Elöltöltős mosógép: ez a legjobb?

Európában és így hazánkban is a leginkább elterjedt mosógép fajta az elöltöltős mosógép, a felültöltős géppel szemben. Rengeteg a kínálat belőlük valamennyi nagy áruházban, szakáruházban. Többségük számtalan funkcióval rendelkezik, a választás szinte lehetetlennek tűnik.

Mik az elöltöltős mosógép előnyei és hátrányai?

Előny, hogy az elöltöltős mosógépek között jóval többféle és jobban felszerelt eszközt találhatunk.

Valakinél jó pont lehet, hogy látja hogyan dolgozik a gép, bár nem mindegyik készülék rendelkezik átlátszó ablakkal. Ebből a típusból létezik mosó-szárítógép változat is.

Hátránya, hogy az oldalsó ajtónyitás miatt némi előtervezést igényel a berendezés elhelyezése, ugyanis itt csak egy oldalról van lehetőségünk rakódni. Ha nagyon szűk helyen van a gép, akkor az ajtónyitási iránya sem mindegy.

Mivel a mosógép oldalán tudjuk a ruhákat bepakolni, hogy mosás közben a víz ne folyjon ki a gépből, eszközünknek egy erős, hatékony gumitömítésre van szüksége. Ez lehet ennek a típusnak az esetleges gyenge pontja.

Mik az elöltöltős mosógép tulajdonságai?

Helyenként meg van határozva, hogy hány fős családnál célszerű az adott gépet választani. Ezt figyelembe vehetjük, bár több tényezőtől is függ.

Nyilván télen a nagyobb, vastagabb anyagú ruhaneműk mosása van többségben, nyáron viszont a vékonyabb anyagú textíliák tisztítása lesz a mérvadó.

Nagyon sokféle választható programmal rendelkezik ez a típus. Általánosan jóval több a tudása, mint a felültöltős változatnak.

Itt is meg van határozva, hogy egyes gépeknek mennyi ideig tart a gyors mosás programja. Ezek csak az átlagos szennyezettségű ruháink esetén lehetnek hatékonyak.

Egyes berendezéseknél még a mosási programoknál is állítható az idő. Ha fele töltet van, akkor célszerű rövidíteni az időt, egész töltet esetén nem lesz megfelelő a mosásunk hatékonysága.

Milyen adatokkal találkozhatunk minden gép esetén?

Elöltős mosógép néhány fontosabb adata (tájékoztató jelleggel):

  • Energiafogyasztás / 100 mosás: 47 – 78 kWh
  • Töltet kapacitás: 5-9 kg
  • Zajszint: 46-63 dB (mosási) 72-80 dB (centrifugálási)
  • Mosási programok száma:12-23
  • Gyorsmosás hossza: 14-60 perc
  • Centrifugálás: 800-1600
  • Ár skála: 60.000-1.000.000 Ft
  • Vízfogyasztás évente: 7400 – 15600 l

Elöltöltős mosógépnek milyen speciális funkciói vannak?

Ezek általában a drágább és modernebb gépek plusz funkciói. Ebben az esetben eldönthetjük, hogy szükségünk van-e ezekre a tulajdonságokra. Vagy megelégszünk egy olcsóbb, szintén tökéletesen működő, kisebb „tudással” rendelkező mosógéppel?

Most ezeket a plusz funkciókat sorolom fel:

