Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott.

Energia címke

Miért kellet az új energiacímke?

Létezik egy hatásvizsgálat az energiafelhasználásáról. Itt leírják annak a szükségességét, hogy miért volt fontos az új mosógép energiaosztály címke megalkotása, illetve az energiahatékonysági osztályok megváltoztatása.

A lényeg az, hogy már nem lehetett megkülönböztetni a legtöbb kereskedelemben kapható termék energiahatékonyságát. A mosógépekkel kapcsolatos „követelmények és a technológiai fejlődés következtében, a piacon lévő mosógépek java része a legmagasabb kategóriába” tartozott.

„Bár ez pozitív fejlemény, egyúttal azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak (azaz nekünk) nem áll módjukban megfelelően megkülönböztetni a piacon lévő készülékek teljesítményét. Ennek következtében előfordulhat, hogy anélkül vásárolnak meg egy A+ osztályú mosógépet, hogy tudatosulna bennük: az messze nem a legjobb teljesítményű mosógép, sőt, valójában jelenleg a piacon kapható legalacsonyabb teljesítményű készülék”.

Hatásvizsgálat

Mit mutat az új címke?

Az új energiacímke segítségével már nagyon sok adatot tudhatsz meg mosógépedről. Ha pedig jól tudod használni, akkor nemcsak a termékek előszűrésekor lehet a segítségedre, hanem a végleges választásnál is.

Mielőtt mélyebben belemennénk az adatok értelmezésébe meg kell ismerkednünk egy alapfogalommal, ez pedig nem más, mint az Eco program. Az Eco program jelentése a jogszabály alapján:

a szállító által a 40, illetve 60 °C-on mosható átlagosan szennyezett pamut holmi azonos mosási ciklusban való tisztítására alkalmasnak nyilvánított program neve; e programra vonatkoznak az energiahatékonysági címkén, valamint a termékinformációs adatlapon szereplő információk

A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelete

Ez a mosási program minden mosógép mosási programja között szerepel. Az a lényege, hogy a berendezés a mosást úgy végezze el, hogy közben a legkevesebb energiát használja fel hozzá. Ez alapján tudják a tesztek során a különböző típusú és teljesítményű mosógépeket összehasonlítani.

QR kód

A legelső adat, amivel az energiacímként találkozol az a QR kód. Az okostelefonok világában, már szinte elvárás, hogy egy kattintással láthassuk az általunk kiválasztott mosógép adatait egy gyűjtőhonlapon, amit az EU erre a célra hozott létre. De nézzük meg milyen adatokat láthatsz, ha telefonod segítségével bescanneled a kódot és a kiadott honlapra kattintasz.

