Mire jó a kézi gőztisztító?

A kézi gőztisztító a legolcsóbb eszköz a gőztisztító berendezések között. Kicsi mérete miatt könnyű vele dolgozni, de vajon elég hatékony része a háztartásnak?

Mi az a kézi gőztisztító?

A kézi gőztisztító a gőztisztító berendezések belépő szintje. Kinézetre kicsit olyan, mint egy kézi porszívó és egy függőleges gőzvasaló keveréke lenne.

A fogantyú rész alatt látható a víztartály, általában a fogantyú mellett van a gőz előállítására szolgáló műszaki része. A gép tetején pedig a gőzfúvóka kapott helyet, amire szabadon ráhelyezhető bármelyik kiegészítő.

Mik a kézi gőztisztító előnyei és hátrányai?

Ezek a készülékek méretüknél fogva könnyen tárolhatóak. A súlyuk is elenyésző, így nem túl megerőltető a velük való munka.

További jelentős előnye még az, hogy a gőztisztítók közül ezek a kis eszközök a legolcsóbb árkategóriába tartoznak.

Általában a nehezebben elérhető helyek takarításában nyújt rendkívül nagy segítséget. De a radiátorok apró kis részei közül is könnyedén kigőzölhetjük a szennyeződéseket.

Hátránya ezeknek a gépeknek, hogy nagyobb volumenű takarítási munkák elvégzéséhez, a kis víztartályuk miatt nem alkalmasak. Illetve a nagyobb felületek és területek takarítására sem a legjobb választás a kicsi mérete miatt.

Kézi gőztisztító tartozékai

Mivel a legsokoldalúbb a felhasználása ezeknek a kis gőztisztító készülékeknek, így több tartozékkal is rendelkeznek.

Ilyen tartozékok lehetnek:

 • Egyenes fúvóka: ezt a részt szokták még kónikus fúvóka elnevezéssel is illetni. Ez egy sima egyszerű rész, ami csak a gőzt koncentrálja a megfelelő helyre. Egyes esetekben ehhez még további fejegységek is kapcsolhatóak. De lehet használni fúgák, rolók, fűtőtestek kitakarítására is.
 • Ívelt fúvóka: ezek a nem egyenes, nehezen elérhető helyekre alkalmazhatóak a leghatékonyabban. Kiváló szolgálatot tehet a mosdó vagy a WC takarításakor.
 • Súrolókefe: ez egy sárgaréz szálakból álló kerek kefe, amit hivatalosan a „strapabíró” felületen levő szennyeződések eltüntetésére lehet használni. Arra oda kell figyelni, hogy nagyon erős kefe, könnyen kárt tehet még a tisztítandó felületekben is, például megkarcolhatja a bútorokat vagy a csempéket.
 • Kis kerek kefe: ez alkalmas bármilyen felület tisztítására. Többek között a fugákat is ezzel az egységgel szokták takarítani.
 • Ablaktörlő: ablakok vagy tükrök lemosására alkalmasak. Ez egy szélesebb fejrész, ami egy merev gumicsíkot is tartalmaz. Létezik olyan is, hogy erre rá lehet húzni egy kis párnácskát vagy minitörlőt.
 • Hajlékony tömlő: Ez teszi még rugalmasabbá a munkavégzést, mivel ez a gépre rakható és ennek a végére bármelyik másik kiegészítő fúvóka vagy kefe csatlakoztatható.
 • Padlótisztító készlet: létezik ilyen kiegészítő, mely egy hosszabb teleszkópos cső, ami a gépre helyezhető, így pedig egy gőzfelmosó eszközzé lehet alakítani.

Milyen tulajdonságai vannak a kézi gőztisztítónak?

Vásárlás során a következő adatokkal találkozhatunk (tájékoztatás):

 • Ár: 9000 – 30.000 Ft
 • Gőznyomás: 3 – 4,5 bar
 • Gőzáram: 10 – 80 g/perc
 • Tartály térfogata: 0,2 – 0,37 l
 • Melegedési idő: 1 – 5 perc
 • Teljesítmény: 1000 – 1200 W
 • Súly: 1 – 1,91 kg

A drágább készülékeknél már lehet állítani az erősségi fokozatokat is. Ez akkor jó, ha a takarítandó felület jellege miatt nem szeretnél a legnagyobb gőznyommással és gőzárammal dolgozni. Általában a fa vagy magas hőmérsékletre érzékeny felületeket szükséges jobban kímélni.

Ebben az esetben is érdemes odafigyelnünk a készülék súlyára. Mivel egy hosszabb takarítási művelet egy nehéz géppel rendkívül megerőltető lehet. Könnyen előfordulhat, hogy míg az 1 kg-os gépet könnyen használod, addig a 2 kg-os géppel már kínszenvedés lesz a takarítás.

A legtöbb készülék biztonsági zárral rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy gombot kell megnyomnunk a működéshez, hanem egy kioldó zár segítségével lehet működésbe hozni ezt a kis szerkezetet (egy gombkombináció megnyomását érthetjük ez alatt). Ez megakadályozza, hogy a készüléket véletlenül valaki bekapcsolja és ez által sérülés keletkezzen. Például ha a gyerekek megtalálják, akkor nehezebben tudják működésre bírni a szerkezetet.

Kinek ajánlom?

Jó szolgálatot tesz, ha elsősorban a kicsi, nehezen hozzáférhető helyeket szeretnéd valamilyen gőztisztítóval kitakarítani. Ilyen lehet például a WC, vagy a mosdó környéke, esetleg a fugák köze. Akkor is jó választás, ha csak szeretnéd kipróbálni, hogy milyen egy ilyen kis egységgel elvégezni az otthoni takarítást.

További előnye, hogy kis mérete miatt egyszerűen tárolható és könnyen előszedhető. Nem tartozik a legnehezebb gépek közé, így a vele való munka sem lesz a legmegerőltetőbb. Meglepő módon már egész nagy gőznyomású gépeket találhatsz ebben a kategóriában.

De mégis melyik a legjobb?

Összegezve

Viszonylag érdekes és jól használható eszközzel találkozhattunk. Ha ilyen feladatok elvégzésére keresel valamilyen gőztisztítót akkor jó választás lehet ez a kis készülék.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb