Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó?

Hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó a jobb választás, az több dologtól is függhet. Ebben a cikkben olvashatsz néhány szempontot, amit a készülék választása előtt mindenképpen mérlegelned kell. Így meg tudod hozni a számodra legkedvezőbb döntést. Ha nem csak erre a kérdésre keresed a választ, akkor olvasd el, hogy melyik a legjobb porszívó?

Milyen a porzsákos porszívó?

Porzsákos porszívók már ritkábban fordulnak elő a kereskedelemben, így kevesebb készülékhez típushoz érhető el ez a kivitel.

Általában a hagyományos és a száraz-nedves készülékeknél találkozhatunk porzsákos változatokkal a leggyakrabban.

Porzsákon belül két fajtát különböztetünk meg: a papír és a textil porzsákot. Mi a különbség a két fajta között?

sorigin="anonymous">

Mit tudunk a papír porzsákos porszívóról?

A papír porzsák úgy néz ki, mint egy egyszerű zsák, aminek a szája meg van erősítve. Anyagát megtapintva egy erősebb papír anyagot érezhetünk.

Ez egy nem mosható, egyszer használatos porzsák fajta. Megvétele minden alkalommal plusz költséget jelent.

A porzsák használhatósága függ a lakás nagyságától, a takarítás gyakoriságától.

Előnye, hogy higiénikus, mivel nem kell a tisztításával, mosásával bajlódni, mivel a zsák telítődése után csak egyszerűen a kukába dobhatjuk az egész zsákot, így nem kell a beszívott porral és kosszal közvetlenül érintkezni. Ez a funkció a porallergiások részére kifejezetten nagy előnyt jelent.

Egy esetben turkálhatunk mégis a zsáknyi mennyiségű koszban: ha sikerül felszívnunk a porszívónkkal valamilyen fontos dolgot. Ilyen lehet például egy arany fülbevaló vagy a gyerek kedvenc figurája.

Tartósnak tűnő zsákok esetében hallottam már olyan esetről is, hogy csak kiöntik belőle a port és utána újra többször is felhasználják. Ha a gyártó ezt a leírásban nem teszi lehetővé, akkor kerülném ezt a fajta megoldást. Ha porszívózás közben elszakad a zsák, akkor az több kárt tud okozni, mint az új zsák megvásárlásának költsége.

Fontos megjegyezni, hogy a porzsák mérete, alakja, szája stb. modellenként eltérő lehet. Ezért a csere esetén a kompatibilis zsák beszerzése elég macerás tud lenni.

Milyen a textil porzsákos porszívó?

A textil porzsák szintén úgy néz ki, mint egy kisebb zsák, csak itt egy ruhaszerű textil anyagról van szó. Tapintásra egy durvább, de erősebb anyagú, fehér színű ruhához tudnám hasonlítani.

A textil zsák mosható és újra felhasználható. Mivel tartósabb, így drágább a beszerzése, és ez is utánajárást igényel. Ha több alkalommal is használni szeretnénk, akkor gondoskodnunk kell a zsák tisztán tartásáról és mosásáról, ami elég idő és munkaigényes feladat.

Idővel ez is elhasználódik, így a pótlásáról is gondoskodnunk kell. Ez esetben is figyelnünk kell, hogy melyik porszívó modellhez milyen zsák való.

Megfelelő választás lehet, ha ragaszkodunk a porzsákos porszívóhoz és ritkábban szeretnénk hozzá külön alkatrészért rohangálni, esetleg rendelni (itt a szállítási költség ugyanakkora lehet, mint maga a zsák ára).

Vegyük a porzsákos porszívót?

A porzsák előnye, hogy az egyéb szűrők (pl. levegőszűrő) tisztítására jóval ritkábban van szükség. Az ilyen típusú porszívók mosható szűrőt nem tartalmaznak, így ennek karbantartásával nem kell foglalkozni.

Ezeknek a gépeknek további előnyei, hogy jobb a tisztítási teljesítményük (szőnyegnél már „B” osztály is van), valamint az energiahatékonysági szintjük is kedvezőbb, mint a porzsák nélküli társaié.

Általános a legtöbb készüléknél a porzsák telítettség jelző, melynek segítségével láthatjuk, hogy mikor van szükség a porzsák cseréjére, illetve felmérhetjük, hogy belefér-e még egy alkalommal a lakás takarítása.

Előnyök

 • szűrőket ritkábban kell tisztítanunk vagy cserélnünk
 • általában nincs bennük mosható szűrő
 • jobb tisztítási teljesítmény és energiahatékonyság
 • jobb gépek már olcsóbbak

Hátrányok

 • macerás lehet tisztítani a textil porzsákot
 • ha valami fontosat beszív a porszívó, akkor elég kellemetlen és sokáig tartó dolog előkeríteni
 • porzsák pótlása időigényes és költséges lehet

Jobban megéri a porzsák nélküli porszívó?

Porzsákos gépek mellett van még egy kategória, amit porzsák nélküli vagy tartályos porszívóknak szokták nevezni.

Porzsák nélküli vagy tartályos készüléket leginkább a hagyományos és a rúdporszívó kategóriában találunk.

Itt a koszt egy tartályba gyűjti össze az eszközünk. Ezt a tartályt egyszerűen kivehetjük készülékünkből és a tartalmát a könnyen a kukába üríthetjük.

A porzsák nélküli porszívók esetében a portartály ürítése lényegesen könnyebb lehet, mint a textilzsáknál. Általában a tartály átlátszó, így ha belenézünk láthatjuk éppen mennyi szennyeződés van benne. Ez által meg tudjuk állapítani, hogy mikor szükséges az ürítése.

Ezeknél a porszívóknál előfordul már mosható szűrő, amit a gép tartóssága és teljesítménye érdekében, telítődés esetén muszáj kimosnunk. Sajnos semmi nem jelzi nekünk, hogy mikor válik esedékessé a tisztítása, én ökölszabályként havonta egyszer szoktam kimosni.

A szűrő mosási periódusa függ a lakás nagyságától, a takarítás gyakoriságától, valamint a lakásunk használatától (például kinti papuccsal, egy kertes házba sok koszt lehet behozni). Kisgyerek és/vagy állatok mellett több kosz keletkezhet, mint általában, így a tartály telítődés is gyorsabban megtörténik.

Ezekben a gépekben általában HEPA szűrők vannak, melyek tisztaságára mindenképpen oda kell figyelnünk. A megfelelő hatásfok és gépünk élettartamának megőrzése érdekében bizonyos idő elteltével muszáj a cseréjükről gondoskodnunk.

Előnyök

 • ürítése könnyebb
 • gyors és higiénikus megoldás
 • ha valamit véletlenül felszívtunk, akkor könnyebben kiszedhetjük belőle
 • nagyobb választási lehetőség

Hátrányok

 • mosható szűrőket időnként tisztítani kell
 • szűrőket ugyanúgy meg kell venni, ha elhasználódtak
 • jobb gép már drágább lehet

Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó?

Porzsákos porszívót választhatunk, ha nem szeretnénk gyakran a szűrők tisztításával foglalkozni.

Akkor is jó választás lehet, ha egy energia hatékony, nagy szívóerővel rendelkező gépet szeretnénk otthonra.

Papír porzsákos porszívó a porallergiások részére, a tisztítás egyszerűsége (zsák csere) miatt lehet kitűnő választás.

Porzsák nélküli porszívót választhatunk, ha nem szeretnénk foglalkozni a zsákok ürítésével, hanem egyszerűen a szemetesbe öntjük a tartály tartalmát. Gyors és higiénikus megoldás.

Nem utolsó sorban a felszívott gyerekjátékot (például építőkocka) könnyebb visszaszerezni a tartályból a porzsák bontogatása nélkül.

Ugyanakkor a szűrők karbantartására fokozottan figyelni kell!

Nagyobb a választási lehetőségünk, mivel a legtöbb porszívót már tartállyal gyártják.

Összegzés

Porzsákos porszívót hagyományos porszívók esetén találunk, rúdporszívónál a porzsák nélküli terjedt el.

Szinte mindenhol többségben vannak a tartályos porszívók, porzsákossal egyre ritkábban találkozhatunk. Választási lehetőségünk ez által jóval korlátozottabb a porzsákos porszívó esetében.

Mindkét fajta igényel karbantartást, illetve utólag is tartalmaz költséget és utánajárást. Viszont saját igényeink alapján tudjuk a legjobban eldönteni, hogy nekünk a porzsákos vagy a porzsák nélküli porszívó lehet a legjobb választás.