 • Általános információk: ez a rész szolgáltatja a legtöbb adatot számunkra. Legelőször az energiafelhasználási skálán betöltött teljesítményével, valamint a kapacitásával találkozol.
  • Teljes méret: ez a hivatalos pontos mérete az adott berendezésnek: magasság x szélesség x mélység
  • Energiahatékonysági mutató: itt számadatként találkozol az energiahatékonysággal, amit ‘A’-tól ‘G’-ig terjedő skálán láthatsz. ‘A’ a legjobb ‘G’ pedig a legrosszabb eredmény.
  • Mosáshatékonysági mutató: szintén egy számadat.
  • Öblítéshatékonyság: itt egy számadat, míg a címkén már nem szerepel.
  • Energiafogyasztás 1 ciklusra (ezt az eco 40-60 program alapján mérik): ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy egy eco mosással mennyi az energiafogyasztása a berendezésnek.
  • Súlyozott energiafogyasztás (100 ciklusra): 100 mosási ciklusra vetítve a mosógép áramfogyasztása.
  • Vízfogyasztás 1 ciklusra: egy mosás alkalmával mennyi vizet használ fel eszközünk.
  • Maximális hőmérséklet a kezelt textilben: itt külön meghatározzák a teljes töltetnél (névlegesben), de fél és negyed töltet esetében is. Minél kisebb a ruha mennyisége, annál kevesebb lesz a hőmérséklete is.
  • Súlyozott maradék nedvességtartalom: centrifugálás után hány százalékban marad nedves a ruha. Itt minél alacsonyabb számot látsz annál jobb a gép.
  • Centrifugálási sebesség: itt külön meghatározzák a teljes töltetnél (névlegesben), de fél és negyed töltet esetében is. Általában mindegyik esetben ugyanazzal a sebességgel dolgozik a mosógép. Minél magasabb számot látsz, annál gyorsabban pörgeti a mosott ruhákat, így kevesebb nedvesség marad bennük. Tehát minél nagyobb a szám, annál jobb a gép.
  • Centrifugálási hatékonysági osztály: a jobb összehasonlítás érdekében egy skálát vezettek be itt is. ‘A’-tól ‘D’-ig terjedően. ‘A’ a legjobb, ‘D’ pedig a legrosszabb eredmény.
  • Program időtartama: itt külön meghatározzák a teljes töltetnél (névlegesben), de fél és negyed töltet esetében is. Ez az érték a töltet mennyiségének csökkenésével egyre rövidebb lesz. Érdemes olyan gépet választani, ami nem mos 2-3 óránál tovább eco programban. Ez azt szokta jelenteni, hogy a többi programja ennél rövidebb ideig tart.
  • Típus: szabadon álló vagy beépíthető
  • Zajkibocsátás: itt a pontos értéket is láthatod. Minél alacsonyabb ez a szám, annál halkabb lesz a választott gép.
  • Zajkibocsátás osztálya: a könnyebb összehasonlítás érdekében itt is csináltak egy ‘A’-tól ‘G’-ig terjedő skálát, ahol az ‘A’ érték a legjobb, a ‘G’ pedig a legrosszabb.
  • Áramfogyasztását is láthatod a mosógépnek, még hozzá akkor is, amikor ki van kapcsolva, de a konnektorba még be van dugva. Készenléti üzemmódban, amikor már a kezelőpanel világít és kiírja a szükséges adatokat, valamint programkésleltetés esetén is. Ha esetleg van hálózatvezérelt készenléti üzemmód, akkor az is kiírásra kerül. Ez utóbbi akkor bír nagy jelentőséggel, ha napelemmel rendelkezel és a termelt energiát nem tárolnád, hanem közvetlenül használnád fel. Ilyenkor be lehet állítani a mosógépet, hogy ezt az energiaellátást „figyelje” és ez alapján kezdje meg a mosási ciklust.
  • Ezüstionok kibocsátása: igen vagy nem
  • Jótállás minimális időtartama: ez általában 24 hónap szokott lenni, ha magánszemélyként vásároljuk.
  • Kiegészítő információk: ha esetleg tartalmazna ilyet mosógépünk.
 • Termékinformációs adatlap: ez az előző adatokat tartalmazza letölthető .pdf formátumban.
 • Termék elérhetőség (product availability): ez azt a dátumot határozza meg, amióta a termék az EU-s piacon forgalomban van.
 • Szállító kapcsolattartási adatok: a gyártó adatait tartalmazza. Ez nemcsak a címe, az email címe, hanem a honlapja és egyes esetekben a telefonszáma is.

Energiahatékonyság

A gyártó és a termék típusa a mosógép pontos beazonosítását szolgálják. Ez nemcsak azért jó, hogy ha megvan a választott géped, akkor utána nézhess az interneten, hanem arra is, hogy a későbbiekben le tudd tölteni hozzá a megfelelő használati utasítást.

Mindezek után következik az energiahatékonysági skála a bal oldalon. Ez ‘A’-tól egészen ‘G’-ig terjed, ahol ‘A’ a legjobb ‘G’ pedig a legrosszabb. A jobb oldalon viszont a választott mosógéped skála szerinti energiaosztályát láthatod. A pontos számadatokat csak a QR kódra kattintva láthatod, ezek a skála szerint:

Energiahatékonysági osztályEnergiahatékonysági mutató (EEIW)
AEEIW ≤ 52
B52 < EEIW ≤ 60
C60 < EEIW ≤ 69
D69 < EEIW ≤ 80
E80 < EEIW ≤ 91
F91 < EEIW ≤ 102
GEEIW > 102
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelet

De vigyázz, ezek az adatok nem keverendőek össze az éves fogyasztási adatokkal! Az energiahatékonyság kiszámításához más adatokat is figyelembe vesznek.

