Háztartási gépek energiafogyasztása

Megvizsgáltam, hogy a háztartási gépek energiafogyasztása pontosan mennyi. Így a kezembe vettem egy régi fogyasztásmérőt és végigjártam a lakást.

A sorozat első részében felkutattam az interneten fellelhető fogyasztási eredményeket, így azzal egy hozzávetőleges információt adtam, hogy melyik eszköznek mennyi lehet a fogyasztása.

A könnyű kezelhetőség érdekében tartsuk meg az előző cikk szerinti csoportosítást.

Vizes készülékek

Mosógép és mosogatógépre vonatkozó adatokat hoztam most. Mivel nem rendelkezünk szárítógéppel, így ennek adatait nem tudom megosztani.

Mosógép

Felültöltős és elöltöltős mosógéppel is rendelkezünk, így ehhez két adatot is tudok írni.

Felültöltős berendezés egy órás vegyes mosás programon 0,41 kWh-ot fogyasztott. Ez egy 2019-ben vásárolt eszköz, a mosóprogram hőfoka 40, és 1300 fordulat/perc centrifugálás.

Az elöltöltős mosógép, 2017-ből egy 45 perces 40 fokos mosás alatt fogyasztott 0,35 kWh-ot. Tehát a két fajta berendezés fogyasztása között nincs jelentős különbség.

Mosogatógép

A mosogatógép áramigénye már meglepőbb volt, mivel egy mosogatási program elvégzéséhez 1,12 kWh energiára volt szüksége. Ez egy 2011-es eszköz, a mosogatási program pedig egy általános tányérmosogatás, tehát nem a legerősebb és leghatékonyabb mosogatása a gépnek.

Hideg készülékek

A házban kétfajta hűtőszekrény van. Az egyik egy side by side hűtő. Ennek az egy napos fogyasztása 1 kWh. A másik egy kombinált berendezés, ennek már csak 0,5 kWh-ra van szüksége egy nap alatt.

A fagyasztó készülékünk már sajnos 30 éves volt, így a napi fogyasztása csaknem 5 kWh órára esett. Ezért ez a berendezés kikapcsolásra került. A jó hír az, hogy az új fagyasztók fogyasztása, ha megfelelően működnek, akkor közel sem ilyen magas.

Fogyasztói elektronika

Egy laptop és egy darab monitor áramfelvétele egy óra alatt csupán 0,076 kWh. Egy nyolc órás munkaidő ledolgozása után 8 * 0,076 = 0,608 kWh fogyasztással számolhatunk.

Egy közel 20 éves nagy képernyős (körülbelül 97 cm-es képátmérős) plazma tévé fogyasztása 3-4 órás használati idő alatt 0,77 kWh. Érdemes itt is a jobb és energia hatékonyabb technológiát választani, ha rendszeres tévézésben gondolkodunk.

Világítás

Azt kell mondanom a mai LED-es korszakban, hogy nem igazán adnak bele az áramhasználatba. Nálunk az összes izzó ki van cserélve, így maximum 5 W-ot fogyasztanak óránként. 15 ilyen világítótestünk van, ami hozzávetőleg napi 2 órát megy, mivel nincs bekapcsolva mindig az összes, csak ahol éppen vagyunk.

A gyors számolás tehát: 15 * 2 * 5 = 150 Wh, ez pedig naponta 0,15 kWh-os fogyasztást jelent, ez havi szinten már 0,15 * 30 = 4,5 kWh.

Főzés

A főzés leggyakoribb eszközei a tűzhely, főzőlap és sütő. Általában három fázisú bekötéssel rendelkeznek, de a fogyasztásmérők csak egy fázist képesek mérni, így ezekre a napi eredményekből következtettem.

Egy több tagú család napi főzési áramhasználata könnyen lehet akár 4-5 kWh is! Ebbe beletartozik a levesfőzés, egy főétel körettel, valamint egy sütemény elkészítése. Sőt hozzá lehet számolni két kávé lefőzését kotyogós kávéfőzővel, valamint egy könnyebb vacsora elkészítését, illetve az elkészített ételek melegítését is.

