Kezdőlap » Energiacímke » Mosógép energiaosztály változása 2022-ben

Mosógép energiaosztály változása 2022-ben

Ebben a cikkben a mosógép energiaosztály meghatározásáról lesz szó. Ezzel kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jétől. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változik. A választási útmutató külön van szedve elöltöltős és felültöltős mosógépekre, ezekről másik cikkben lesz szó.

Energia címke

Itt rögtön feltűnhet, hogy az új mosógép energiaosztály címke tartalmaz egy QR kódot is. Tehát ennek a segítségével rákereshetünk a mosógépünk pontos típusára. Az igazi majd az lenne, ha ezen az oldalon megtalálhatnánk a használati utasítást is berendezésünkhöz.

Láthatjuk azt is, hogy bevezetésre került az eco program. Jelen esetben az eco program jelentése a jogszabály alapján:

a szállító által a 40, illetve 60 °C-on mosható átlagosan szennyezett pamut holmi azonos mosási ciklusban való tisztítására alkalmasnak nyilvánított program neve; e programra vonatkoznak az energiahatékonysági címkén, valamint a termékinformációs adatlapon szereplő információk

A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

A névleges mosási kapacitás a gyártó által megadott száraz textilnek a maximális tömege. Ezt a mennyiséget egy mosógépben, és egy mosási ciklus esetén a kiválasztott programmal kezelni lehet.

Előfordulhat ugyanis, hogy egyes programoknak eltérő a mosási kapacitásuk. Mosó-szárítógépek esetében van külön szárítási kapacitás is. Ez ugyancsak a gyártó által meghatározott száraz textíliák súlya, melyet egy szárítási ciklus alatt, egy mosó-szárítógépben az adott programon szárítani lehet.

Milyen újdonságokkal találkozhatsz?

1. Zaj

Zajkibocsátás összehasonlítása érdekében is, már találhatunk itt skálát, amely a centrifugálásra vonatkozik.

Ez az érték sokkal jobban tükrözi a mosógép mindennapi használatának a zajosságát, mivel minden esetben a mosási folyamat sokkal halkabban megy végbe, mint a centrifugálás. Így célszerű lehet már csak ezt az egyetlen zajforrást számításba venni.

Ezzel a skálával már átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy a vásárolni szándékozott mosógépünk milyen osztályba tartozik, ebből a szempontból.

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátási osztályok a centrifugálás szakaszban

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátási osztályZajszint (dB)
An < 73
B73 ≤ n < 77
C77 ≤ n < 81
D n ≥ 81
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

2. Kijátszás

A jogszabály 6. cikkében bevezettek egy új részt, méghozzá “kijátszás” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan mosógépet, mely képes észlelni, ha tesztelik és ez alapján változtatni az eredményeit.

3. Miért kellet az új energiacímke?

Létezik egy hatásvizsgálat is az energiafelhasználásáról. Itt leírják annak a szükségességét, hogy miért volt fontos az új mosógép energiaosztály címke megalkotása, illetve az energiahatékonysági osztályok megváltoztatása.

A lényeg az, hogy már nem lehetett megkülönböztetni a legtöbb kereskedelemben kapható termék energiahatékonyságát. A mosógépekkel kapcsolatos “követelmények és a technológiai fejlődés következtében, jelenleg a piacon lévő mosógépek java része a legmagasabb kategóriába” tartozik.

“Bár ez pozitív fejlemény, egyúttal azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak (azaz nekünk) nem áll módjukban megfelelően megkülönböztetni a piacon lévő készülékek teljesítményét. Ennek következtében előfordulhat, hogy anélkül vásárolnak meg egy A+ osztályú mosógépet, hogy tudatosulna bennük: az messze nem a legjobb teljesítményű mosógép, sőt, valójában jelenleg a piacon kapható legalacsonyabb teljesítményű készülék”.