Az energiahatékonysági mutató kiszámítását, a jogszabályban kötelezően megadott „eco 40-60” program alapján kell elvégezni és a legnagyobb centrifugálási sebességet kell használni. Ezeket a teszteket megcsinálják a névleges kapacitással, annak a felével és adott esetében a negyedével is, majd ebből súlyozott átlagot számolnak.

Energiafogyasztás

Az energia címke 100 mosási ciklusra írja le az energiafogyasztást. Itt az energiahatékonysági mutató kiszámításában szereplő töltetek alapján számítanak egy súlyozott átlagot, melyet felszoroznak 100-zal, és ezt az értéket írják rá az energia címkére. A QR kód segítségével elnavigált oldal megmutatja, hogy egy mosásnál mekkora ez a fogyasztás.

Egy mosási ciklus a kiválasztott program által meghatározott teljes mosási folyamatot foglalja magában. Ez különböző egymást követő műveletek sorozatát foglalja magában: mosás, öblítés és centrifugálás.

Mosási kapacitás

A névleges mosási kapacitás a gyártó által megadott száraz textilnek a maximális tömege. Ezt a mennyiséget egy mosógépben, és egy mosási ciklus esetén a kiválasztott programmal kezelni lehet. Itt különösen fontos, hogy ezek az adatok a száraz ruhákra vonatkoznak! A mosógép élettartamának meghosszabbítása érdekében minden esetben tartsd be ezt a maximális kapacitást, de még kíméletesebb a mosógépnek (és ez által az élettartamának), ha nem a maximumon használod.

Centrifugálás

Centrifugálás hatékonyságát a maradék nedvességtartalom alapján határozzák meg. Maradék nedvességtartalmat a névleges kapacitás, annak fele és negyede esetén fennmaradó nedvességtartalomból számítják ki. Ezek súlyozásából kapják meg a végleges értéket. Az energiacímke csupán egy ‘A’-tól ‘G’-ig terjedő skálát mutat, ahol ‘A’ a legjobb, ‘G’ pedig a legrosszabb. Ha viszont megnézed a QR-kód segítségével elérhető adatokat, akkor ott már számokkal is találkozol, aminek a skáláját ez a táblázat tartalmazza:

Centrifugálási hatékonysági osztályMaradék nedvességtartalom (D) (%)
AD < 45
B45 ≤ D < 54
C54 ≤ D < 63
D63 ≤ D < 72
E72 ≤ D < 81
F81 ≤ D < 90
GD ≥ 90
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelet

Milyen újdonságokkal találkozhatsz?

Az előző címkétől eltérően láthatsz néhány újdonságot is. Ezeket a könnyebb választás és az adatok pontosítása érdekében vezették be.

Zaj

Zajkibocsátás összehasonlítása érdekében van már egy skála („A”-tól „D”-ig), amely a centrifugálásra vonatkozik. Az „A” a legjobb, tehát a leghalkabb érték, a „D” pedig a leghangosabb, azaz a legrosszabb érték. Az energiacímkén a centrifugálás zajszintjével számolnak. Ez az érték sokkal jobban tükrözi a mosógép mindennapi használatának a zajosságát, mivel a mosási folyamat sokkal halkabban megy végbe, mint a centrifugálás. Ezzel a skálával már átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy a vásárolni szándékozott mosógépünk milyen kategóriába tartozik.

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátási
osztály
Zajszint (dB)
An < 73
B73 ≤ n < 77
C77 ≤ n < 81
Dn ≥ 81
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2014 felhatalmazáson alapuló rendelet

Vízfogyasztás

A régi címkén a vízfogyasztást éves szintre számolták ki, ami döbbenetesen magas értéket képviselt. Ráadásul minden házban más a szokás, ezek az értékek a mosások számával pedig növekednek. Az új címkén már az Eco program súlyozott vízfogyasztásával számolnak. Ez azt jelenti, hogy az Eco programon maximális töltettel, annak felével és negyedével végzik el a mosási ciklusokat, amiből utána súlyozott átlagot számolnak. Ez által pontosabb adatot kaphatunk arról, hogy egy mosással mennyi vizet használhat el a mosógép.

Kijátszás

A jogszabály 6. cikkében bevezettek egy új részt, méghozzá “kijátszás” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan mosógépet, mely képes észlelni, ha tesztelik és ez alapján változtatni a vizsgálati eredményeket.

Hogyan válassz?

Most már csak azokkal az értékekkel foglalkozunk, amik a vásárlás során döntő fontosságúak lehetnek. Általánosan elmondható, hogy:

Az ‘A’ energiaosztály a legjobb, a ‘G’ (zaj esetén ‘D’) pedig a legrosszabb eredményt adja.

Olyan mosógépet érdemes választani, ami lehetőleg az ‘A’ energiaosztályos gépek energiahatékonysági besorolását kapta. Vagy, ha nem is a legjobb, de közel ehhez a kategóriához tartozik. Ilyenkor biztos lehetsz benne, hogy ez a gép nagyon jól teljesít energiafelhasználás terén.

Ha viszont az áramfogyasztását nézed, akkor minél kisebb számút válaszd, ugyanis akkor kevesebb áramot használ egy-egy mosás alkalmával. Ehhez mindenképpen vedd figyelembe, hogy ezeket az adatokat Eco programban mérték le!

A mosási kapacitása alapján minél nagyobb mennyiségű ruhát tudsz belepakolni, annál jobb. Itt a nagyobb szám általában jobb. Kivéve akkor, ha egyedül, vagy ketten laktok, mert akkor sokáig kell várnod egy-egy mosás indításával, míg elegendő mosandó anyag gyűlik össze. Túl kis mennyiség esetén ugyanis nem érdemes beindítani a gépet, de rosszabb esetben azt a néhány ruhát nem fogja tudni megfelelően centrifugálni a gép.

Mosási időnél én jobban preferálom azokat a gépeket, amiknek rövidebb ez az időtartamuk. Ilyenkor ugyanis több adag mosására is van lehetőségem, és nem várok több órát a teregetéssel.

Vízhasználat, ez a környezet, de még a pénztárcánk szempontjából is fontos tétel. Így pedig minél kisebb ez a szám, annál jobban járunk, mivel annál kevesebb vizet használ gépünk a mosás során.

Centrifugálási hatékonyság, itt is igaz, hogy az ‘A’ csoportba vannak a legjobbak, így érdemes olyat választani ami ott vagy, vagy a skála ezen végén.

Zaj: ez sok esetben lehet nagyon lényeges, érdemes figyelni rá. Pláne most, hogy már egy skálát is kapunk hozzá, így már első ránézésre tudhatjuk az adatokból, hogy mennyire jó a kiszemelt gép. Itt is az ‘A’ osztályhoz közeliek a legjobban.

Gyakorlatban

A gyakorlatban már nagyon sok ‘A’ – ‘B’ fogyasztási osztályba tartozó gép van a boltokban. Ezek döntő hányada az elöltöltős mosógépek közül kerül ki.

Ha vásárlás előtt állsz és fontos az energiahatékonyság, akkor ezekre az adatokra kiemelten figyelj!

A választási útmutató külön van szedve elöltöltős és felültöltős mosógépekre, ezekről másik cikkben lesz szó.

Összegezve

Az új energia címke 2021. március 1-jétől látható az összes forgalomba hozott mosógépen, így a gépeknél már döntően az energiahatékonyságra helyezik a hangsúlyt. Ennek ellenére megvannak a hatékonysági mutatók is, bár azt nem határozzák meg, hogy ruháink a mosás során mennyivel lesznek tisztábbak.

Forrás