Krumplisütő

Egy speciális készüléket is szoktunk használni, ez pedig az egy csepp olajjal működő sült krumpli készítő gép. Általában 40 percet üzemel, ennyi idő alatt 0,95 kWh áramra volt szüksége.

Kávézás

A kávé elkészítéséhez szükséges berendezések fogyasztása változó. A kotyogós kávéfőző készülék használatának energiaigényét nem tudtam kimérni, mivel ahhoz a főzőlapot kellett használnom.

Egy eszpresszó kávéfőző egy bögre lefőzéséhez 0,04 kWh áramot fogyasztott. A szemes kávé 5 perces ledarálásához szükséges energia 0,04 kWh.

Nem napi használatú készülékek

Az ilyen fajta háztartási gépek energiafogyasztása sem kimagasló. Nézzük most ezeket!

Vasaló

Egy másfél órás vasalás, maximum fokozaton, gőzöléssel csupán 0,44 kWh áramhasználatba kerül.

Hajszárító

Negyed óráig tartó hajszárító használat energiaigénye 0,13 kWh. A készülék használat közben maximum sebességen és közepes hőmérsékleten üzemelt.

Porszívó

Ha gyorsak vagyunk és sikerül 30 perc alatt az egész lakást összeporszívóznunk, akkor a fogyasztása az eszköznek 0,24 kWh. Ha nagytakarítás van soron, nyilván ennél több áramra lesz szükség, mivel több időt üzemel. Ma már elég sok porszívó nem rendelkezik teljesítmény szabályozó gombbal, így ekkora fogyasztással bátran lehet minden alkalommal számolni.
Ez egy konnektorról üzemelő hagyományos porszívó fogyasztása, nyilván egy akkus készülék áramfogyasztása a töltési időre terjed ki.

Próba nap

Fikcióként számoljuk ki az egy napi fogyasztását ezeknek a háztartási eszközöknek. Vegyünk egy hétköznapot alapul:

Mit csináltunk?Mennyit fogyasztott?
Mivel sok volt a szennyes, így indítottunk két programot a felültöltős mosógéppel:2 * 0,41 = 0,82 kWh
Sok edény is felgyűlt a főzés miatt, így két mosogatás programot indítottunk:2 * 1,12 = 2,24 kWh
Side by side hűtő rendeltetésszerűen ment:1 kWh
Kombinált hűtő szintén működött:0,5 kWh
8 órás munkanap a laptopon:0,608 kWh
A család letudta a 3 óra tévézést:0,77 kWh
A világítás is égett a megszokott módon este:0,15 kWh
Megfőztünk egy napra, kivételesen lett süti is:5 kWh
2 kávéval életben tartottuk a munkatempót (ma nem kellett darálni):2 * 0,04 = 0,08 kWh
A sok mosott ruha miatt 45 percet kellett vasalnunk is:0,44 / 2 = 0,22 kWh

Tegyük fel, hogy ma csak ennyi volt az egész napos áramfogyasztásunk, nem használtunk más eszközt. Így az eredményünk:

0,82 + 2,24 + 1 + 0,5 + 0,608 + 0,77 + 0,15 + 5 + 0,08 + 0,22 = 11,388 kWh

Ezt az értéket szorozzuk fel 30-cal, hogy megkapjuk az egy havi értéket, akkor 341,64 kWh-t kapunk végeredményként. Nem minden napunk egyforma, valamikor többet is fogyasztunk, valamikor pedig kevesebbet!

Zárásként

Kijelenthetjük, hogy háztartási gépek energiafogyasztása nem kimagaslóan sok. Sok úgy lesz a havi számla, ha ez a sok kicsi rendre összeadódik. Számolhatunk azzal is, hogy az új készülékek energiaigénye már sokkal kevesebb, mint a régi berendezéseké.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

kilenc + tizenegy =