Új mosógép energiaosztály

Energiahatékonysági osztályA háztartási mosógépek, valamint a háztartási mosó-szárítógépek mosási ciklusának energiahatékonysági osztályai Energiahatékonysági mutató (EEIW)A háztartási mosó-szárítógépek teljes ciklusának energiahatékonysági osztályai Energiahatékonysági mutató (EEIWD)
AEEIW ≤ 52EEIWD ≤ 37
B52 < EEIW ≤ 6037 < EEIWD ≤ 45
C60 < EEIW ≤ 6945 < EEIWD ≤ 55
D69 < EEIW ≤ 8055 < EEIWD ≤ 67
E80 < EEIW ≤ 9167 < EEIWD ≤ 82
F91 < EEIW ≤ 10282 < EEIWD ≤ 100
GEEIW > 102EEIWD > 100
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

A háztartási mosógépek, valamint a háztartási mosó-szárítógépek mosási ciklusának energiahatékonysági mutatóját (táblázatban EEIW jelölés) úgy számolják ki, hogy az „eco 40-60” programnak a névleges mosási kapacitás, ennek a fele és a negyede melletti, súlyozott energiafogyasztását össze kell hasonlítani a normál ciklus energiafogyasztásával. Hasonló paraméterekkel számol a háztartási mosó-szárítógépek teljes ciklusának energiahatékonysági mutatója is. Ha valakit érdekel ennél kicsit pontosabban is, jogszabályban utána olvashat.

Az energiahatékonysági mutató kiszámítását, a jogszabályban kötelezően megadott “eco 40-60” program alapján kell elvégezni. Illetve a legnagyobb centrifugálási sebességet kell használni. Ezeket a teszteket megcsinálják a névleges kapacitással, annak a felével és adott esetében a negyedével is, kivéve azoknál a gépeknél, ahol a névleges kapacitás kisebb, mint 3 kg.

Az energia címke 100 mosási ciklusra írja le az energiafogyasztást. Itt az energiahatékonysági mutató kiszámításában szereplő töltetek alapján számítanak egy súlyozott átlagot, melyet felszoroznak 100-zal, és ezt az értéket írják rá az energia címkére.

Egy mosási ciklus a kiválasztott program által meghatározott teljes mosási folyamatot foglalja magában. Ez különböző egymást követő műveletek sorozatát foglalja magában: mosás, öblítés és centrifugálás.

Gyakorlatban

Ez egy becsült érték, nyilván mindenkinél más lesz az otthoni fogyasztás. Ez a meghatározás arra szolgál, hogy a gépek energiahatékonyságát korrekt módon össze tudd hasonlítani, hogy ez alapján hozhasd meg döntésed.

A gyakorlatban már nagyon sok ‘A’ fogyasztási osztályba tartozó géppel találkozhatunk, de ezek döntő hányada az elöltöltős mosógépek közül kerül ki, így elöltöltős társát szinte nem is láthatjuk a szegmensben. Sajnos a ‘B’ osztályban is jelentős többséggel vezet az elöltöltős mosógép. Ha vásárlás előtt állsz és fontos az energiahatékonyság, akkor ezekre az adatokra kiemelten figyelj!

Mosás hatékonysága

A hatékonyság mérésére is találunk rengeteg különböző mutatót. Ezeket csak említés szintjén írom le.

A mosás hatékonyságára külön módszerek vannak: “Európai Unió hivatalos lapjában közzétett hivatkozási számú harmonizált szabványoknak megfelelően vagy más olyan megbízható, pontos és megismételhető módszerekkel kell kiszámítani, amelyek igazodnak a technika általánosan elfogadott, jelenlegi állásához”.

Az öblítés hatékonysága megint másként történik: az Európai Unió hivatalos lapjában közzétett hivatkozási számú harmonizált szabványoknak megfelelően vagy más olyan megbízható, pontos és megismételhető módszerekkel kell kiszámítani, amelyek a lineáris alkil-benzol-szulfonát (LAS) markerek észlelésén alapulnak”.

Centrifugálási hatékonysági osztályok

Centrifugálási hatékonyságMaradék nedvességtartalom (D) (%)
AD < 45
B45 ≤ D < 54
C54 ≤ D < 63
D63 ≤ D < 72
E72 ≤ D < 81
F81 ≤ D < 90
GD ≥ 90
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

Centrifugálás hatékonyságát a maradék nedvességtartalom alapján határozzák meg. Maradék nedvességtartalmat a névleges kapacitás, annak fele és negyede esetén fennmaradó nedvességtartalomból számítják ki. Ezek súlyozásából kapják meg a végleges értéket, melyet összehasonlíthatunk.

Összegezve

Az új energia címke 2021. március 1-jétől látható az összes forgalomba hozott mosógépen, így a gépeknél már döntően az energiahatékonyságra helyezik a hangsúlyt.

Ennek ellenére megvannak a hatékonysági mutatók is, bár azt nem határozzák meg, hogy ruháink a mosás során mennyivel lesznek tisztábbak.

Forrás: