Felültöltős mosógép: megfelelő lehet?

Ebben a bejegyzésben a felültöltős mosógép főbb tulajdonságait, előnyeit és hátrányait ismertetem. Ebből a típusból jelentősen kevesebb található a piacon, mint az elöltöltős társaikból.

Mik a felültöltős mosógép előnyei és hátrányai?

A felültöltős mosógép előnye, hogy a víz visszatartása a gravitációra támaszkodik, nem pedig az ajtótömítésekre. Míg egy elöltöltős gépnél ez lehet probléma forrása, ha gyenge anyagból van a tömítés, egy felültöltős esetén ez szóba sem jöhet.

További előnye, hogy a ruhák be és kipakolása kevesebb hajolgatást igényel, így kényelmesebb ez a megoldás.

Kisebb helyet foglalnak, mivel könnyebben helyezhetőek el a rendeltetési helyükön. Utóbbi azt jelenti, hogy nem igényel nagy logisztikát kitalálni a helyét, mivel nincs oldalon ajtó, így ezt nem is kell számításba vennünk.

Hátránya, hogy kevesebbet találhatunk belőle a piacon és nincsenek olyan modern funkciókkal ellátva, mint az elöltöltős változatok. Ha mosó-szárítógépben gondolkodunk, akkor ezt a típust sajnos már el is felejthetjük.

Mik a felültöltős mosógép jellemzői?

A kategóriában még mindig találni félautomata gépeket, aminek az előnyét a méretében találhatjuk meg. A töltet kapacitása is feltűnően magas (szőnyeg, pléd nagyobb textíliák mosására kiválóan alkalmasak lehetnek).

Egyes gyártók meghatározzák, hogy hány fős családra célszerű az adott gépet választani. Ezeket figyelembe vehetjük, de itt is sok tényezőn múlhat ennek a becslésnek az igazolhatósága. Saját tapasztalat alapján gyerekek mellett, télen sokkal jobban igénybe van véve a mosógép, mint nyáron. De egy kellemes kinti játék esős, saras időben is meg tudja dolgoztatni eszközünket.

Vannak olyan gépek, amelyeknél a gyártó külön ki is emeli, hogy mennyi gyors programjuk van és azok hány percesek. Ezek is nagyon hatékonyak tudnak lenni, ha nem erősen szennyezett ruhákról van szó. Ez esetben semmi szükség nincs rá, hogy 2-3 óráig forogjanak a gépben a ruháink.

Erős szennyezettség esetén ugyanakkor jó lehet néhány hosszabb program. Ha még sincs akkor sem kell kétségbe esni, van lavór is, ahol ezeket könnyen elő lehet áztatni.

Ha kiválasztottad a megfelelő programot, és nem teszed bele a megengedett maximális töltetet, akkor rövidíthetsz is az adott programon. Ha a maximális töltettel szeretnéd üzemeltetni, akkor érdemes kivárni a teljes program hosszát, mivel mosásod akkor lesz igazán hatékony.

Milyen általános adatokkal találkozhatunk?

Felültöltős mosógépek adatai (tájékoztatásul):

  • Energiafogyasztás/100 mosás: 59 – 86 kWh
  • Töltet kapacitás: 5-8 kg
  • Zajszint: 49-61 dB (mosási), 71-79 dB (centrifuga)
  • Mosási programok száma: 9-17
  • Gyorsmosás hossza: 14-30 perc
  • Centrifugálás: 1000-1400
  • Ár skála: 80.000-210.000 Ft (ez az idővel és a vásárlás helyével változhat)

Mik a speciális funkciók?

Ezek a funkciók nem találhatóak meg minden gépnél. Nyilván minél drágább kategóriában nézelődünk, annál több ilyen extra tulajdonsággal fog eszközünk rendelkezni. Ezek közül felsorolok néhányat:

  • Általában már digitális kijelzővel rendelkeznek.
  • A legtöbbnek már óvatosan nyíló teteje van, amely védi a kezünket.
  • Drágább készülékeket itt is lehetőségünk van wi-fi-n keresztül egy telefonos applikáció segítségével üzemeltetni, és hang alapú utasításokat adni a berendezésnek (Google és Amazon).
  • Késleltetett indítás már az olcsóbb kategóriás gépek esetében is megtalálható.
  • Drágább eszközöknél létezik a mosás végén gőzfunkció, a fertőtlenítés és a gyűrődések csökkentése érdekében.
  • Egyes drágább berendezések esetében létezik olyan megoldás, hogy a mosógép méri a kifolyó vízben a szennyezettségi szintet, és ez alapján állítja be a mosási ciklus hosszát. Ugyanígy mér habot is a kifolyó vízben, amely alapján kiszámíthatja az öblítés hosszúságát is.

Kinek ajánlható?

Elsősorban azokba a háztartásban kiváló választás, ahol kevés a hely a mosógépnek, mivel ezek könnyebben elhelyezhetőek. Az ajtó kinyitásához nincs szükség plusz helyre a gép oldalánál.

Valamint kiváló választás lehet akkor is, ha nem szeretünk vagy esetleg nem tudunk annyit hajolgatni.

Összegezve

Tökéletes gépek, bármelyik háztartásban megállják a helyüket, még több gyerek mellett is. Kevés helyet igényelve, nem veszik el fürdőszobánk hasznos területét.

Sajnos kevesebb típus van belőle, mivel az elöltöltős változat elterjedtebb hazánkban. Ha mosógépet szeretnél választani, mindenképpen olvasd el az elöltöltős változatról szóló cikket is.

Ha szeretnél még ilyen cikkeket olvasni:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő

Szólj hozzá!

14 + öt =