhat, például mechanikusan, azaz gombok segítségével tudjuk a gépet beállítani. Ilyenkor szárítógépünk tartalmaz még egy digitális kijelzőt is, mely mutathatja a szárításból fennmaradó időt.

Milyen extra funkciókat választhatunk?

Ezek azok a plusz funkciók, amik nem minden gépben találhatóak meg. Nyilván minél drágább szárítógépben gondolkodunk, annál több ilyen funkciót találhatunk ezekben a gépekben. Nézzük meg most mik is lehetnek ezek:

 • Drágábbaknál már létezik egy belső LED dobvilágítás.
 • Program indítása után is lehetővé teszik egyes modellek, hogy a kimaradt ruhadarabokat utólag is be lehessen tenni.
 • Egyes berendezéseket mobil alkalmazás segítségével is tudunk üzemeltetni.
 • Sőt találkozhatunk olyan extra funkcióval is, mely váltakozó irányú dobmozgást végez a nagyobb hatékonyság érdekében.
 • Indításkésleltetés már a viszonylag „olcsó” kategóriában is jelen van.
 • Érzékelős szárítás, nedvesség érzékelés: ez azt jelenti, hogy a szárítógép érzékeli a ruhák nedvességtartalmát és ehhez igazítja a szárítási időt.
 • Gőz funkció: ez arra jó, hogy majdnem teljesen fertőtlenítse textíliáinkat, emellett viszont semlegesíti a kellemetlen szagokat is.
 • Egyes gépeknél por hatékony eltávolítását is hirdetik. Ez a funkció arra használható, ha csak egyszerűen mosás nélkül szeretnénk a régebben használt ruhaneműinket felfrissíteni. Éppen ezért a porallergiásoknak lehet jó választás.
 • A drágább készülékek esetén (melyek inkább hasonlítanak egy keskenyebb szekrényhez), elérhető az a funkció is, hogy ha nyitva hagyjuk az ajtaját, akkor páramentesító eszközként is használhatjuk. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség külön páramentesítésre a szárítás után, elegendő csupán a gép ajtaját nyitva hagyni.
 • Egy időkeret megadásának a segítségével összehangolható a szárítógép működtetése az okos energiagazdálkodási rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy eszközünket abban az időben működtetjük, amikor nagyobb a valószínűsége, hogy bejövő energiát a napelemekből nyeri.
 • Egyes esetekben olyan programok is vannak, melyekkel vagy időt vagy energiát spórolhatunk meg.

Kinek ajánlom?

Ezek a gépek nagyobb családokba, gyakori használatra javasolhatóak. Alacsony hőmérséklete miatt ruháinkkal kímélőbb, így állandó használata sem okoz problémát.

Energiafelhasználás szempontjából is ez a legmegfelelőbb gép, ha sokat szeretnénk működtetni.

Mielőtt meghoznád a végső döntésed, érdemes elolvasnod ezt a cikket, hogy mit érdemes figyelembe venned.

Összegezve

A hőszivattyús szárítógép számít ma a legmodernebb technológiának a kereskedelemben. Ezek a berendezések rendelkeznek a legtöbb extra funkcióval is. Éppen ezért kiváló szolgálatot tehet bármelyik háztartásban, ahol szükség van egy ilyen gépre.

Forrás: angol nyelvű Wikipédia cikk