A legjobb gőztisztító készülék: hogyan válassz?

Mindannyian mások vagyunk, így mindannyiunk igénye más és más. Ezeket a szempontokat a választás során érdemes átgondolnod, hogy Neked melyik a legjobb és mivel tudsz kompromisszumot kötni. Most akkor nézzük meg, hogy válaszd ki a számodra legjobb gőztisztító készüléket?

Egy képben:

1. Méret és súly

Rengeteg fajta gőztisztító készülékkel találkozhatsz ma már a piacon. Ezek nagyon eltérőek lehetnek mind formában, mind pedig súlyban. Mielőtt megvennéd feltétlenül nézz utána ezeknek az adatoknak, nehogy otthon érjen meglepetés.

Érdemes ezeket a készülékeket legalább egyszer boltban személyesen is megnézni, súlyra is, hogy legyen valamilyen viszonyítási alapod a későbbiekre vonatkozóan.

Egy nagy és nehéz gépnek nemcsak a tárolása lesz jelentős feladat, hanem a használata is. Arra is figyelj, hogy míg az elején lehet kedved és energiád egy nehezebb géppel bíbelődni, addig lehet, hogy ha elmúlik a kezdeti lelkesedésed már nem fogod használni a berendezést és csak egy sarokban fogja várni a jobb időket.

2. Ár érték arány

Az, hogy melyik típusú gőztisztítót választod az árban is meg fog mutatkozni. Ugyanis mindegyik fajtának más-más árkategóriái vannak. De más árakkal találkozol fajtán belül is.

Nálam ökölszabályként az működik, hogy a közép árkategóriából választok. Sajnos a legtöbb esetben az a tapasztalat, hogy ha valami túl olcsó, akkor az se nem lesz tartós, se nem használható.

A túl drága esetében viszont lehet, hogy pont egy olyan pluszfunkciót fizetek meg, aminél előfordulhat, hogy soha nem fogom kihasználni. Ráadásul minél többet tud egy készülék annál nagyobb a hibalehetőse is. Így marad a közép árkategória.

Ha gyakran szeretnéd használni, márpedig, ha vásárláson gondolkozol, akkor valószínűleg így is lesz, akkor mindenképpen megéri egy jó minőségű termékbe fektetni.

3. Tartozékok

Mint az előző két pontban itt is attól függ, hogy milyen típust választasz. A gőzfelmosónál nem találkozol annyi külön tartozékkal, mint egy multifunkciós vagy egy kézi gőztisztító esetében.

Itt is leginkább a felhasználás határozza meg, hogy melyiket érdemes választanod. Minél több felületet szeretnél gőzzel tisztítani és fertőtleníteni annál több tartozékra is lesz szükséged hozzá.

Ha simán a padló tisztán tartása a cél, akkor elég lehet egy gőzfelmosó, de ha már a kanapét és a fürdőszobát is szeretnéd rendbe szedni a berendezéssel, akkor mindenképpen egy multifunkciós készülék beszerzése lesz a legjobb gőztisztító a számodra.

Jó megoldás lehet, ha először számba veszed azokat a helyeket, amiknek a tisztítására szánod a gőztisztító készüléket, és ehhez választasz a megfelelő tartozék mennyiséggel rendelkező eszközt.

Persze a kevesebb néha lehet több, mivel a tárolást is számításba kell venned. Minél több kis apró kiegészítővel rendelkezik, annál bonyolultabb lesz ezeknek is helyet találni, arról nem beszélve, hogy egyes esetekben, ha valami elkallódik az pótolhatatlan.

4. Víztartály mérete

Választásnál fontos szempont lehet ez a rész. Mivel ha túl kicsi a tartály akkor gyakrabban kell után töltened, ami azt jelenti, hogy a takarítási munkát is meg kell szakítanod az újratöltési és felmelegítési idővel.

Ha viszont túl nagy a tartály, akkor számításba kell venned azt a tényt, hogy nehezebb egységgel kell dolgoznod. További hátránya lehet a nagy tartálynak az is, hogy tovább tart a felmelegítési idejük is.

Általában a kézi gőztisztítók és a gőzfelmosók kisebb tartállyal rendelkeznek, míg a tartályos (porszívó alakú) gőztisztítók esetében már nagyobb kapacitással találkozhatsz.

Ebben az esetben látható, hogy mindkét oldalnál vannak előnyök és hátrányok. Itt is az lesz a meghatározó, hogy milyen felületre szánod az adott gépet, és hogyan szeretnél vele dolgozni.

5. Nyomás és hőmérséklet

A legjobb gőztisztító kiválasztása során érdemes erre a tulajdonságra is odafigyelni. Ha nem elég magas a gőz hőmérséklete, akkor a készülék nem lesz hatékony a takarítás és a fertőtlenítés során. Nyilván minél magasabb a gőz hőmérséklete annál jobban érvényesül a kórokozók megszüntetésének a hatása.

Az is fontos szempont, hogy a készülék tudja-e a takarítás alatt végig tartani ezt a gőz hőmérsékletet és nyomást. Ha nem tudja, akkor szintén nem lesz képes a megfelelő eredményű tisztításra.

A legtöbb esetben a magasabb hőmérsékletű és magas nyomással rendelkező készülékek drágábbak. Ennek ellenére jobban megéri hosszú távon, ha megfelelő eredményeket szeretnél elérni. De a gőz nyomása gőztisztítón fajtánként változik. Nyilván a professzionális eszközök nagyobb nyomással rendelkeznek, ugyanakkor sokkal tovább tart ezeknek a felmelegedési idejük is.

6. Könnyű használhatóság és kábel hossza

Nem minden esetben van szükség olyan sok dolog beállítására, inkább a könnyen kezelhetőség lehet a fő szempont.

Egy kisebb, könnyebb géppel a munka is könnyebben elvégezhető lesz. Viszont egy nagyobb, nehezebb géppel többet kell dolgozni, ennek ellenére elképzelhető, hogy hatékonyabb mély tisztítást végezhetsz vele, mint a kisebb társával.

Könnyű használhatóságnál szempont még a készülék kezelhetősége. Nyilván más egy olyan berendezést használni, aminél csak egy gombnyomásra van szükség, mint egy olyat, ahol több fajta biztonsági zár vagy több beállítási lehetőség is van.

Bár elsőre nem tűnik fontos információnak, de érdemes foglalkozni vele: ez pedig a kábel hossza. A legtöbben csak a takarításkor jönnek rá, hogy nem elég az a 2 méter.

Mire kell még figyelned?

Ezek a készülékek nem tartoznak otthonunk legzajosabb berendezései közé, így nem is igazán találkozhatunk ezzel az adattal. Még működés közben is szinte elhanyagolható a gép által kiadott hang.

A takarítógépek esetén, amikor a gőztisztító készülék egybe van építve egy porszívóval ott viszont figyelj erre az értékre, mert a porszívó már nem teljesen hangtalan.

A sok szempont alapján már csak a kategóriát kell kiválasztanod, amiről egy nagyon jó összehasonlítást találhatsz itt.

Összegezve

Ha ezeken a szempontokon végigmész, és elhatározod, hogy mihez fogod használni új szerzeményed, akkor már könnyebb dolgot van a márka és a típus választásánál. Ott is figyelembe veheted a vásárlói véleményeket, de leginkább a termék leírásánál a tartozékok számát és a fentebb említett szempontokat. Neked melyik a legjobb gőztisztító?