Páraelszívó választás: hogyan ne fogj mellé!

Mint ma már szinte mindenhol hatalmas kínálattal találkozhatunk, ahogy a páraelszívó esetében is. A mi feladatunk eldönteni, hogy melyik eszköz fogja nálunk a legjobb szolgálatot tenni. De mik a páraelszívó választás fontos szempontjai?

Mi a legfontosabb?

Legelőször azt kell eldöntenünk, hogy milyen típust szeretnénk a konyhánkba és ezzel együtt azt is, hogy melyik típusra van lehetőségünk. Két fajta közül választhatunk: a recirkulációs és a kivezetéses verzió között. Hogy mi a különbség egy másik cikk tartalmazza, röviden annyi, hogy az első (recirkulációs) konyhánk levegőjét keringeti, míg a második (kivezetéses) ki van vezetve a szabadba.

Itt célszerű a kivezetéses verziót választanunk a nagyobb hatékonyság érdekében. Amennyiben nem főzünk napi gyakorisággal, csak néha van szükségünk az eszközre, vagy esetleg a konyhánk elhelyezkedése miatt nincs lehetőségünk kivezetni a csövet, úgy a recirkulációs berendezés is jó szolgálatot tehet.

Mit nézzünk még meg?

Másodlagos szempont a kapacitás kiválasztása. Ezt az értéket a légáramlás alapján szokták legtöbbször meghatározni. Az értéket m3/h-ban (köbméter/óra) adja meg a gyártó. Ez azt jelenti, hogy egy óra alatt mennyi m3 levegőt tud a rendszer kezelni.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni ezt az értéket a konyhánk alapterületét (szélesség szorozva a hosszúsággal) kell még a magasságával is megszoroznunk. Tehát ha van egy 3*4 méteres konyhánk, akkor annak az alapterülete lesz 12 m2. Ha ennek a belmagassága (egész számok miatt például) 3 méter, akkor már 36 m3 lesz a térfogatunk (persze a bútorok csökkentik a térfogatot, de ezt most kihagyom a számolásból).

Ez azt jelenti, hogy ennyi levegőt kell a páraelszívónknak kezelnie. Sok helyen olvasni, hogy ezt a számot kell megszoroznunk 6-tal, 10-zel vagy 12-vel. Ami emögött van az az, hogy a példában szereplő 36 m3-nyi teljes levegőnket egy ugyanilyen, azaz 36m3/h-ával működő szerkezet 1 óra alatt „szellőzteti ki”.

Tehát 1 óra alatt tud a levegőnk teljesen kicserélődni. Ha ezt az értéket megszorozzuk 6-tal, akkor úgy már 10 perc is „elég lehet” konyhánk maximális „kiszellőztetéséhez” berendezésünk segítségével.

Célszerű ez alapján számolnunk, de angol nyelvű irodalomban találkoztam olyan információval is, hogy ez az érték csak egy része a hatékonyság mérésének.

A nagyobb légáramlás ugyan gyorsabb szellőzést biztosít konyhánknak, de ez nem garantálja a hatékony füst kiszűrést. Így előfordulhat az is, hogy fele akkora légáramlás esetén jobb a hatékonysága készülékünknek, amennyiben jobb minőségű szűrőket tartalmaz.

Ez elsősorban a recirkulációs típusnál lesz lényeges. De mégis milyen adatokat láthatsz a boltokban forgalmazott termékeknél?

Milyen adatokkal találkozhatunk?

Ebben a részben a kereskedelemben kapható eszközöknek tulajdonságait foglalom össze. Tájékoztató jelleggel összegyűjtöttem egy-két fontos adatot a vásárláshoz:

  • Megvilágítás típusa: halogén, LED
  • Izzók száma: 1 – 4 darab
  • Szűrők száma: 1 – 3 darab
  • Maximális légáramlás: 158 – 840 m3/h
  • Beépítés típusa: standard, beépíthető
  • Kialakítás: hagyományos, teleszkópos, sziget, dekoratív
  • Zajszint: 54 – 73 dB
  • Fokozat: 3 – 5 (de a drágább gépek esetén van plusz intenzív fokozat is)
  • Motorok száma: 1
  • Szellőztetés: kivezetés, recirkulációs

Kicsit pontosabban:

Világításuk: ma már általános, hogy a lámpát külön is lehet üzemeltetni, ha a készülék egyébként nincs bekapcsolva. Olcsóbb gépek halogén lámpával üzemelnek, a drágábbakat már LED fényforrással szerelik fel. Utóbbinál találkozhatunk még állítható színhőmérséklettel (2700 és 5000 K között), de némelyiknek szabályozható a fényerőssége is.

Kialakításokról egy kicsit részletesebben is szeretnék írni. Ezek a következők lehetnek:

  • A hagyományos verzió, ami a főzőfelületünk fölé van felszerelve, egy egyszerű eszköz.
  • Teleszkóposnál mindig valamilyen része kihúzható.
  • Sziget kialakítás, azt jelenti, hogy egy teljesen különálló és körüljárható konyhapulton elhelyezett főzőfelületünk van, ami fölé szeretnénk páraelszívót tenni. Tehát minden oldalának egységes kinézetűnek kell lennie.
  • Drágább készülékeket már nem a főzőfelületünk fölé helyezhetjük, hanem mögé a pultba is beleépíthetjük. Ez azt jelenti, hogy ha nincs használatban, akkor beépítve a pultban található, ha viszont bekapcsoljuk, akkor kiemelkedik onnan és végzi a dolgát. Ez a dekoratív kialakítás.
  • Van olyan kialakítás is, hogy csak egy megdöntött lap az egész (döntött elhelyezés), ez is dekoratív kialakítással van a legtöbb esetben hirdetve.

Mindenképpen vegyük figyelembe a páraelszívó magasságát, és a felszerelni kívánt helyet. Ezeket előzetesen mérjük ki, nehogy utólag érjen olyan meglepetés, hogy mindig beverjük a fejünket a készülékbe.

Milyen speciális jellemzőkkel találkozhatunk?

Ebben a részben szeretném kicsit részletezni a páraelszívó választás esetén szükséges extra tulajdonságokat. Nézzünk meg ezek közül néhányat:

  • Itt is találhatunk mechanikus, elektronikus és érintőképernyős vezérlést, de létezik vezeték nélküli kivitel is, ami azt jelenti, hogy kapcsolódik a wi-fihez és azon keresztül saját telefonunkról egy app segítségével lehet vezérelni. Hangvezérlés is működik egyes típusoknál.
  • Drágább gépeket a főzőlaphoz lehet „igazítani„. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő főzőlapot választunk, akkor a főzőlap bekapcsolásával automatikusan bekapcsol a páraelszívónk is.
  • Be lehet állítani, hogy a főzőlap leállítása után még automatikusan működjön 10-20 percig a helyiség maximális páramentesítéséhez. Drágább készülékek már rendelkeznek légminőség érzékelővel is, így maguk szabályozhatják a működésüket.
  • A fémszűrők általában alumíniumból készültek, és mosogatógépben moshatóak. Sőt van olyan funkció is, hogy a zsírszűrő és a fémszűrő telítettségét is képes jelezni a berendezés.

Összegezve

A cikkben megtalálhatjuk azokat a fontos szempontokat, melyeket érdemes megfontolnunk ilyen eszközök választásánál. Ne csak a légáramlás kapacitását vegyük figyelembe, hanem a benne található szűrőket is, valamint azt is, hogy nekünk pontosan milyen plusz funkció szükséges, illetve hol lesz elhelyezve leendő készülékünk.

Forrás: https://www.consumerreports.org/cro/range-hoods/buying-guide/index.htm

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő