Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó?

Hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó a jobb választás, az több dologtól is függhet. Ha más kérdésre is keresed a választ, akkor olvasd el, hogy melyik a legjobb porszívó?

Milyen a porzsákos porszívó?

Porzsákos porszívók ritkábban fordulnak elő a kereskedelemben.

Általában a hagyományos és a száraz-nedves készülékek körében találhatóak meg a porzsákos változatok.

Porzsákon belül két fajtát különböztetünk meg: a papír és a textil porzsákot. Mi a különbség a két fajta között?

Papír porzsák:

A porzsák használhatósága függ a lakás nagyságától, de a takarítás gyakoriságától is.

Tartósnak tűnő zsákok esetében hallottam már olyan esetről, hogy csak kiöntik belőle a port és utána többször is újra felhasználják. Ha a gyártó ezt a leírásban nem teszi lehetővé, akkor kerülném ezt a fajta megoldást. Ha porszívózás közben elszakad a zsák, akkor az több kárt tud okozni, mint az új zsák megvásárlásának költsége.

Textil porzsák:

A textil porzsák szintén úgy néz ki, mint egy kisebb zsák, csak itt egy ruhaszerű, textil anyagról van szó. Tapintásra egy erősebb anyagú, fehér színű ruhához tudnám hasonlítani. A textil zsák mosható és újra felhasználható. Mivel tartósabb, így drágább a beszerzése, és ez is utánajárást igényel.

Ha több alkalommal is használnád, akkor gondoskodnod kell a zsák tisztán tartásáról és mosásáról, ami elég idő és munkaigényes feladat. Nem beszélve a higiéniáról. Egy kis lyukon keresztül kell az összes porcicát és koszt a kukába öntened.Idővel ez is elhasználódik, így a pótlására számítanod kell. A zsák alakja modellenként eltérő lehet, így beszerzése bonyolult. Mégis jó választás, ha nem szeretnél gyakran alkatrészek után kutatni a neten, vagy rendelni (a szállítási költség ugyanakkora lehet, mint a zsák ára).

Érdemes porzsákos porszívót venned?

A porzsák előnye, hogy az egyéb szűrők (például levegőszűrő) tisztítására jóval ritkábban van szükség. Az ilyen típusú porszívók mosható szűrőt nem tartalmaznak, így ennek karbantartásával nem kell foglalkozni.

További előny, hogy jobb a tisztítási teljesítményük (szőnyegnél már „B” osztály is van), valamint az energiahatékonysági szintjük is kedvezőbb, mint a porzsák nélkülieké.

A porzsák telítettség jelző segítségével láthatod, hogy mikor van szükség a porzsák cseréjére, illetve felmérheted, hogy belefér-e még egy alkalommal a lakás takarítása.

Előnyök

 • Szűrőket ritkábban kell cserélni;
 • általában nincs bennük mosható szűrő;
 • jobb tisztítási teljesítmény és energiahatékonyság;
 • jobb gépek már olcsóbbak.

Hátrányok

 • Macerás tisztítani a textil porzsákot;
 • ha valami fontosat beszív a porszívó, akkor elég kellemetlen és sokáig tart előkeríteni;
 • porzsák pótlása időigényes és költséges lehet.

Porzsák nélküli porszívó

A legtöbb porzsák nélküli (vagy tartályos) készüléket a hagyományos és a rúdporszívó kategóriában találod.

A porzsák nélküli porszívó a koszt egy tartályba gyűjti össze. Ezt a tartályt egyszerűen kiveheted a készülékből és a tartalmát a könnyen a kukába öntheted.

Porzsák nélküli porszívóknál a portartály ürítésekönnyebb, mint a textilzsáknál. A tartály átlátszó, ha belenézel láthatod mennyi szennyeződés van benne. Egyszerűen megállapíthatod, hogy mikor kell kitisztítani.

Ezeknél a porszívóknál van mosható szűrő, amit a gép tartóssága és megfelelő teljesítménye érdekében muszáj kimosni. Sajnos semmi nem jelzi nekünk, hogy mikor válik esedékessé a tisztítása, én ökölszabályként havonta egyszer szoktam kimosni.

A szűrő mosási periódusa függ a takarítás gyakoriságától, valamint a lakás nagyságától és használatától. Például kinti papuccsal, egy kertes házba sok koszt lehet behozni, vagy kisgyerek és kisállat mellett több kosz keletkezhet, így a tartály telítődése is gyorsabb.

Ezekben a gépekben HEPA szűrők vannak, melyek tisztaságára oda kell figyelni. A megfelelő hatásfok és gépünk élettartamának megőrzése érdekében bizonyos idő elteltével muszáj a cseréjükről gondoskodni.

Előnyök

 • Ürítése könnyebb, mint a textil porzsáké;
 • gyors és higiénikus megoldás;
 • ha valamit véletlenül felszívsz, akkor könnyebben kiszedni belőle;
 • nagyobb eszköz paletta.

Hátrányok

 • Mosható szűrőket tisztítani kell;
 • szűrőket ugyanúgy meg kell venni, ha elhasználódtak;
 • egy jobb gép már drágább.

Most akkor porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó?

Porzsákos porszívó jó választás, ha egy energiahatékony, nagy szívóerővel rendelkező gépet szeretnél, vagy ha nem foglalkoznál a szűrők tisztításával. Papír porzsákos porszívó a porallergiások részére, a tisztítás egyszerűsége (zsák csere) miatt kitűnő választás.

Porzsák nélküli porszívót választhatsz, ha nem szeretnél foglalkozni a zsákok ürítésével vagy kidobásával. Gyors és higiénikus megoldás. Nem utolsó sorban a felszívott gyerekjátékot (például építőkocka) könnyebb visszaszerezni a tartályból a porzsák bontogatása nélkül. Nagyobb a választási lehetőséged, mivel a legtöbb porszívót már tartállyal gyártják. Hátránya, hogy a szűrők karbantartására fokozottan figyelned kell!

Összefoglalásként egy jó kép itt:

Összegzés

Porzsákos porszívót hagyományos porszívók esetén találunk, rúdporszívónál a porzsák nélküli terjedt el. Kézi porszívónál viszont még mindkét lehetőség megtalálható. Szinte mindenhol többségben vannak a tartályos porszívók, porzsákossal egyre ritkábban találkozhatsz.

Mindkét fajta igényel karbantartást, illetve utólag is tartalmaz költséget és utánajárást. Viszont saját igényeid alapján tudod a legjobban eldönteni, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó a legjobb választás.