Mosógép energiaosztály 2023-ban

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott.

Energia címke

Miért kellet az új energiacímke?

Létezik egy hatásvizsgálat az energiafelhasználásáról. Itt leírják annak a szükségességét, hogy miért volt fontos az új mosógép energiaosztály címke megalkotása, illetve az energiahatékonysági osztályok megváltoztatása.

A lényeg az, hogy már nem lehetett megkülönböztetni a legtöbb kereskedelemben kapható termék energiahatékonyságát. A mosógépekkel kapcsolatos „követelmények és a technológiai fejlődés következtében, a piacon lévő mosógépek java része a legmagasabb kategóriába” tartozott.

„Bár ez pozitív fejlemény, egyúttal azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak (azaz nekünk) nem áll módjukban megfelelően megkülönböztetni a piacon lévő készülékek teljesítményét. Ennek következtében előfordulhat, hogy anélkül vásárolnak meg egy A+ osztályú mosógépet, hogy tudatosulna bennük: az messze nem a legjobb teljesítményű mosógép, sőt, valójában jelenleg a piacon kapható legalacsonyabb teljesítményű készülék”.

Hatásvizsgálat

Mit mutat az új címke?

Bevezetésre került az Eco program. Az Eco program jelentése a jogszabály alapján:

a szállító által a 40, illetve 60 °C-on mosható átlagosan szennyezett pamut holmi azonos mosási ciklusban való tisztítására alkalmasnak nyilvánított program neve; e programra vonatkoznak az energiahatékonysági címkén, valamint a termékinformációs adatlapon szereplő információk

A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

Az Eco program bevezetésére azért volt szükség, hogy ez alapján tudják a különböző típusú és teljesítményű mosógépeket összehasonlítani. Így ezek a mosási adatok kerültek fel a címkére is.

Mit jelentenek ezek az adatok és hogyan mérik?

Energiahatékonyság

Az energiahatékonysági mutató kiszámítását, a jogszabályban kötelezően megadott „eco 40-60” program alapján kell elvégezni és a legnagyobb centrifugálási sebességet kell használni. Ezeket a teszteket megcsinálják a névleges kapacitással, annak a felével és adott esetében a negyedével is, majd ebből súlyozott átlagot számolnak.

Az energia címke 100 mosási ciklusra írja le az energiafogyasztást. Itt az energiahatékonysági mutató kiszámításában szereplő töltetek alapján számítanak egy súlyozott átlagot, melyet felszoroznak 100-zal, és ezt az értéket írják rá az energia címkére.

Egy mosási ciklus a kiválasztott program által meghatározott teljes mosási folyamatot foglalja magában. Ez különböző egymást követő műveletek sorozatát foglalja magában: mosás, öblítés és centrifugálás.

Az „A” energiaosztály a legjobb, a „G” pedig a legrosszabb eredményt adja.

Mosási és szárítási kapacitás

A névleges mosási kapacitás a gyártó által megadott száraz textilnek a maximális tömege. Ezt a mennyiséget egy mosógépben, és egy mosási ciklus esetén a kiválasztott programmal kezelni lehet.

Előfordulhat ugyanis, hogy egyes programoknak eltérő a mosási kapacitásuk. Mosó-szárítógépek esetében van külön szárítási kapacitás is. Ez ugyancsak a gyártó által meghatározott száraz textíliák súlya, melyet egy szárítási ciklus alatt, egy mosó-szárítógépben az adott programon szárítani lehet.

Mosás hatékonysága

A különböző hatékonyságok mérésére is van rengeteg különböző mutató. Nagyon sokféleképpen mérnek és számolnak, ezzel külön szabályozás foglalkozik:

A mosás hatékonyságára külön módszerek vannak: „Európai Unió hivatalos lapjában közzétett hivatkozási számú harmonizált szabványoknak megfelelően vagy más olyan megbízható, pontos és megismételhető módszerekkel kell kiszámítani, amelyek igazodnak a technika általánosan elfogadott, jelenlegi állásához”.

Az öblítés hatékonysága megint másként történik: az Európai Unió hivatalos lapjában közzétett hivatkozási számú harmonizált szabványoknak megfelelően vagy más olyan megbízható, pontos és megismételhető módszerekkel kell kiszámítani, amelyek a lineáris alkil-benzol-szulfonát (LAS) markerek észlelésén alapulnak”.

Centrifugálás hatékonyságát a maradék nedvességtartalom alapján határozzák meg. Maradék nedvességtartalmat a névleges kapacitás, annak fele és negyede esetén fennmaradó nedvességtartalomból számítják ki. Ezek súlyozásából kapják meg a végleges értéket, melyet összehasonlíthatunk.

Milyen újdonságokkal találkozhatsz?

1. Zaj

Zajkibocsátás összehasonlítása érdekében van már egy skála („A”-tól „D”-ig), amely a centrifugálásra vonatkozik. Az „A” a legjobb, tehát a leghalkabb érték, a „D” pedig a leghangosabb, azaz a legrosszabb érték.

Az energiacímkén a centrifugálás zajszintjével számolnak. Ez az érték sokkal jobban tükrözi a mosógép mindennapi használatának a zajosságát, mivel a mosási folyamat sokkal halkabban megy végbe, mint a centrifugálás.

Ezzel a skálával már átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy a vásárolni szándékozott mosógépünk milyen kategóriába tartozik.

2. Vízfogyasztás

A régi címkén a vízfogyasztást éves szintre számolták ki, ami döbbenetesen magas értéket képviselt. Ráadásul minden házban más a szokás, ezek az értékek a mosások számával pedig növekednek.

Az új címkén már az Eco program súlyozott vízfogyasztásával számolnak. Ez azt jelenti, hogy az Eco programon maximális töltettel, annak felével és negyedével végzik el a mosási ciklusokat, amiből utána súlyozott átlagot számolnak. Ez által pontosabb adatot kaphatunk arról, hogy egy mosással mennyi vizet használhat el a mosógép.

3. Kijátszás

A jogszabály 6. cikkében bevezettek egy új részt, méghozzá “kijátszás” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan mosógépet, mely képes észlelni, ha tesztelik és ez alapján változtatni a vizsgálati eredményeket.

Gyakorlatban

A gyakorlatban már nagyon sok ‘A’ – ‘B’ fogyasztási osztályba tartozó gép van a boltokban. Ezek döntő hányada az elöltöltős mosógépek közül kerül ki, így elöltöltős társát szinte nem is láthatjuk a szegmensben.

Ha vásárlás előtt állsz és fontos az energiahatékonyság, akkor ezekre az adatokra kiemelten figyelj!

A választási útmutató külön van szedve elöltöltős és felültöltős mosógépekre, ezekről másik cikkben lesz szó.

Összegezve

Az új energia címke 2021. március 1-jétől látható az összes forgalomba hozott mosógépen, így a gépeknél már döntően az energiahatékonyságra helyezik a hangsúlyt.

Ennek ellenére megvannak a hatékonysági mutatók is, bár azt nem határozzák meg, hogy ruháink a mosás során mennyivel lesznek tisztábbak.

Forrás


Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő

Sütés és főzés eszközei

Turmixgép: az egészség alapja!

Ma már szinte minden az egészséges életmódról szól. Ennek pedig szerves részét képezi egy jó turmix, vagy a most nagyon