  • A drágább készülékeket már jobb centrifugálási rendszerekkel teszik még hatékonyabbá. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a berendezés stabilabb és kevesebb zajjal jár a centrifugálás.
  • Drágább eszközök között találunk olyat is, ami többféle irányba mozgatja a dobot (nem csak jobbra balra és fordítva, hanem előre hátra vagy ezek kombinációjával is) így növelve a mosás hatékonyságát. Ezzel a mosási módszerrel textíliáinkat is védi.
  • Vannak mosógépek, amiknél bővített lehetőség van további mosási ciklusok letöltésére is. Így telefonos alkalmazással Wifi-n keresztül kapcsolatba lehet lépni a géppel és újabb mosási ciklusokat is hozzá lehet adni. Ennek segítségével távolról is lehet irányítani a készüléket, illetve a hibakódok is könnyebben kiolvashatóak, értelmezhetőek.
  • Valamelyik berendezésnél külön gőz funkció biztosítja a további fertőtlenítést, kedvezve ezzel az por- és állatszőr allergiásoknak. Van ahol még azt is szabályozni lehet, hogy a gőz a mosás elején vagy a végén legyen. Elején: felpuhítja a szennyeződéseket, könnyebben tisztít, vagy makacsabb foltokat is tud tisztítani. Végén: kevésbé lesznek gyűröttek és puhább tapintásúak lesznek a textíliáink.
  • Valamelyik eszköznél még a mosási ciklus közepén is lehetőség van újabb ruhák hozzáadására.
  • Vannak mosógépek külön állatszőr eltávolító funkcióval is. Ezeket a tulajdonságokat a gyártó külön ki is emeli. Ha ilyen gépet szeretnénk, akkor erre fokozottan figyeljünk.
  • Létezik olyan is, hogy a fűtőszálat látják el külön védelemmel. Ezáltal csökkentik a vízkőlerakódást a berendezéseken, hosszabb élettartamot és hatékonyabb energiafelhasználást biztosítva eszközünknek.
  • Ezeknek már speciális a dob kialakítása, ennek köszönhetően kíméletesebb a ruhaneműkkel és hatékonyabb mosást biztosít.
  • Egy-két készülék típusnál levegőionizáló rendszer is található, amely megakadályozza a kellemetlen szagok szétterjedését a mosógépdobban.

A drágább berendezések már tudják a szárítófunkciót is. Általánosan elmondható, hogy míg a mosás kapacitása 8-9 kg, addig a szárításé már csak 5-6 kg (létezik kivétel is). Tehát kevesebb ruhát tudunk szárítani, mint amennyit mostunk, vagy a szárítási kapacitáshoz igazítjuk a töltet mennyiségét. Ezekről külön cikk szól.

Egyéb tulajdonságok:

Ezek olyan funkciók, amiket érdemes lehet számba venni mosógép választása esetén. A legtöbb ilyen tulajdonság már nem igényel magyarázatot, mint a speciális adatokban szereplő egy-két funkció.

  • mosási ciklus jelző
  • késleltetett program indítás
  • extra öblítés (ez akkor jó, ha semmiképpen sem szeretnénk, hogy a mosópor a ruhában maradjon)
  • állítható centrifuga fordulatszám
  • túlhabzás figyelés
  • mosásból hátralévő idő kijelző
  • automatikus mennyiségérzékelés (kevesebb ruha, kevesebb víz és áramfogyasztás)
  • dob megvilágítása (drágább gépeknél, hogy lássuk nem maradt-e bent fekete zokni a következő fehér textíliák mosásánál)
  • vízmennyiség jelzése
  • automatikus mosószer adagolás (külön fiókba lehet beletenni a mosószert, ahonnan a gép adagolja)

Kinek ajánlom?

Abba a háztartásba ajánlható az elöltöltős mosógép, ahol megfelelő hely van hagyva a mosógépnek, és nem veszi el a fürdőszoba (esetleg mosókonyha) hasznos területét.

Akkor is ajánlható, ha valakinek fontos, hogy a gép bizonyos plusz funkciókkal rendelkezzen. Vagy, ha valaki szeret többféle gép közül választani, hogy biztosan megtalálja a neki megfelelő mosógépet.

Ha mosó-szárítógép vásárlása a cél, akkor csak ebben a kialakítási formában gondolkodhatunk.

Összegezve

Rengeteg funkciót találunk ennél a fajta kialakításnál. Minél több vagy minél speciálisabb funkcióval van ellátva az adott gép, annál nagyobb lesz a vételár is.

Itt már az is jó, ha úgy mész el vásárolni, hogy a kezedben van egy olyan lista, mely tartalmazza, hogy milyen „többlet tudásra” van feltétlenül szükséged. Ha mosógép választásán gondolkozol, célszerű elolvasnod a felültöltős verzióról szóló cikket is.

Ha szeretnél még ilyen cikkeket olvasni:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő